Læsetid: 2 min.

Fogh skal redegøre for servicedirektivet

Statsministeren har handlet for hurtigt ved at give sit ja til EU-Parlamentets servicedirektiv, og derfor ønsker Europaudvalget en redegørelse
14. marts 2006

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har lidt under 10 dage til at forklare sin helt konkrete holdning til servicedirektivet over for Folketinget og Europaudvalget. For der skal være rene linjer om Danmarks holdning til EU-Parlamentets servicedirektiv før EU-topmødet den 23.-24. marts, og det mener Dansk Folkeparti og SF ikke, der er. Statsministeren har handlet for hurtigt ved at give et klart ja til direktivet, uden at sikre sig et mandat til det, lyder kritikken.

"Det er Anders Fogh Rasmussen og ikke Danmark, som bakker op om direktivet, for han ved ikke, hvad Folketinget mener, da Europaudvalget ikke har givet sit mandat endnu," siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt.

Han ønsker at iværksætte et samarbejde uden om regeringen for at lave en beretning, hvori det indskærpes, at regeringen ikke skal handle uden sit parlamentariske grundlag.

SF støtter op om DF's initiativ, hvis det kan give Fogh en næse. For EU-ordfører Anne Grete Holmsgaard mener, at statsministeren har handlet urimeligt, hvis han på Danmarks vegne har givet et klart ja til servicedirektivet.

"Der er ikke en helhjertet opbakning, når sagen ikke har været ordentligt diskuteret. Der er ikke givet noget mandat til det," siger hun.

Statsministeren får dog entydig opbakning fra økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K), som støtter den linje, som Anders Fogh Rasmussens tegnede op søndag, da han var til minitopmøde i den østrigske by Lech med blandt andre EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso. Her meldte Anders Fogh Rasmussen sin klare støtte til EU-Parlamentets servicedirektiv.

"Jeg vil anbefale mine kolleger at støtte det kompromis. Det er et stort skridt fremad, og jeg er bange for, at det rene ingenting er alternativet," sagde statsministeren.

Bendt Bendtsen var i går til møde med sine europæiske kolleger i Ministerrådet, og han mener, at medlemslandene med direktivet "er nået om på den anden side af bakken". Den konservative minister understreger, hvor vigtig servicedirektivet er for mere konkurrence i EU.

"Vi ved, hvor meget det indre marked har givet Danmark og Europa. Derfor er det også vigtigt at få et forslag omkring serviceydelser igennem."

Statsministeren kommer dog ikke uden om at skulle forklare sig. For selv om Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre er knap så kritiske over for Fogh, som DF og SF er det, så ønsker begge partier en redegørelse fra statsministeren for at finde ud af, hvad han har sagt, og hvad han præcist mener om direktivet inden EU-topmødet om lidt over en uge.

De Radikales EU-ordfører, Lone Dybkjær, mener godt, at statsministeren kan være positiv over for direktivet, men han skal ikke sige ja til det.

"Han kan jo ikke sige ja på den måde, og det går jeg heller ikke ud fra, at han har gjort. Statsministeren har været positiv over for et servicedirektiv, men han har været lodret imod det oprindelige indhold. Det går jeg ikke ud fra, at han har ændret holdning til."

Niels Sindal (S) sidder i Europaudvalget, og han er enig i Lone Dybkjærs udlægning. Men han mener desuden, at Fogh slet ikke skal blande sig, for Europaudvalget har givet Bendt Bendtsen og ikke Fogh mandat til at forhandle på Danmarks vegne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her