Læsetid: 2 min.

Foragt for publikum

Filminstruktøren Gabriel Axel er chokeret over den udgave af 'Babettes gæstebud', som Nordisk Film har udsendt på dvd
7. september 2006

"Man bliver forrådt gang på gang på gang."

Filminstruktøren Gabriel Axel er vred. Han fik et chok, da han så, hvordan Nordisk Film på dvd har behandlet hans 20 år gamle Oscarvinder Babettes gæstebud.

Som man kunne læse i gårsdagens Information, hvor filmens fotograf, Henning Kristiansen fremførte en hård kritik af dvd'en, drejer det sig især om filmens lyssætning, der på dvd'en er helt forkert og således skygger for de intentioner, som Axel og Kristiansen oprindeligt havde med billederne.

"Ikke alene den stemning, fotografen laver, men den atmosfære, der er i filmen - der er en stor difference til den," siger Gabriel Axel om Babettes gæstebud, der har vundet 32 internationale priser og er med i Brian Mikkelsens Kulturkanon.

"Det er svært at give en definition af den mærkelige atmosfære, en film har, og Babette har en mirakuløs atmosfære, når den vises i sin bedste udgave. Jeg har set den på fransk dvd, og den er fremragende i lys og billede. Atmo-sfæren er alle de små ting, man ikke ser, men som man ville savne, hvis de ikke var der. Og de forsvinder totalt, når man skruer op for lyset i filmen. Henning har lavet en glimrende kritik af det. Han er jo højt professionel på det område og var den største filmfotograf, da vi lavede Babette."

Viste filmen for paven

Hverken Gabriel Axel eller Henning Kristiansen er blevet spurgt af Nordisk Film, om de ville hjælpe til med at overføre Babettes gæstebud fra film til dvd. I modsætning til Museum of Modern Art i New York, som henvendte sig til både instruktør og fotograf, da man havde brug for nye 35 mm-kopier af filmen.

"Museum of Modern Art i New York fik et brev fra Vatikanet, fra paven, som bad om en liste over film af spirituel karakter," siger Gabriel Axel.

"De har 22.000 film i deres arkiv og sendte en liste, og paven svarede, 'nej, jeg vil kun se Babettes gæstebud.' Så lavede vi to kopier, som Henning var inde at korrigere - der var kun små korrektioner - og jeg var inviteret til Vatikanet i tre dage. Det var en fantastisk oplevelse, og kopien var fremragende. Man skal selv tage den under armen og følge den til dørs."

Mavesåret kildrer

Axel købte fornylig tre dvd-er med Babettes gæstebud i Brugsen, fordi han ikke selv havde nogen tilbage. Dem havde han foræret til gode venner, og han var nu nødt til at ringe til dem og sige, at det ikke var den rigtige udgave, de havde fået.

Det værste er dog den kynisme, som de ansvarlige udviser, siger han:

"De siger, at 'folk tror, at det skal være sådan.' Tænk at få sådan et svar. Det er sådan en foragt for publikum, for teknikerne, for alle dem, der har været med til at lave filmene. Man er flov på disse menneskers vegne. Mavesåret kildrer, hver gang man er udsat for den slags ting. Jeg søger dem, der er ansvarlige. Der må være én, der har lagt navn til det her," siger Gabriel Axel, der naturligvis har tænkt sig at tage sagen op i sin brancheforening, Danske Filministruktører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her