Læsetid: 4 min.

Forår og Khader - efterår og Frevert

En turbulent uge i dansk politik, hvor profiler skiftede profil, Tøger Seidenfaden fyrede Marianne Jelved, Bjarne Møgelhøj var parat til at melde hele CD ind i Ny Alliance, Peter Brixtofte bød sig til, og indmeldelserne føg ind på alliancens nye hjemmeside
12. maj 2007

Louise Frevert kunne ikke forudse, at netop i den uge, hvor hun havde forberedt at undsige Pia Kjærsgaard og al hendes væsen, sprang Naser Khader ud fra de radikale og blev ugens store historie. Frevert fik dog sin mindre del af kagen, mediemæssigt et engangsknald, mens vi vil høre meget mere til Naser Khader, når valget nærmer sig. 'Forår og Helveg' lød det engang i et kendt valgslogan. Nu blev det forår og Khader for de tusinder, som har tilmeldt sig partiet, og hvoraf over 8.000 allerede efter et par dage havde betalt kontingent.

Forårskåde formiddagsblade gik amok med overskrifter som 'Den smilende Rambo' og 'Kong Khader', ligesom Naser også blev sammenlignet med den unge John F. Kennedy. En helt anderledes positiv presse- og heltemodtagelse end den, der blev Erhard Jakobsen og Mogens Glistrup til del ved jordskredsvalget i 1973. Sex & Hors chefredaktør, Henrik Qvortrup, gik så vidt som til at kalde ham "Danmarks bedste brand lige nu".

Men der er også bekymrede. Kaare R. Schou var den første lyseslukker. De mange indmeldelser sagde ingenting. Det var jo fuldstændig gratis at tilmelde sig på en hjemmeside, osv. Andre mente, at det mest af alt handlede om nyhedens interesse, og at Naser Khader vil få svært ved at svare for sig, når han skal diskutere med de andre langt mere rutinerede partiledere.

Pro-business

Socialdemokraternes Bjarne Lausten i Politiken: "Jeg har aldrig oplevet ham overraske med et godt håndværk... Hvornår kører togene, hvordan med pensionen og daginstitutionerne? Ud over nogle brede vendinger har han ingen politik."

Kommentator Lars Trier Mogensen kom Khader til hjælp: "Ny Alliance er ideologiske arvtagere for CD. Begge partier bygger - ligesom deres utallige pendanter i udlandet - på en kombination af internationalisme, 'pro-business'-holdninger og en såkaldt 'anstændig' småborgerlighed. I vores nabolande indtages positionen af Folkpartiet (Sverige) og Freie Demokratische Partei (Tyskland). Partistifterne bag Ny Alliance behøver derfor ikke opfinde en ny politik helt fra bunden, men kan nøjes med at lade sig inspirere af nabopartierne."

Ingen kunne være mere enig end Bjarne Møgelhøj, der er leder af det iltsnappende parti Centrumdemokraterne. Han synes parat til at melde hele sit parti ind i Ny Alliance, hvis det kan lade sig gøre. En øvelse, der kan blive en ny trend i disse fusionstider, selv om man næppe skal vente, at Marianne Jelved melder hele Det Radikale Venstre ind hverken i morgen eller i overmorgen. Tilmed meddelte Peter Brixtofte, at han med sit nye velfærdsparti gerne vil samarbejde med Ny Alliance, da de to partier ligger tæt på hinanden. The beginnning of a beautyfull friendship, som Khader nok helst er foruden.

'Ærgerligt'

Tøger Seidenfaden havde da allerede fyret Marianne Jelved, skønt hun ikke er ansat på Politiken. Han skar det skarpt ud:

"Ansvaret er Marianne Jelveds. Hendes halvhjertede brud med S sidste år er ikke mundet ud i en strategi, som er til at forstå. Hun har sagt farvel til S uden at sige ja til det indlysende alternativ - en borgerlig regering under Venstres ledelse, der ikke gør sig afhængig af Dansk Folkeparti. Hvis de radikale for alvor havde gjort det klart, at de kan samarbejde til begge sider, ja, også med Fogh, hvis han bryder med Pia, ville der ikke have været plads til eller behov for det nye parti. Det er derfor på tide, at Marianne Jelved, der som politisk leder har givet sit parti stor indflydelse og flere valgsejre, indser, at hendes rolle er udspillet...(...)...Jelved bør snarest muligt gå af."

Det mente Marianne ikke selv, men hun var "ærgerlig" over, at Naser Khader og Anders Samuelsen forlod partiet. Heldigvis sagde hun ikke "brandærgerligt", sådan som de fleste andre politikere gør i disse år. Marianne Jelved var sidste valgs store sejrherre, da Klaus Bondam, Morten Helveg og Naser Khader endnu optrådte sammen som de tre tenorer. Nu kan hun vinke farvel til en trediedel af sine vælgere ifølge meningsmålinger, men bevares, der kan ske meget endnu.

Helle Thorning-Schmidt følte trang til lige at minde om, at Ny Alliance er et borgerligt parti, hvis nogen skulle være i tvivl.

Hævet over andre

Ligesom Gorbatjov ikke blev populær i sit hjemland, skal Naser Khader ikke regne med muslimske stemmer. I hvert fald ikke ifølge imam Abdul Wahid Pedersen: "Han har i så mange år med vilje distanceret sig selv fra islam og muslimer og gjort det til sin mærkesag, at det ikke er i det religiøse muslimske miljø, han kan hente stemmer overhovedet."

I en rundspørge i Ekstra Bladet sagde Muhammed Zarzoura fra Næstved:

"Jeg er indvandrer fra Egypten og muslim og stemmer normalt på S. Naser Khader og hans nye parti kan jeg ikke stemme på. Jeg bryder mig ikke om ham. Han virker, som om han føler sig hævet over andre."

Men har Abdul Pedersen ret? Khader startede dog noget, der hed Demokratiske Muslimer, som ganske vist fik en kort levetid, men muslimsk var den, og i nævnte rundspørge i EB siger Dana Ghulam, der er kokkeelev og kuwaitisk kurder i Århus:

"Jeg stemmer helt sikkert på Naser Khader og det nye parti. Jeg har læst hans bog Ære og skam. Det, han fortæller om udlændinge i Danmark, er sandt. Han har hjulpet mig til at blive en selvstændig, ung kvinde."

Under alle omstændigheder har Khaders manøvre skabt nyt liv i kludene: Vil det lykkes den nye partiejer at trække Fogh væk fra Pia - hvad siger valgforskerne?

Der er ikke plads nok til endnu et borgerligt parti på midten, mente Søren Risbjerg Thomsen. Ny Alliance har absolut en chance for at komme i Folketinget, mente Jørgen Elklit og Hans Jørgen Nielsen, og det er just det gode ved eksperter: Der findes en til ethvert synspunkt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her