Læsetid: 4 min.

Folketingsvalg tirsdag 26. juni

31. maj 2007

Med eneret for Information bringer vi her Anders Fogh Rasmussens redegørelse til Folketinget i anledning af afslutningsdebatten i dag:

Det forgangne folketingsår har været forvirrende og rejst langt flere spørgsmål, end det har givet svar. Her lige før Folketingets sommerferie tårner tvivlen sig op. Dybt eksistentielle spørgsmål, som ikke har været stillet i mange år: Hvem er vi og hvor? Hvor skal vi hen? Og hvorfor? Tag nu bare mit eget parti. Er Eyvind Vesselbo medlem af Venstre i dag? I morgen eller om en uge? Og hvad snakker han med Naser Khader om, når de mødes? Det får vi heldigvis nok et grundigt referat af fra den venlige leder af Ny Alliance. Men hvem er denne Khader? Er han liberal eller skabssocialdemokrat - er han med mig eller imod mig? Får han 10 eller 20 mandater? Og hvorfor vil så mange stemme på et parti uden politisk program? Og hvor er Socialdemokraterne henne? Ja, mange er skredet, men nogen må der da være tilbage, og hvem har sidst set Helle Thorning-Schmidt? Er hun gået igen - ud for at hente Frank Jensen, eller prøver hun bare at gøre sig usynlig? Vi ved det ikke.

Og hvad med de radikale? Er Marianne Jelved stadig politisk leder? Ingen kommentarer, siger hun minsandten. Hvad betyder det? Alt er til diskussion i den radikale gruppe - politik, holdopstilling og strategi - sågar hovedbeklædning, siger Margrethe Vestager. Er det hende, der bestemmer nu? Det er ikke længe siden, de stillede ultimative krav. Er de væk nu eller blot ikke ultimative længere eller måske bare uomgængelige? Og er de radikale mest liberale eller mest socialdemokrater? Er de med mig eller imod mig? Eller er det stadig Marianne Jelved, der skal være statsminister? Og hvordan skulle hun blive det? Vi ved det ikke. Og hvad med skatten? Skal den op eller ned eller lige ud? Gælder skattestoppet fortsat - og til evig tid? Jeg har sagt, at det står mejslet i granit. Men gør det stadig det? Og hvad siger Bendtsen, hvis skatten ikke kommer ned? Melder han sig ud af regeringen? Eller ind i Ny Alliance? Og hvad med hans venner i Dansk Industri, melder de sig også ind i Ny Alliance ligesom Lars Kolind og Asger Aamund? Og hvor mange løsgængere er der overhovedet plads til i Folketinget ved siden af Leif Mikkelsen, Naser Khader og Louise Frevert, og har hun for øvrigt ret i, at Pia Kjærsgaard er en led mokke. Og hvad med Morten Messerschmidt kan han overhovedet styre sin højre arm og sine sangtalenter i sommervarmen? Og hvis han ikke kan og havner i grøften igen, og hvis flere vælger at forlade Venstre, hvor er så mit politiske flertal? Vi ved det ikke.

Og hvad med reformen af den offentlige sektor, som jeg skulle vinde næste valg på ved at slå Socialdemokraterne på deres egen hjemmebane? Bliver det hele en fis i en hornlygte? Vil jeg spille ud med forslag før eller efter sommerferien? Eller aldrig nogensinde? Jeg ved det ikke - for satan. Og hvor mange milliarder skal vi i det hele taget bruge på at forbedre den offentlige service, hvis Bendtsen også skal have penge til sine skattelettelser? Og hvad med råderummet og Thor Pedersen, og skal skatten lettes så i toppen eller i bunden - for de rigeste eller de fattigste? Og hvad siger vælgerne, hvis det bliver de rigeste?

Vi ved det ikke, og måske skal vi til folkeafstemning igen om en ny EU-traktat, som ikke er en forfatning, og hvad nu hvis jeg taber lige som Schlüter og Nyrup gjorde? Og bliver det en stor eller en lille traktat - mini eller maxi? Og hvad med de danske forbehold og krigen i Irak og Afghanistan? Skal vi ind eller ud? Vi skal ud af Irak og ind i Afghanistan, men hvis det så også går galt der, skal vi så tilbage til Irak? Søren Gade siger, at vi har taget fejl. Har vi virkelig det? Jeg tager aldrig fejl. Hvorfor siger han det? Vi ved det ikke. Og hvad med indvandrerne? Skal vi være hårde eller bløde? Pia Kjærsgaard siger hård.

Men kan man bestemme, hvad folk skal have på hovedet og tvinge dem til at trykke os i hænderne? Det siger Claus Hjort Frederiksen, at vi kan. Men er det liberalt? Vi ved det ikke. Og hvem skal jeg samarbejde med efter næste valg. Bliver det både med Naser Khader og Pia Kjærsgaard, og kan de overhovedet blive enige om noget? Er Khader hård eller blød over for indvandrerne? Måske.

Spørgsmål på spørgsmål på spørgsmål. Det er som om, alting er vendt på hovedet. Enhver, der kender mig, ved, at jeg holder af at have orden i sagerne, rene linjer, klare aftaler og intet at komme efter. Rene kaffekopper og polerede druer. Dansk politik er blevet noget rod, som morgenbrød der krummer - venner er blevet til fjender og omvendt. Der er brug for at få renset luften, at få svar på de uendeligt mange spørgsmål, brug for at få hovederne ud af busken - både Jelveds, Khaders og Bendtsens. Ud skal de. Derfor har jeg besluttet at gå til dronningen og udskrive valg til Folketinget tirsdag den 26. juni. Så kan I lære det.

Skulle statsministeren mod forventning holde en anden tale i dag, må det understreges, at det var denne tale, der var gældende ved redaktionens slutning i aftes. bew

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her