Læsetid: 4 min.

Følelsesteatret 2006

117 teaterforestillinger fik Informations anmelder klappet af i 2006. Her er et udpluk af de fremprovokerede følelser, sådan i intuitiv fægtning fra fadæse til frækhed...
29. december 2006

Fadæse: Marie og Blanche

* Undervejs sad folk og hviskede: Jamen, hvad tror du dog, der er gået galt... Men det var nok teksten, der var gået galt. For Ghita Nørby stråler i sine få replikker. Suk!
Tekst: Per Olov Enquist. Instruktion: Peter Langdal. Scenografi: Karin Trille Høy. Betty Nansen, dec.

Fantasiorgie: My Head

* Nå, det er sådan, Herren og Skyggen vrider hjernerne og får forskningen til at passe! International bestseller om magtforvanskning i grotesk komik. Uden et ord. Gak!
Manus: Paolo Nani og Kristján Ingimarsson. Neander på Kaleidoskop, nov. Nu turné.

Farce: Teater-direktørfarcen

* Plottet ville aldrig have bestået Dramatiker-uddannelsen – dertil var sammenhængene for utroværdige. Men som politisk tekst blev navnelegen godkendt. Ak!
Københavns Teater, udnævnelse af teater-direktører, okt-nov.

Fascination: Den Kaukasiske Kridtcirkel

* Løbebåndene er endeløse, og krigen er endeløs, og bedragene er endeløse. Og midt i det hele holder kvinden fast på sin lille bylt, mens sære juraer bestemmer resten. Hak!
Tekst: Brecht. Instr. Katrine Wiedemann. Scen. Christian Friedländer. Det Kgl. Teater, feb.

Feminisme: K.R.O.P.

* Selvironien og selvværdet smøg sig rundt om deres smukke kroppe, da Trine Dyrholm, Louise Mieritz og Tammi Øst lystent tog teatret til barmen. Mer!
Tekst og musik: Performerne! Instr. og scen. Martin Tulinius. Bellevue Teatret, jan.

Fest: Riddersalsrevyen 2006

* Skønt at hoppe i Signe Birkbølls tidslommer, hvor der fortsat er en form for mening med livet. Her rimer det hele, og resten af replikkerne males med mascara. Ahh!
Tekst: Signe Birkbøll, Instr. Mikael Fock. Scen. Jon Gelting. Musik: Shiller og Fjeldmose. Riddersalen, mar.

Forbløffelse: Sylfiden - Svanesøen - Napoli

* Solodanseren Kristoffer Sakurai er overraskende valgt til alle sæsonens store dramatiske partier, om end denne dansers force klart ligger i de fysiske linjer. Måske blikket skal rettes mod den 28-årige solist Morten Eggert, der netop har skabt en forrygende, erotisk nytolkning af havkongen Golfo i Napoli.
Eggerts talent hører hjemme i solodanserklassen, sådan i sceneauraslægt med Peter Bo Bendixen og Alexander Kølpin. Og lad så den jævnaldrende solist Tim Matiakis vælte sine dæmoner ud i nye, dramatiske partier, for dreje piruetter kan han jo allerede som ingen anden. Så har kompagniet sine to nye solodansere. Hvis altså ikke den hjertevindende, 20-årige korpsdanser Alexander Stæger overhaler alle indenom, også den iltre Marcin Kupinski, den tolkningskloge Sebastian Kloborg og den musikalsklegende Ulrik Birkkjær. Hopsa!
Kor. Bournonville og Martins. Den Kgl. Ballet, sep-dec. Danser til juni.

Forførelse: Jens Langkniv

* Stemmen glider ned i hofterne, og tilskueren drømmer sig med ind i historien fra den jyske hede, dengang herremanden herskede over alt. Undtagen forelskelsen. Kapaw!
Tekst, instr, og performance: Michael Lykke. TeaterProjektor, turné, maj.

