Læsetid: 2 min.

Forbrugerfest for lånte penge

Danskerne shopper som aldrig før og forbruget ryger i år gennem loftet. I december sætter vi ny indkøbsrekord, spår eksperter. Det kommer til at flyde under juletræerne med gavekort på forkælelse
1. december 2005

Den 23. december bliver der en kø af mænd i receptionen på Skodsborg Kurhotel- og Spa nord for København. Mændene vil bruge i gennemsnit 3.000 kr. eller mere på at købe gavekort til forkælelse af deres kærester eller koner. Køen på kurstedet udtrykker det, alle eksperter spår for hele julen: Vi vil købe ind som aldrig før især af luksusvarer og forkælelse.

Cheføkonom Jan Poulsen fra erhvervsorganisationen Dansk Handel & Service har svært ved at få armene ned, når han kigger i krystalkuglen for julen.

"Vi forventer en meromsætning i detailhandlen i december på cirka ni milliarder kroner. Det svarer i runde tal til 3.600 kr. pr. husstand. Dermed vil julesalget overgå rekorden fra i fjor, som var på 8,5 milliarder kroner," siger Jan Poulsen.

De positive forventninger skyldes ifølge Jan Poulsen blandt andet skattelettelser i 2004, stigende boligformuer og voksende beskæftigelse. Optimismen underbygges af nye tal fra Danmarks Statistik, som viser, at forbrugernes tillid til fremtiden er på det højeste niveau i år.

Wauw-effekt

I rådgivnings- og revisionskoncernen Deloitte & Touche sidder chefkonsulent Torben Liborius - i branchen kendt som Mr. Julehandel. Han spår også om en december med glødende dankort og siger om det, vi vil købe:

"Hvis tendensen fra i fjor fortsætter vil gavekort til oplevelser og forkælelse som f.eks. biografbilletter, ansigtsbehandlinger og sæsonkort til forlystelsesparker udgøre en stigende del af julegaverne. Derudover vil luksusvarer inden for sko og tøj også fylde godt."

"Mange vil gerne opnå en wauw-effekt, når pakkerne åbnes. Det vil sige, at de giver deres kæreste noget uventet eller luksuriøst."

Den overraskende gave i nogle hjem er et gavekort til en spabehandling eller kur-ophold. Det fortæller hoteldirektør Anne Marie Duus fra Skodsborg Kurhotel og Spa.

"I fjor solgte vi 1.200 gavekort i december, og i år vil jeg ikke blive overrasket, hvis vi runder 1.500 eller mere. I 2004 var der en kø af mænd med lidt panik i øjnene og dårlig samvittighed i dagene op mod juleaften, og det bliver der nok også i år," siger Duus.

Ud over oplevelser og luksusvarer vil elektronik også blive et hit i år, spår eksperterne. Administrerende direktør for Elgiganten, Jesper Boysen, siger:

"Vi forventer en pæn omsætningsfremgang i forhold til i fjor. Gaverne under juletræet fra os bliver nok især mobiltelefoner, MP3-afspillere og spillekonsoller."

Jul for lånte penge

Når gaverne er pakket ud juleaften, venter der en stak af regninger forude for mange.

Men selv om danskerne vil give julemanden ekstra sved på panden i år, så er der ikke noget, som tyder på, at vi gør det specielt for lånte midler.

"Et sted mellem en tredjedel og halvdelen af det, vi køber for i december, har vi på den ene eller anden måde lånt os til at betale. Det er nogenlunde på samme niveua som i fjor, og erfaringen siger, at når den danske økonomi er så stærk, som den er nu, så falder andelen af forbrug for lånte midler normalt," siger Torben Liborius.

De nyeste tal fra Nationalbanken viser også, at den danske gennemsnitshusholdning faktisk ikke er særligt gældsat. Cheføkonom Jan Poulsen siger:

"Når man ser på vores disponible indkomster, så kunne vi faktisk godt forbruge endnu mere, uden at det ville gøre vores privatøkonomier meget usikre."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her