Læsetid: 3 min.

Folkeligt sammenhold? Løgn!

Historikeren Henning Tjørnehøj viser dokumentarfilm for at få besættelsestidens historie skrevet om: Partiet Venstre udnyttede Danmarks nød til at mele sin egen kage
1. september 2006

Historikeren Henning Tjørnehøj viser dokumentarfilm for at få besættelsestidens historie skrevet om: Partiet Venstre udnyttede Danmarks nød til at mele sin egen kage

Stedet er PH-cafeen på Københavns Vesterbro. Anledningen er 63-årsdagen for den danske regerings brud med den tyske besættelsesmagt i 1943. Foredragsholderen er en mand med en sag. Hans navn er Tjørnehøj. Henning Tjørnehøj, tidligere konsulent i Arbejderbevægelsen. Han indleder:

"Jeg vil i aften vise ting, som ikke er velbelyste - fra en periode, der ellers er den mest velbelyste i danmarkshistorien: den tyske besættelse af Danmark 1940-45. Det, der ikke er velbelyst, er partiet Venstres pinlige rolle."

"I næsten alle bøger om besættelsestiden træder det synspunkt stærkt frem, at der var et ubrydeligt folkeligt sammenhold i denne periode. Det er imidlertid langt fra tilfældet. Det er det, jeg dokumenterer med min video."

"Umiddelbart efter besættelsen den 9. april 1940 dannede partierne SVKR en samlingsregering for at få landet så uskadt som muligt igennem krigen. Men Venstre udnyttede situationen til at mele sin egen kage. Partiet fik gennemført forringelser af arbejdernes lønninger og massive forbedringer af bøndernes indtjening. Venstre truede med at udtræde af samlingsregeringen, hvis det ikke fik sin vilje."

Nazi-vind i sejlene

Tjørnehøj fortsætter: "Hvis Venstre var trådt ud, ville det have ført til politisk uro, som ville give de danske nazister vind i sejlene og have fristet tyskerne til at indsætte en nazi-regering. Det blev Venstre advaret om af SKR-partierne. Men Venstre tvang disse partier til at bøje sig og gå med til at indføre lønstop, prisstigninger og forringelser af arbejdsløsheds- og sociallovgivningen."

Dernæst viser Tjørnehøj sit videobånd for forsamlingen. Et af hans hovedvidner er Venstres egen Thorkil Kristensen, som var medlem af besættelsestidens voldgiftsnævn, der holdt lønningerne nede, mens bøndernes indtjening steg. Thorkil Kristensen var Danmarks finansminister i 1945-47 og igen i 1950-53 og blev senere generalsekretær for OECD.

På båndet er den da aldrende Thorkil Kristensen meget klar, men samtidig synligt utilpas ved spørgsmålene. Han medgiver, at SVKR-samlingsregeringens politik var til gunst for bønderne og skade for arbejderne. Den ellers ranke Thorkil Kristensen synker i stolen, da han vedgår sin egen og partiet Venstres rolle heri.

Efter videobåndet er der meget stille i lokalet. Tjørnehøj fylder stilheden ud ved at sige:

"At Anders Fogh som formand for det parti, der ikke alene holdt sig langt væk fra modstandskampen, men også udnyttede situationen, hvor fjenden stod i landet, til at kræve asociale ændringer- At han - af alle! - kritiserer forhandlingspolitikken over for tyskerne, er ualmindeligt groft."

Hvem var forræderne?

Fra salen siger en kvinde: "Jeg er født i 1943, så jeg har ikke selv noget i klemme, men jeg kender til dem, der har. Og jeg vil spørge: Hvem var landsforrædere? De, der tog af sted for at arbejde i Tyskland eller tjene i de tyske hære? Eller den danske regering, der sendte dem af sted?"

Tjørnehøj tænker lidt. Så svarer han: "Jeg synes der er en forskel. De, der meldte sig til Waffen-SS, gjorde noget andet end de, der bare tog imod arbejde. Havde de ikke taget imod arbejdet, havde Danmark ikke fået tyske kul, og så var erhvervslivet brudt sammen."

Tjørnehøj vender tilbage til sit ærinde: "SKR-partierne påtog sig et ansvar for at redde landet. Venstre udnyttede situationen til egen fordel. Ved at sige det bliver man beskyldt for at politisere historien. Men politiserer man den ikke også ved at lade være med at sige det?"

"Jo," lyder det stilfærdigt fra salen.

Tjørnehøj runder af: "Hvad skal vi med historien? Ja, vi skulle gerne blive klogere. Men det forudsætter, at den fortælles. Også selv om det generer landets ledende borgerlige parti."

nVideobåndet om Venstres rolle - og andre af Tjørnehøjs doku-videoer om dansk opportunisme under besættelsen - kan erhverves hos L & B Video, Aldersrogade 3A, 2100 Ø, tlf. 35 82 52 53

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her