Læsetid: 6 min.

En følelse af snigende katastrofe i Rusland

En af Ruslands førende forfattere Vasilij Aksjonov frygter, at Rusland midt i de gigantiske omvæltninger og det økonomiske opsving er på vej mod katastrofen
26. juni 2006

- Vasilij Pavlovitj, jeg husker, hvordan du og jeg for 10-12 år siden gik rundt her i Jeltsins Moskva og talte om skiftet fra Sovjet til provestlig kapitalisme. Du var dengang fuld af begejstring, glæde og optimisme. Hvordan ser du på Putins Moskva anno 2006?

"Jamen, Moskva er stadig inde i en fantastisk rivende udvikling. En så flot og spændende by har Rusland aldrig set, en swinging town, aldrig nogensinde, hverken under tsarerne, under Kerenskij for slet ikke at tale om de grå bolsjevikker. Byen udvikler sig hastigt. Det er en by med vilde eventyr, røverier, prostitution, en fantastisk social ulighed, kolossalt utænkeligt rige mennesker, dyre biler, og det hele vokser som en helt afsondret verden, som i min roman Øen Krim i sin tid. Når man bevæger sig rundt i Moskva og omegn, så ligner det et helt andet ufatteligt rigt land, som ikke kan være Rusland. Men på den anden side er der også mange socialt positive elementer til stede - den russiske middelklasse vokser hastigt. Men hvor kommer den fra? Hvis du kører på den store ringvej, så ser du så gigantiske indkøbscentre, som jeg ikke engang har set i USA. Og de er fulde af kunder. Der bygges private huse omkring byen i et utroligt omfang. Og her er utroligt mange ikke blot dollarmillionærer, men milliardærer. Og det gælder ikke kun Moskva, det gælder alle de russiske millionbyer fra Petersborg til Jekaterinburg, Nisjnij Novgorod, Kasan, Rostov ved Don. Der sker det samme. Men på den anden side er landsbyerne ved at uddø midt imellem. Og ærligt talt, jeg spørger tit mig selv, hvad dette her dog skal føre til. Nogle gange har jeg en klar følelse af, at dette her nærmer sig en stor katastrofal katastrofe. At det hele brister."

Mod katastrofalt klimaks

- Hvilken katastrofe, hvad er det, der brister?

"Det skal jeg sige dig. Forleden blev jeg inviteret til fest på en af de der dyre restauranter, Porche hedder den. Værten havde lejet hele klubben, landets bedste band Mashina Vremeni spillede. Da jeg ankom, var jeg rystet. Jeg har sandt for dyden set og oplevet meget her i verden, i USA og mange andre steder. Men her følte jeg mig ligefrem som en provinsiel fattigrøv, selvom om de modtog mig pænt og høfligt. Jeg fatter ikke, hvor de kommer fra, alle disse dyre, høje, smukke og flotte piger, og de der krokodillefjæs, der optrådte på scenen. Pigerne er utroligt smukke, men de er udtryksløse og følelsesløse i øjnene. Da jeg tidligt på natten forlod festen, kørte jeg igennem byens centrum og så, at min fest kun var en begyndelse på natten. Centrum var proppet med ufatteligt dyre biler - Mercedeser, Rolls, Bentley, Ferrari og jeg fik en klar fornemmelse af, at alt det her snart brister og eksploderer."

"Desuden ser vi jo hver dag en række fascistiske tendenser på gadeplan, fascister og nationalbolsjevikker. Vrede, sammenstød mellem højre og venstre, idioter, nationalbolsjevikker, fascister, kommunister. Det hele bygges mere og mere op til et eller andet katastrofalt klimaks."

- Gælder det også blandt de rige?

"Nej, ikke blandt de rige, der er for det meste tale om en slags adelig gentlemen-agtig atomsfære. Men korruptionen har antaget uhørte dimensioner. Folk kan simpelthen ikke forestille sig livet uden korruption. Og hvad er der at sige til det? Alle vi, der her i landet modtager penge, modtager dem ulovligt. Der er den officielle løn, og så er der den uofficielle. Vi betaler alle kun 13 procent i skat af den officielle løn. Alle får en lille eller stor konvolut med den uofficielle løn ved siden af. Alle. Og efter min mening er regeringen fuldstændig inkompetent. Både regeringen, præsidenten og hans administration er tilsyneladende ude af stand til at tackle problemerne. Men de er dog samlet om et fælles projekt - at sikre, at Rusland ikke falder fra hinanden. Rusland ser ud som et stabilt land, men det er kun tilsyneladende. I virkeligheden er Rusland fortsat meget ustabilt."

