Læsetid: 2 min.

Fogh håber på bedre tider i Irak

Statsministeren håber, at irakerne i 2007 overtager ansvaret for sikkerheden i Sydirak, så antallet af danske og britiske soldater gradvis kan reduceres
2. januar 2007

Statsminister Anders Fogh Rasmussen håber, at irakerne i år overtager ansvaret for sikkerheden i Sydirak. Så kan Storbritannien og Danmark gradvis trække deres soldater tilbage. Det sagde han i aftes i sin nytårstale.

"I takt med, at irakerne selv overtager ansvaret, kan vi reducere antallet af britiske og danske soldater og tilpasse deres opgaver," sagde statsministeren.

Talen tog udgangspunkt i Muhammedkrisen og kom ud over Irak også ind på velfærdsforliget og kommunalreformen, som skal videreføres af en kvalitetsreform. Statsministeren sluttede med at opfordre danskerne til at tage større personligt ansvar.

Han understregede, at Danmark kom styrket ud af Muhammedkrisen ved at stå sammen og stå vagt om ytringsfriheden. Det er kernen i folkestyret, at man tør tale politiske magthavere, religiøse autoriteter og hævdvundne tankesæt midt imod. Totalitære kræfter prøver at begrænse ytringsfriheden, advarede Anders Fogh Rasmussen.

"Vi har hver især et ansvar for at forvalte ytringsfriheden på en sådan måde, at vi ikke opildner til vold og had. Men vi har også et ansvar for ikke at føje alverdens autoritære i deres krav til, hvad vi må tegne og tale om," sagde han.

Statsministeren glædede sig over, at dansk økonomi er en rollemodel i udlandet. Det skyldes rekordlav ledighed, historisk høj beskæftigelse og en konkurrencedygtig og dynamisk økonomi. Danmark har i tide forberedt sig på fremtidens udfordringer senest med velfærdsforliget om senere efterløn og pension. Nu skal alle med i udviklingen, sagde Fogh.

"Vi må ikke skabe et todelt samfund med en elite, der kan klare det hele og en restgruppe, som bliver hægtet af. Den historisk lave arbejdsløshed giver os en enestående chance for at få alle med. For at realisere den gamle drøm om 'plads for os alle ved samfundets bord'," sagde statsministeren.

Han bad danskere om tålmodighed med offentligt ansatte. Kommunalreformen er den største reform nogensinde af den offentlige sektor. Reformen skal følges af høj kvalitet i børnepasning, skoler, ældrepleje og på sygehuse. Den største udfordring er at sikre nok hænder, når små årgange afløser flere ældre. Godt hver fjerde offentligt ansatte pensioneres de næste 10 år, påpegede statsministeren.

"Lad os i fællesskab sætte nye pejlemærker, nye mål og visioner for en moderne, dynamisk og kvalitetsrig offentlig sektor," sagde han.

Til slut opfordrede han til at tage større personligt ansvar. Det gælder forældre til børn i daginstitutioner og skoler. Det gælder arbejdsløse, som skal tage job. Det gælder indvandrere, som skal lære dansk, uddanne sig og tilpasse sig danske regler og traditioner. Det gælder virksomhedsledere, som skal undgå smarte skattemanøvrer, sort arbejde, underbetaling af udlændinge og salg af for gammelt kød, formanede statsministeren.

"Min vision om et ægte velfærdssamfund er et samfund med både frihed og tryghed. Men friheden må ikke blive et hundeslagsmål, hvor det er de frækkeste og de højest råbende, der rager mest til sig. Og trygheden må ikke blive en sovepude, der slører den enkeltes eget ansvar," sagde Fogh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her