Læsetid: 2 min.

En forbrugers bekendelse

15. juni 2007

Det har altid provokeret mig, når der er blevet argumenteret med økonomiske argumenter mod miljøet, som f.eks.:

"Vi får mere for pengene, når vi bruger dem på en forebyggende AIDS - indsats i Afrika end at gøre noget ved den globale opvarmning". Eller:

"Hvis den globale opvarmning ødelægger fjerne folks eksistensgrundlag på landbrug, så send lidt penge, så de kan ernære sig med noget andet: moderne industri, f. eks. ligesom os andre". Etc. etc..

Forleden så jeg så en oversigt, hvor specielt transport og lufttrafikken blev udnævnt til en relativt større synder, end jeg umiddelbart ville forvente:

Underligt - tænkte jeg - at min og andres årlige ferieflyvetur kan gøre en så relativ stor og negativ forskel?

Underligt, indtil forrige uge, hvor jeg brugte halvanden time med at traske rundt i Roskilde efter min yndlingsdeodorant, bare for til sidst at måtte konstatere, at den var helt udgået af almindelig detailhandel.

Til halv pris

Jeg gik hjem, tændte for computeren, og på mindre ned 5 minutter, havde jeg bestilt deodoranten over Internettet til under halv pris, endda med en lille gave i form af en læbestift til min kone.

Dagene efter førte jeg mig selvtilfreds frem i hele min omgangskreds med 'kloge' økonomiske argumenter mod det arbejdskraftkrævende detailled: "Brug Internettet, spar det halve i pris og halvanden times trøstesløs indkøbstid. Få tingene leveret direkte til døren." Og sandelig: 3 dage efter stod jeg så med to pakker i hånden: Deodoranten i den ene og gaven i den anden - ligesom jeg var blevet lovet.

Men, men: Deodoranten var produceret i Frankrig, transporteret til New York og herfra sendt med fly hjem til mig i Roskilde i en 8 liters papkasse.

Og tilsvarende med Gaven - læbestiften: Den var produceret i Italien, sendt til Hong Kong og udfløjet herfra i en 2 liters papkasse.

Uforenelige størrelser

I alt blev en vægt på et halvt kilo transporteret i 10 liters emballage med fly over en afstand, der svarer til en tur jorden rundt for at levere et indhold til mig på ca. 120 gram! - Hallo!

Så hvad kan man så lære af den historie?

Jeg kan selvfølgelig beslutte mig til, at ville lugte lidt mere af mig selv;

Men vigtigst er det selvfølgelig at kunne konstatere, at økonomi og miljø som regel er to uforenelige størrelser, og nogle gange endda er i et direkte modsætningsforhold.

I dette og mange andre tilfælde på grund af det faktum, at energi f. eks. i form af 1 KWh produceret på fossilt brændsel koster umådeligt mange gange mindre end den tilsvarende energi leveret af vesteuropæisk arbejdskraft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her