Læsetid: 2 min.

Forbrydelse og straf

Ny dokumentarfilm skildrer sagen om Roman Polanski og den dommer, der ville smide filminstruktøren i fængsel, fordi han i 1977 havde været i seng med en mindreårig pige
20. oktober 2006

I 1978 flygtede Roman Po-lanski fra USA til Frankrig, hvor han stadig var statsbor-ger og derfor ikke kunne udleveres til retsforfølgelse i USA. Den 43-årige, polsk-fødte filminstruktør flygte-de, fordi han året før havde hældt sprut på og været i seng med en pige på 13 år, Samantha Geimar, og var blevet anklaget for voldtægt.

Polanski erklærede sig si-den skyldig i en mildere anklage om at have haft sex med en pige under den kriminelle lavalder, men han var bange for, at dommeren, Laurence J. Rittenband, ikke ville lade ham slippe med psykiatrisk behandling og i stedet smide ham i fængsel.

Siden har Polanski mestendels opholdt sig i Frankrig og kun rejst til lande, hvor han ikke var i fare for at blive udleveret til USA. I 2003 tilgav den nu næsten 40-årige Geimar Roman Polanski og udtalte i et interview, at "selvfølgelig var det, han gjorde mod mig, forkert. Men jeg vil ønske, at han ville vende tilbage til Amerika, så hele affæren kunne afklares for os begge. Jeg er sikker på, at han, hvis han kunne skrue tiden tilbage, ikke ville gøre det igen. Han begik en frygtelig fejltagelse, og han har betalt for den."

Misforstået

I en ny dokumentarfilm, der har den amerikanske in-struktør Steven Soderbergh som executive producer, dykker den tidligere skuespiller og nuværende filmskaber Marina Zenovich ned i den penible Polanski-sag, der har det med at få folk til at se rødt. Marina Zenovich siger om Polanski til New York Times:

"Man elsker ham den ene dag, man hader ham den næste. Når jeg fortæller folk, hvad jeg laver, siger de: 'Den pædofile! Den børnemishandler!' Men al min research fortæller mig, at han er misforstået og utroligt fascinerende."

Marina Zenovichs er ikke ude på at bagatellisere hans ugerning. Men han har betalt for sin forbrydelse, siger hun, og i sin film prøver hun at være fair og beskæftiger sig lige så meget med dommer Rittenband, der efter hendes mening var for hård mod Polanski og angiveligt ikke var helt upartisk og tilmed havde sine egne skeletter i skabet. Rittenband døde i øvrigt for mere end 10 år siden, og Polanski er stadig eftersøgt af amerikansk politi.

*Marina Zenovichs film, der endnu hverken er helt færdig eller har fået en titel, er af BBC indkøbt til visning i England. Man kan kun håbe på, at en filmdistributør, filmfestival eller tv-station gør det samme i Danmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her