Sammenbrud

- Er det Kaukasus du mener der kan falde fra Den Russiske Føderation?

"Ja, blandt andet. Kaukasus er meget vigtig. Hvis Kaukasus eksploderer i en omfattende krig, hvilket ikke er utænkeligt, så følger hele Ruslands generelle sammenbrud. De små republikker i Kaukasus er ikke i stand til en selvstændig tilværelse. Lille Ossetien, for eksempel, vil ikke kunne overleve uden Ruslands beskyttelse, osseterne er kristne, og de vil øjeblikkeligt blive massakreret af de omkringboende muslimer, det er jeg ikke i tvivl om, det har vi set starten på allerede."

"I det hele taget så foregår der mange alvorlige processer i Rusland lige nu. Processer, som jeg ikke helt forstår, men som jeg intuitivt fornemmer kan føre til en katastrofe. På den ene side er der mange opmuntrende elementer, men på den anden side, så er der også ting der peger i retning af en generel melt down."

- Du husker om nogen, hvordan sovjetsystemet var. Har du en fornemmelse af, at sovjettiden er ved at vende tilbage, de samme KGB-metoder, kontrol med medierne, og så videre?

"Putin er nok KGB-mand, men han er ikke kommunist. Han ønsker ikke en tilbagevenden til kommunisme. Han ønsker statskapitalisme, patriotisme, at det private initiativ blomstrer, men at staten samtidig har kontrol med de store virksomheder, at vennerne fra sikkerhedsstyrkerne får deres 'velfortjente' del af kagen, og det får de i høj grad. Han har taget kontrol med de elektroniske medier, men i den skrevne presse er der plads til enhver form for kritik, også af Putin. Jeg læste forleden en bog om den fængslede oligark Michail Khodorkovskij. Den forklarede detaljeret om alle svinestregerne, som myndighederne begik imod ham, og den kritiserede Putin og Kreml voldsomt, uden at skjule Khodorkovskijs fejl og dårlige sider. Så der er fortsat en form for ytringsfrihed, men man fortæller ikke på tv om, hvor mange oligarker, der er blevet arresteret eller sendt i eksil. Da jeg fik Brooker prisen sidste år sluttede jeg min takketale med at råbe: Befri Khodorkovskij! Det blev skåret ud på tv. Russiske tv-programmer i dag er hverken frie eller censureret som i sovjettiden. Det er noget helt andet. I dag er tv ikke journalistisk, men underholdning, og underholdning af den værste og mest modbydelige slags. I går så jeg et show, hvor en gruppe bøsser fra Letland sang, mens halvnøgne værter svingede med patterne og rumperne. Og det kan eliten i Kreml godt lide, dels fordi de selv er uden smag og ånd, dels fordi det afleder opmærksomheden fra deres egen fejlslagne politik."

Putin skal presses

- Hvad siger det dig?

"Det siger mig, at de vil oprette et andet samfund, som på den ene side er tættere og tættere på den ortodokse kirke, er antivestlig, stræber efter statens storhed osv., på den anden side svinger imellem skizofreni og sund fornuft. Jeg mener, at Vesten nu bør begynde at tale alvor med Putin, når G8-landene i juli mødes med ham i Konstantinov-paladset i Sankt Petersbog, som han plejer at bruge til møder med Ruslands og verdens rigeste forretningsmænd og mafiosi. Og de vestlige ledere bør sige til ham, at han skal løslade de russiske forretningsmænd, som han har arresteret eller jaget på flugt, for de er ikke mere skyldige end resten af de russiske forretningsfolk, som alle som en stjal i begyndelsen af 1990'erne, og mange af de forfulgte havde endda fået sat gang i gode virksomheder, der skaffede mange arbejdspladser og mange penge til landet. Og de vestlige ledere bør også sige til ham, at han skal genindføre ytringsfrihed, finde en løsning på Ruslands sociale problemer, stoppe valgsvindel og få kontrol med korruption og overgreb fra hæren af russiske bureaukrater. Det tror jeg, at han vil lytte til, hvis ikke den anden stemme i mig har ret. Den stemme siger, at det slet ikke er Putin, der styrer Rusland, men en skyggeledelse, som består af repræsentanter for det tidligere kommunistiske sikkerhedsapparat, som ønsker at skrabe til sig og dræbe både demokrati og frihed og bruge vold og blodsudgydelser for at få deres vilje. Den stemme i mig forsøger jeg at dæmpe, for jeg håber ikke, det er for sent at få Putin og Rusland ind på en civiliseret vej. Men Vesten må holde op med at ryste i bukserne over for Rusland, Vesten skal presse på og vejlede Putin."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu