Læsetid: 4 min.

Fogh: Gammelkendt stof

Statsministeren tøver med at konfrontere amerikanerne med dokumentarfilms påstande om tortur af udleverede afghanere. Men oppositionen ...
6. december 2006

Statsministeren tøver med at konfrontere amerikanerne med dokumentarfilms påstande om tortur af udleverede afghanere. Men oppositionen kræver, at USA skal inddrages i forbindelse med regeringens redegørelse

"Det er gammelkendt stof, men jeg har forstået, at det er med ny spændende underlægningsmusik og en dramatisk iscenesættelse," sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på gårsdagens pressemøde om den omstridte dokumentarfilm 'Den hemmelige krig'.

Statsministeren, som ikke selv har set filmen, gjorde det ligeledes omgående klart, at han ikke har nogen grund til at tro på hverken fanger, fangevogtere eller forhørslederes påstande om, at de 31 afghanere, som danske soldater den 17. marts 2002 udleverede til amerikanerne, blev udsat for tortur.

"Jeg har ingen som helst informationer om, at de pågældende har været udsat for tortur eller mishandling. Skulle det ikke desto mindre være tilfældet, er det selvfølgelig ikke blot beklageligt, men noget jeg kraftigt må tage afstand fra," bedyrede Fogh, hvorefter han endnu en gang understregede, at han ingen grund har til at tro på de fremsatte påstande.

Statsministeren har - for at 'aflive vildtvoksende myter' - lovet en snarlig redegørelse til Udenrigspolitisk Nævn, men hvorvidt amerikanerne bliver bedt om deres bidrag i sagen, står endnu hen i det uvisse:

"Det har jeg ikke taget stilling til," lød det fra statsministeren, som ikke ønskede at føje mere til i den sag.

Redegørelse med hul

Men hos oppositionen undrer man sig over statsministerens tøven. Ifølge den radikale udenrigsordfører, Naser Khader, bør Anders Fogh Rasmussen konfrontere USA med filmens påstande om mishandling.

"Jeg mener, at en redegørelse skal besvare alle de spørgsmål, filmen rejser. Og her har man brug for nogle svar fra amerikanerne. Det undrer mig, at statsministeren ikke tager det som en selvfølge," siger han.

Enhedslistens Frans Aaen hæfter sig ved, at forsvarsminister Søren Gade (V) allerede har indhentet et svar fra Pentagon, og han undrer sig derfor over, at Fogh ikke henviser til det svar, som i øvrigt afviser anklager om tortur. Men derudover bør regeringen endnu en gang rette henvendelse til amerikanerne i sagen, for at høre deres svar på udtalelser fra amerikanske kilder i filmen.

"Hvis ikke det sker, er der allerede et hul i den redegørelse," siger Frank Aaen.

Han fastholder, at filmen meget stærkt dokumenterer, at statsministeren har misinformeret Folketinget ved flere gange at sige, at han havde fuld tiltro til, at amerikanerne overholdt Genèvekonventionen.

For mens USA's daværende forsvarsminister, Donald Rumsfeld, allerede den 2. februar 2002 oplyste, at krigen mod terror kræver særlige regler, som ikke nødvendigvis passer med den tredje Genève-konvention, så afviser statsministeren, at han i forbindelse med tilfangetagelsen i marts burde have grund til at mistænke amerikanerne for ikke at leve op til konventionen.

Utroværdig og uvidende

Ligesom den øvrige del af oppositionen peger Socialdemokraternes ordfører Mogens Lykketoft på, at det kan få alvorlige konsekvenser for regeringen, hvis der er hold i påstandene om, at ministrene har udtalt sig mod bedre vidende.

"Hvis det kan bevises, at en minister har udtalt sig i strid med sandheden og givet Folketinget vildledende oplysninger, så plejer det i dansk parlamentarisk tradition at betyde, at den minister må gå af," siger han til Ritzau.

Det er dog, ifølge Mogens Lykketoft, for tidligt at sige, om det kan komme til at gælde statsministeren og forsvarsministeren, der i dokumentarfilmen fremstår henholdsvis utroværdig og uvidende.

Først skal forløbet kortlægges og undersøges til bunds.

"Der er dog to ting, der er helt sikkert. Det ene er, at statsministeren sagde, at amerikanerne behandler fangerne i overensstemmelse med tredje Genevekonventions principper. Det andet er, at vi ved, at det ikke har været tilfældet," siger Mogens Lykketoft.

SF's formand Villy Søvndal har svært ved at forestille sig andet, end at der kommer til at 'rulle hoveder' oven på filmen.

"Selv hvis regeringen kommer med en fantastisk god forklaring på de anklager, filmen rejser, står statsministeren tilbage med det problem, at han har misinformeret Folketinget," siger han.

At Anders Fogh Rasmussen efter eget udsagn ikke har grund til at tro, at fangerne skulle udsættes for totur i amerikanernes varetægt, undrer også Naser Khader.

"Med Abu Ghraib og Guantanamo in mente undrer det mig. Erfaringer fra Irak viser også, at reglerne ikke altid overholdes bag fængselsmurene. Filmen er værre, end jeg havde troet. Nu skal vi have den redegørelse, og derpå må vi tage stilling til de næste skridt i sagen," siger han.

Hos Forsvarskommandoen afviser man filmens påstande om, at danske soldater gentagne gange har udleveret tilbageholdte personer til amerikanerne. Det er kun sket to gange i løbet af operationen i 2002, og i begge tilfælde blev personerne frigivet kort efter, oplyser pressechef, Lennie Fredskov. Han kan dog ikke blankt afvise, at de udleverede er blevet udsat for tortur:

"Vi var ikke inde i lejren og fulgte dem. Vi havde fuld tiltro til, at de ville blive behandlet ordentligt af amerikanerne. Det var før Abu Ghraib og Guantanamo," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her