Læsetid: 3 min.

Fokus på sexkunderne

Debatten om prostitution har altid handlet om de prostituerede - nu må vi se på kunderne, der skaber efterspørgslen og dermed fastholder kvinder i prostitution. Det siger Kvindeligt Selskab, der har lanceret hjemmesiden Luder.dk for at sparke liv i en ensporet samfundsdebat
10. september 2005

I 150 år har danskerne diskuteret prostitution med de samme argumenter for og imod. Men én gruppe har der været meget lidt fokus på - sexkunderne. At det drejer sig om socialt svage mænd er én af de mange myter, der har omgærdet prostitutionsdebatten i århundreder. Derfor har den kønspolitiske forening Kvindeligt Selskab lanceret hjemmesiden med det provokerende navn Luder.dk, der skal vække alle samfundslag og holde viden om prostitution op for øjnene af unge såvel som gamle.

"Vi vil have alle danskere til at tage stilling til købesex på baggrund af fakta frem for de myter og forestillinger, der har præget debatten. Nogle af de mest sejlivede myter er, at de prostituerede nyder det, og at kunderne er mænd, der ikke kan opnå sex på anden vis. Det er veldokumenteret, at ingen af delene passer," siger Kvindeligt Selskabs forkvinde Hanne Bille.

På hjemmesiden, hvis hovedsponsor er 3F - Fagligt Fælles Forbund, finder man rapporter, litteratur og et væld af oplysninger, som prostitutionsforskere fra Videns- og Formidlingscenter for Socialt Udsatte har gennemlæst for at sikre en sober formidling af fakta. Den strategi er helt bevidst fra Kvindeligt Selskabs side, siger Hanne Bille:

"Vi har ikke været selektive, men samlet alle forskere, fagfolk og andre, der har en mening om prostitution. Vi har også bedt de prostituerede selv om at komme med deres mening, men kun få har taget det op - og det er så de meget få ressourcestærke, som mener, at vi burde holde vores mund. Men når vi ser på undersøgelserne, viser de, at 92 procent af de prostituerede gerne ville ud af det. Det er det, vi forholder os til."

Formynderisk forening

De kritiske prostituerede findes blandt andet på Luder.dks velbesøgte debatforum, hvor Kvindeligt Selskab anklages for at være formynderiske. Det afskrækker dog ikke Hanne Bille:

"Vi har jo ikke lavet den her hjemmeside for at få en masse mennesker derind, som synes, at vi er åh så sympatiske. At de få prostituerede, der vil diskutere det, så er sure på os, må vi leve med. Det er de samme par stykker, der engang stiftede brancheforeningen for prostituerede, Bdea, som måtte lukke efter kort tid, fordi få andre fandt det værd at kæmpe for at blive anerkendt som prostituerede."

- Hvorfor hører man så ikke fra de prostituerede, der mener noget andet?

"Det er jo dem, der har det ad helvede til. Det er primært enlige mødre og kvinder uden uddannelse og med dårlige sociale netværk. Og resten af de 92 procent er så nogen, der går ind i det for at afbetale en gæld, og som ender med at hænge fast i det meget længere, end de egentlig ønsker."

- Men alligevel mener flere af dem ikke, at I skal blande jer i deres liv?

"Vi blander os, fordi det påvirker samfundet og vores syn på mænd og kvinder. Vi danskere har jo aldrig rigtig fundet et standpunkt. Man synes, det er synd for de prostituerede, men vil ikke diskutere den gruppe, der fastholder dem i deres situation, nemlig kunderne. Debatten når sjældent længere end til 'Mænd har da ret til sex - hvad skal de gøre uden prostituerede?' og 'Kvinderne kan vel godt lide det, så hvad rager det os?' Og så er den åbenbart ikke længere. Vi synes, den er en hel del længere."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her