Læsetid: 2 min.

Fogh har venner i diskussionen om EU's forfatning

Det er ikke kun den danske statsminister, som afviser en genoplivning af den europæiske forfatning. Også den britiske og den finske regering opfordrer til en pragmatisk, konkret og borgernær linje
3. februar 2006

"At genoplive den europæiske forfatning har fortsat lav prioritet. Vi har gjort det klart både her i landet og i EU, at den refleksionsperiode, Unionen har besluttet sig for, når det gælder forfatningen, må bruges til at overveje videre økonomiske reformer af samarbejdet. Derudover er vi fast besluttede på at gøre os store anstrengelser for at gøre fremskridt på konkrete områder, der rent faktisk gør en forskel i de europæiske borgeres liv."

Det lød som den danske statsminister Anders Fogh Rasmussens nylige pragmatiske udmeldinger om den danske Europapolitik, men det var den britiske Europaminister, Douglas Alexander, der i denne uge gav det britiske Underhus en orientering om regeringens Europapolitik for 2006. Den britiske premierminister, Tony Blair, gav i går en positiv fortolkning af udviklingen, da han i en personlig tale på Oxford Universitet sagde, at han godt nok ikke havde formået at overbevise briterne en bloc om EU's lyksaligheder, men at det "paradoksalt nok er det sådan, at efter chokket over østudvidelsen, krisen over nej-resultaterne ved folkeafstemningerne om forfatningen, åbningen af udvidelsesforhandlinger med Tyrkiet og vedtagelsen af budgettet og en kommende økonomisk reform af EU, alligevel er det sådan, at der aldrig har været et bedre tidspunkt at være optimistisk på, når det gælder EU ... argumentet om det åbne Europa har vundet".

Slut med store projekter

Efter det franske og hollandske nej ved to folkeafstemninger om den nye europæiske forfatning sidste forår, er medlemslandene forsigtigt begyndt at gå i gang med debatten om, hvad der skal ske med Unionens regelværk fremover. Den danske statsminister ser gerne EU koncentrere sig om fremskridt inden for konkrete sagsområder som forskning og teknologi, forbrugerstandarder, energisamarbejde, bekæmpelse af kriminalitet og en styrket udenrigspolitik. Fogh har afvist en ny traktat med ordene, at "de store projekters tid er forbi" i EU.

Forsigtige finner

Og i denne uge valgte Finland ligesom Storbritannien og Danmark at udsætte sin ratifikation af den nye traktat. Under et møde organiseret af det østrigske EU-formandskab i Salzburg i weekenden sagde ministerpræsident Matti Vanhanen, der overtager som EU-formand om fem måneder, at "forfatningen må ændres, hvis den da nogen sinde kommer til live igen".

Et helt andet sted står de to store lande Tyskland og Frankrig. Den nye tyske kansler Angela Merkel har opfordret til at udarbejde en tillægsaftale til forfatningen - en social protokol, der angiveligt skulle berolige de mange EU-borgere, som frygter tab af arbejdspladser og sociale goder. Herefter forestiller hun sig, at traktaten kan sendes til ny afstemning med protokollen efter det hollandske parlamentsvalg og det franske præsidentvalg i foråret 2007.

I Frankrig ønsker den siddende præsident Jacques Chirac imidlertid at gå videre i et samarbejde mellem kernelande med store udvalgte dele af forfatningen som politisk grundlag. Det er blevet afvist både af EU-formandslandet Østrig, Europa-Kommissionen samt flere mindre lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her