Læsetid: 3 min.

Fogh: 'Rigsrevisionens rapport ændrer ikke min holdning til Lars Barfoed som minister'

Hverken statsministeren eller Lars Barfoed selv mener, at kritikken fra Rigsrevisionen giver anledning til en ministerfyring. Beslut-ningen er nu alene op til Dansk Folkeparti, som afventer stats-revisorernes udtalelse
13. december 2006

"Der er taget en række initiativer, og regeringen er indstillet på at tage yderligere skridt, hvis der er behov for det."

Sådan lød det fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), da han på gårsdagens pressemøde blev mødt med en byge af spørgsmål til den rapport fra Rigsrevisionen, der blev lækket til pressen mandag eftermiddag.

Mens rapporten konstaterer, at hverken tilsyn med fødevarevirksomheder, afsatte ressourcer eller forbrugerministerens svar til Folketinget har været tilfredsstillende, så ser statsministeren ingen grund til at fyre Lars Barfoed.

"Jeg ved godt, at på Christiansborg og i den nærmeste omegn er interessen i øjeblikket først og fremmest, hvorvidt man kan få et ministerhoved til at rulle. Men jeg tror ærligt talt, at det, forbrugerne går op i, er, om de har ordentlige fødevarer," sagde Fogh.

Selv om det unægtelig ville have lettet presset på Dansk Folkeparti, finder heller ikke hovedpersonen selv anledning til at tage sit gode tøj og gå.

"Man skulle tage og læse rapporten og så stille og roligt vurdere de ting, der står i den. Så tror jeg, at alle bliver meget klogere. Spillereglerne for ministre, der får en vurdering af Rigsrevisionen er, at man kommenterer ikke sådan en rapport, før statsrevisorerne har haft lejlighed til at forholde sig til den," sagde ministeren til TV2 NEWS.

Yderligt på stolen

Rigsrevisionens rapport er kommet i stand på foranledning af Dansk Folkeparti, der tidligere har lidt nederlag i forsøget på at få sat Lars Barfoed under administration i forbindelse med forårets kødskandaler. Mens oppositionen presser på for at få Barfoed sat fra bestillingen, så står det fortsat hen i det uvisse, om DF skal kåres til 'årets vatnisse', som SF's fødevareordfører, Kristen Touborg, formulerer udsigten til, at DF igen undlader at kræve ministerens afgang. Men DF's ledelse afventer udtalelsen fra statsrevisorerne, der efter et møde kl. 13 i dag vil komme med bemærkninger, der kan strække sig fra alt fra en tilslutning til en påtale. Statsrevisorerne består af seks politikere, som sædvanligvis udtaler sig i enighed oven på rapporter fra Rigsrevisionen. Dansk Folkeparti er repræsenteret af Pia Kjærsgaards mand, Henrik Thorup. Men skulle han som statsrevisor have hvisket sin kone noget i øret, skinnede det ikke i gennem i går, hvor intet slap ud om partiets holdning. Efter en hurtig gennemlæsning konstaterede gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, at der er områder med klar kritik: "Og der er områder, hvor jeg havde forventet en skarpere kritik. Lars Barfoed har siddet yderligt på stolen. Det vurderede vi i foråret. Og vi vurderede så også, at Rigsrevisionen måtte ind og foretage denne undersøgelse. Derefter ville vi vurdere ministerens ansvar. Den fase er vi nu i," sagde han.

På pressemødet blev statsministeren ligeledes bedt om at forholde sig til, hvorvidt det mangelfulde svar til Folketinget, som Lars Barfoed også kritiseres for, er under bagatelgrænsen. Her bremsede Fogh sig selv i sin gammelkendte vending, da svaret lød:

"Når vi snakker jura, er der efter min bedste opfattelser ikke noget..."

I morgen kommer ligeledes en uafhængig konsulent-rapport, der skal komme med anbefalinger til, hvordan arbejdet i fødevarekontrollen kan tilrettelægges mere hensigtsmæssigt. Og hvis kritikken fra statsrevisorerne er tilstrækkelig skrap, kan det vise sig at være første gang, at DF gør alvor af truslerne. Om det scenarie sagde Fogh:

"Alt det vil jeg overhovedet ikke gå ind i," svarede Fogh og afviste samtidig, at Barfoed står for tur i en kommende regeringsrokade:

"For det første er der ingen tanker om en regeringsrokade, og for det andet finder jeg ikke, at den her Rigsrevisionsrapport giver anledning til at kræve en ministers afgang."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her