Forløsning: Une Case provisoire

* Åh, at se teater på hovedet – oppe fra en spinkel teltbalkon og ned. Men også at se rotterne krybe nedefra og op. Her fik associationerne lov til at krybe i alle retninger, kløgtigt og kærligt i sjældent favntag. Og så var der chancen for at falde forover, ned ved siden af linedanseren og Den Store Drøm om Kærligheden... Tak!
Petit Théâtre Baraque, Nycirkus-festival, KIT, Kanonhallen, juli.

Fornuft: Natmandens Datter

* Kvinders nederdrægtige virkelighed blev spiddet, så alt stank af behændig desillusion. Så nu til komedie og kamp, medsøstre. Våbnet er rå Werdelin-replikker! Svirp!
Tekst og instr.: Nikoline Werdelin. Scen. Karin Betz. Grønnegaardsteatret, juni.

Forpligtelse: Kultur-ministerens kanon

* Hvorfor tilskuere skal lade sig lokke af teater på en obligatorisk liste, forblev uklart. Men så kom Jeppe på Bjerget frem i lyset, nu hvor den aldrig er på repertoiret. Skål!
Åbenbaret i januar, Udgivet på Politikens Forlag i august.

Forskønnelse: Requiem

* Rolig. Døden kommer, mens du ser bagover. Stå stille i femte position og ræk armene til siden. Knæk så albuerne. Her løfter mænd kvinder med lukkede øjne. Rolig!
Kor. Tim Rushton. Musik: Górecki og Szymanowski. Scen. Steven Scott. Den Kgl. Ballet, Operaen, mar.

Forståelse: Macbeth

* Klarheden piblede ud af forståelsen af værket – og af tilskueren. Og magtens bagside blev tvunget frem med tvivl, angst og impotens i mytisk svenskermix. Håndvask!
Tekst: Shakespeare. Instr. Staffan Valdemar Holm. Scen. Bente Lykke Møller. Dramaten, gæstespil på Det Kgl., dec.

Fortryllelse: Dervish

* Her kyssede Gud dansk teater. Azazi velsignede i hvert fald de tilskuere, der lod sig sætte i sufi-trance. Så stoppede han, kyssede jorden med fingrene – og forsvandt. Puf!
Kor: Ziya Azazi. Kost: Ischiko. Lys: Germano Milite. Images-festival, KIT, Dansescenen, aug.

Foruroligelse: Demo-kratiske bestræbelser

Hvad hvis sekretæren skød diktatoren? Hvad hvis teatret indså, at ytringsfriheden er til forhandling? Mads Wille skrællede alle klichéer væk. Også hadets. Gåsehud!
Tekster: Dejan Dukovski, Jokum Rohde og Anna Bro. Instr. Mads Wille. Scen. Palle Steen Christensen. Kaleidoskop, feb.

Forvandling; Andersens drøm

* Mareridtene i Andersens eventyr forvandlede sig til virkelighed. Mens drømmen om eventyret blev så stærk, at jeg helst ikke ville vågne igen. Lyt, hunden gør! Schhh!
Instr. Eugenio Barba. Scen. Luca Ruzza. Odin Teatret, gæstespil på Det Kgl., jan. Århus 7-24. Feb, 2007

Fremmedfølelse: Propaganda - Caterpillar

* To trin nærmere terrorangsten. Sære bevægelser fra hverdagens forskansning, fra basketballbanen til badekarret. Se det smattede insekt, men drop dåseøllen. Hov, vent!
Kor: Kasper Ravnhöj og Jacob Stage. Scen. Jacob Kølkjær. Mute Comp på Dansescenen, maj og nov.

Frækhed: Til døden jer skiller

* Bare at kunne læne sig tilbage under trækronerne og grine. Bare at nyde komikken i vaneægteskabet og nabo-flirten - og drømmen om en pistol i rette øjeblik. Bang!
Tekst: Niels Grønne. Instr. Torkild Lindebjerg. Scen. Christian Q. Clausen. Musik: Thomas Sandberg. Dansk Rakkerpak på Israels Plads og turne, juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her