Læsetid: 3 min.

Foghs nye minister

14. november 2001

Selv om det måske vil forekomme de fleste avislæsere ganske utroligt, så sker det faktisk, at kolleger i den trykte presse bliver grebet af en ydmyg nøjsomhed. Det var, hvad hændte for et par journalister på Politiken, da de skulle gengive den første direkte diskussion mellem de to kandidater til statsministerposten. Det var ved den lejlighed, Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, meddelte, at han vil samle hele udlændingepolitikken under én minister, hvis ellers han selv bliver statsminister.
»Venstres forslag er et af valgkampens første konkrete bud på ændringer af udlændingepolitikken, som har været det hedeste tema i valgkampen indtil nu,« skrev avisen i sin forsidereportage.
Konkret bud på en politik? Det skal man være nøjsom for at kunne finde i dette udspil. Venstres formand har end ikke været rede til at sætte navn på denne nye ministerpost. Andre har talt om en integrationsminister, men Fogh Rasmussen selv gjorde klart, at en sådan minister både skal sikre, at antallet af udlændinge, der kommer til Danmark, skal begrænses, og at der skal gøres en stærkere indsats for, at de, der allerede er her i landet, kommer i arbejde.
I hans meddelelse om oprettelsen af et sådant ministerium er der med andre ord intet nyt i forhold til Venstres hidtidige politik.

Fogh Rasmussens begrundelse for at oprette et særligt ministerium for udlændingepolitikken er først og fremmest, at der i øjeblikket er »for meget, der falder mellem to stole«. Hans nye minister skal derfor have ansvaret for udlændinge fra de modtages, integreres, finder bolig og arbejde. Derfor skal det nye ministerium overtage opgaver fra indenrigs-, arbejds-, bolig- og undervisningsministerierne. Mener han det alvorligt, kan man til den liste uden videre føje udenrigs-, justits-, kultur- og socialministerierne,
I den borgerlige lejr er denne idé blevet mødt med tilslutning fra alle med undtagelse af Centrum-Demokraterne. Udlændingeordføreren for dette parti, Susanne Clemmensen, mener, at Venstres udlændingepolitik mere og mere minder om Sydafrika under apartheid-styret, hvor man havde et særligt ministerium for de ’farvede’. Den socialdemokratiske borgmester i Herlev, Kjeld Hansen, der er en af de skarpeste kritikere af regeringens udlændingepolitik, er i denne sag på samme linje. Han fremhæver, at et særministerium er et voldsomt brud på de almindelige hensyn og rettigheder, som det danske demokrati bygger på.
De konservatives politiske ordfører, Lene Espersen, går til gengæld ind for Fogh Rasmussens idé. Hun har kun én betænkelighed, og den er, at der kan blive for mange ministre i en ny borgerlig regering.

Men det bliver det ikke, forsikrer Venstres formand. Hans agt er at ændre på det velkendte mønster for ansvarsfordelingen mellem ministerierne. Med hans egne ord vil han gøre op med en arv, der rækker tilbage til enevældens tid. I fremtiden skal ministerierne opbygges efter opgaver.
Sagtmodigt kunne man spørge, om ikke det netop er sådan, de danske regeringer har været indrettet lige siden enevældens sammenbrud i 1849. Ministeriernes ansvarsområder er blevet indbyrdes afgrænset i henhold til deres forskelligartede opgaver. Og hver gang der er gjort forsøg på at lave såkaldt tværgående ministerier – familieministeriet i J.O. Krags tid som et eksempel – har de haft en kort og lidet glorværdig levetid.
Sådan vil det med stor sandsynlighed også gå for Fogh Rasmussens nye ministerium, hvis ellers de nogensinde ser dagens lys. Undervisningen kan bruges som et enkelt, men klart eksempel. Hvordan i alverden vil Venstres formand og hans nye minister i virkelighedens verden udskille undervisning for flygtninge- og indvandrerbørn fra den undervisning, der iøvrigt foregår i den danske folkeskole? Det er en undervisning, der i dagens Danmark finder sted i integrerede klasser under ansvar over for veldefinerede myndigheder. Skal den enkelte lærer i fremtiden referere til ét ministerium, når det gælder de danske elever i klassen, og til et andet ministerium, når det gælder klassekammeraterne af udenlandsk herkomst?

For den, der måtte blive udpeget til at lede dette ministerium, vil det blive en uriaspost. Måske var det grunden til, at Venstres næstformand, Lars Løkke Rasmussen, efter debatten mellem Nyrup og Fogh fremhævede arbejdet i Farum kommune under borgmester Peter Brixtofte som uovertruffent. Hvad der ikke hidtil er lykkedes for Venstres ledelse, når det handler om en vis disciplinering af Brixtofte, kan måske klares ved hjælp af det nye ministerium.

tok

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her