Læsetid: 3 min.

Foghs kronjuveler blegner

Skattestoppet lever og dør med vores nuværende statsminister
13. oktober 2006

Med de seneste ugers pres på regeringen i debatten om den offentlige sektor er det ikke blot tvivlsomt, om regeringen kan og vil leve op planen om at give danskerne skattelettelser forud for næste valg. Også kronjuvelen i den Fogh'ske samling - skattestoppet - risikerer at komme under pres.

I offentligheden forsvarer Venstre og Det Konservative Folkeparti fortsat skatte-stoppet. I næste måned, når Venstre holder landsmøde, er der lagt op til, at skatte-stoppet ligefrem skrives ind i partiets principprogram. I konservative rækker er man ikke længere så overbevist om skattestoppets lyksaligheder. Kilder forklarer, at skattestoppet har mistet noget af sin magi, og at det ikke er langtidsholdbart.

For nyligt viste en Gallup-måling, at skattestoppets popularitet i befolkningen er skrumpet ind. Regeringen er ikke trængt igennem med sit budskab om, at lokale nedskæringer i daginstitutioner ikke har noget med skattestoppet at gøre. En række andre faktorer peger i retning af, at skattestoppet næppe vil vedblive at være den ubetingede vindersag for Venstre, som partiet har kunnet profilere sig på siden slutningen af 1990'erne:

Kritik fra yngre borgerlige

På Christiansborg er den udbredte opfattelse, at skattestoppet kommer og går med Anders Fogh Rasmussen. Skattestoppet rangerer på linie med den status, hellige skrifter har for stærkt religiøse mennesker. Man skal ned i de yngre rækker af politikere for at finde borgerlige, der tør tale åbent om deres tvivl ved skattestoppet. Formand for Konservativ Ungdom, Kasper Hülsen, siger:

"Man må tage hatten af for, at statsministeren har opfundet noget, han kalder et skattestop, som er nemt at fortælle vælgerne om. Men rent økonomisk og i forhold til at sikre det danske velfærds-samfund i fremtiden, er det et rigtig dårligt instrument. Jeg tror ikke, at skattestoppet overlever ret længe endnu," siger han og åbner forsigtigt for omlægninger:

"Det kan godt være, at vi skal lægge lidt om fra skat på arbejde til skat måske på boliger eller øge nogle afgifter. Det helt essentielle for mig er, at vi får sat skatten på arbejde ned. Derfor er jeg på ingen måder tilhænger af skattestoppet som instrument på lang sigt."

Kasper Hülsen beklager, at Venstre og Dansk Folkeparti ikke tør tage det første skridt og gennemføre skattelettelser. Han henviser til, at andre lande, herunder Sverige, er i gang med at erkende, at det er uholdbart i længden med en stor velfærds-stat, en høj topskat og et ufleksibelt skattesystem.

Den troværdighed, som VK trods alt har fået i befolkningens øjne med skattestoppet, bør kunne udnyttes ambitiøst, mener han:

"Hvis man lagde sit hjerte og sjæl i det, kunne man godt overbevise befolkningen om, at man kunne få endnu mere ud af at lave en gennemgribende skattereform. Men jeg er bange for, at statsministeren, Venstre og Dansk Folkeparti ikke har tillid til, at borgerne kan se udover egen velfærdsnæse. De tror, at folk er dumme," siger Kasper Hülsen.

I oppositionen er det primært Det Radikale Venstre, der frem mod næste valg vil sætte al kraft ind på at få ændret skattestoppet og banet vej for en omfattende skattereform. Vurderingen på Christiansborg er, at Socialdemokraterne tidligst efter næste valg vil have en interesse i at gennemføre en skattereform. I S-toppen har man tidligere erkendt, at den socialdemokratiske velfærdspolitik ikke kan finansieres på længere sigt - uden at man gennemfører en skattereform. Men frem til det kommende folketingsvalg vil Social-demokraterne fremhæve, at valget står mellem velfærd og skattelettelser. Et kunstigt valg set med de konservatives øjne.

Skatteordfører Charlotte Dyremose (K) erkender, at der er en risiko for, at et eventuelt råderum til skattelettelser vil blive så lille på grund af de mange politiske hensyn, at de dynamiske effekter udebliver. Men hun afviser at røre ved skattestoppet for at sikre større volumen i en reform:

"Jeg bliver nødt til at appellere til ansvarligheden hos kollegerne. Skatte-lettelser og velfærdsforbedringer er hinandens forudsætninger. Hvis vi ikke får et konkurrencedygtigt skattesystem, har vi ikke noget velfærdssamfund i fremtiden," siger hun.

Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, hvor man tidligere har talt om lettelser for de laveste indkomster, er tonen nu, at man helt dropper skattelettelser.

"Umiddelbart ser jeg ikke noget behov for skattereform. Heller ikke, hvis vi ser nogle år frem. Mange vil nok forsøge at flytte skat fra arbejdsindkomst over på ejendomsskat. Men jeg synes, at vi skal bevare fordelingen nogenlunde som nu," siger skatteordfører Mikkel Dencker (DF).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her