Læsetid: 3 min.

Føl glæde ved en fadøl i nakken

Udstillingsvinduet, dyrskuet, ludertræffet, visitkortspillet, Spot-festivalen i Århus er i gang. Det grimmeste ved branchen samlet på ét sted. Men det glemmer man. Det skønneste fylder mest
3. juni 2006

Man ved, han er der. Et eller andet sted derude går han rundt. I de stramtsiddende jeans, rock'n'roll-fodtøjet All Stars, den svagt grånende page kendt fra punk-ikonerne The Ramones. Og dér i lommen på cowboyjakken har han kuglepennen og blokken, der kan give et forholdsvist ukendt dansk band en international karriere. David Fricke fra verdens største musikmagasin Rolling Stone er nærmest blevet Spot-festivalens maskot. Han og festivalen får næsten alene æren for The Raveonettes' internationale gennembrud. Og det er i høj grad, hvad festivalen handler om. Et udstillingsvindue for den mere og mere respekterede nordiske musikscene. Og man kan godt mærke bevidstheden om det, når man går rundt blandt musikerne på Spot-festivalen. De ved, at det er en vigtig koncert, de skal spille. De ved, at det er vigtigt, hvor David Fricke er, mens de spiller. Men heldigvis har de fleste glemt det, når de går på scenen. Så er de bare rock'n'roll. I år åbnede de århusianske galninge i Lis Er Stille festivalen i et fyldt Musikhus. Lisom de leger med ordlyden i deres bandnavn, så leger de fem musikere med deres instrumenter. Det er storladent eksperimenterende rock. Numrene udvikler sig langsomt fra en næsten hviskende forsanger ved keyboardet, der efterhånden ledsages af march-rytmer fra den hårdtarbejdende trommeslager for at ende ud i et inferno af bas, guitar, cello og keys. Den kvindelige cellist får på en eller anden måde det klassiske instrument til at virke utrolig rock'n'roll. Måske er det fordi, hendes meget korte nederdel i begyndelsen fik én til at overveje, om hun mon var nøgen deromme bag ved instrumentet. Sidste nummer rundes af med noget, der ligner en minimoog, den første synthesizer, der slutter lydbraget med en analog, elektronisk summen. Publikum var vilde. Stående ovationer. Og som Simon Kvamm i åbningstalen havde sagt til branchefolkene: "Lad nu være med at tysse på folk. Og vær kun glade, hvis I får en fadøl i nakken."

For på spot har indhold og publikum trods alt fokus frem for formen. David Fricke sad på niende række og stod også op og klappede.

I teltet kaldet Officerscenen havde dansk rocksamråd ROSA's stolthed Danish Music Export arrangeret en koncertrække kaldet Danmark-Canada tur-retur. Danske Figurines er netop vendt hjem fra en turné i det nordamerikanske, og de gav den koncertpræstation, de er kendte for. Solidt arbejde. Men intet overraskende. Det har sikkert virket sådan i Nordamerika, men i Danmark kender vi dem nu så godt, at vi er begyndt at længes efter noget nyt fra Figurines. David Fricke stod helt oppe foran.

Feinschmeckere

De canadiske indslag var blandt andet Elliot Bruud, der på afstand virkede en smule malplacerede over for et dansk publikum. Der er ikke meget bluegrass og folk music over den typiske melankolske nordiske lyd. Men Elliott Brood havde evnen til at få det tilbagelænede publikum til at slå sig på lårene og stampe i gulvet. En ikke uimponerende præstation, da publikum på Spot meget består af musiske feinschmeckere. Man kunne også vælge at gå over i Ridehuset og få tilfredsstillet behovet for nordisk melankoli. Her spillede nemlig blandt andre færøske Teitur. Det er det skønne ved Spot-festivalen. Inden for få kvadratmeter er der samlet alle tænkelige genrer inden for rytmisk musik. Næsten. Man kunne jo også vælge at gå ned på Musikcaféen i Mejlgade og lufte sin CBGB-t-shirt og høre Punk Rock. Det er trods alt ikke alle 800 ansøgere, der får lov at spille på Spot. Der er kun 100 koncerter. Men så arrangerer de andre århusianske spillesteder koncertaftener for de fravalgte i stedet. Fast Gallows, The Bandit, Magnum 44 og Gob Squad var bare nogle af de festtændte bands, der fløj op og ned fra scenen med fem minutters mellemrum og spillede i 20 minutter hver. Dét er rock'n'roll. David Fricke var der ikke.

Spotfestival Århus den 2.-3. juni. www.spotfestival.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her