Læsetid: 2 min.

Foghs råd skal kæmpe danskernes sag

Hvor er de udstødte og det internationale udsyn i Foghs Globaliseringsråd, spørger oppositionen. Danskerne først, svarer statsministeren
12. maj 2005

Vi skal være os selv nærmest, når det gælder om at indrette fremtidens samfund på globaliseringen. Det ny globaliseringsråd, som skal komme med forslag til markante ændringer af samfundet, skal pleje danske interesser og ikke nødvendigvis tænke på en bedre verden.

Sådan lyder budskabet fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der i et åbent samråd i Folketinget i går forsvarede regeringens nynedsatte råd, Globaliseringsrådet.

Rådet bliver anklaget for at være elitært, at udføre et arbejde, som Velfærdskommissionen allerede er i gang med, for at være Tordenskjolds soldater og for at svigte international solidaritet:

"Hvor er det globale udsyn i rådet? - så det ikke bare handler om, hvordan Danmark skal klare sig på andre landes bekostning," spurgte formand for Folketingets politisk-økonomiske udvalg, Frank Aaen (Enhedslisten).

Partifællen Pernille Rosenkrantz-Theil supplerede med at spørge til den del af den danske befolkning, for hvem globaliseringen bliver en trussel - ikke en udfordring:

"Statsministeren bekymrer sig meget om, at samfundet ikke skal knække over som følge af globaliseringen. Men dem, som er udsat for at blive hægtet af, det er de ufaglærte. Hvorfor er de ikke repræsenteret i rådet".

Anders Fogh Rasmussen erkender blankt, at Globaliseringsrådet er til for at varetage danske interesser:

"Jo, fordi vi bekymrer os om danskerne. Om den udvikling, som globaliseringen stiller danskerne og det danske arbejdsmarked overfor. Danske politikere har en forpligtelse til at sikre maksimal tryghed på arbejdsmarkedet. Derfor har rådet et nationalt udgangspunkt," siger han.

Globaliseringsrådet rummer primært repræsentanter for store kendte virksomheder og velkendte organisationer som f.eks. LO, mens personer med udfordrende ideer er en mangelvare, mener oppositionen.

Besynderlig tankegang

Fogh afviser kritikken: "Det er en besynderlig tankegang, at bare fordi man er valgt, så kan man pludselig ikke tænke en kreativ tanke længere," siger Fogh.

Han afviser ligeledes kravet om en mere fyldig repræsentation af de svageste grupper i samfundet:

"Vi fravælger ikke nogen. Men rådet skal have en størrelse, så det er arbejdsdygtigt," siger Fogh, som selv er formand for Globaliseringsrådet.

Men også Socialdemokraterne er utilfredse med udpegningen af repræsentanter som er velkendte - og har velkendte meninger og ideer.

"De har i forvejen ret gode platforme, hvor de kan komme ud med deres budskaber," siger Ole Stavad (S).

Partiet kritiserer også et alt for snævert økonomisk sigte i Globaliseringsrådet:

"Der er slet ikke lagt op til en diskussion af, hvad vores kulturelle aktiver betyder i globaliseringen. Der burde være et bredere tema for rådet," siger Pia Gjellerup (S).

Anders Fogh Rasmussen peger som svar på, at rådets primære opgave er at sikre, at der kan oprettes nye danske arbejdspladser, når de nuværende forsvinder - og f.eks. udflyttes til Kina eller Østeuropa - som følge af globaliseringen.

Globaliseringsrådet er så småt begyndt arbejdet og skal nu holde en serie af tema-møder om f.eks. uddannelse og forskning, hvor de hidkaldes udenlandsk ekspertise.

Om ca. et år skal rådet komme med sine anbefalinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her