Læsetid: 3 min.

Fordærvet i Brøndby

14. maj 1997

Preben Bansemer sagde: "Kurt Nielsen har brugt ufine metoder. I realiteten er det bestikkelse for at få nye medlemmer i partiet. Hvis ikke han skal ekskluderes, så har Socialdemokratiet et problem - så har Nyrup et problem." Det fik straks flere vittige hoveder til at råbe: "Det har han sgu i forvejen."

Det fri Aktuelts referat fra ekstraordinær socialdemokratisk generalforsamling mandag i Brøndbyøster

JOVIST, STATSMINISTEREN har problemer i forvejen. Nu har han altså ét til. Et solidt flertal af de fremmødte socialdemokrater i den københavnske vestegnskommune Brøndby stemte for at ekskludere kommunalbestyrelsesmedlem Kurt Nielsen. 80 stemte for, 56 imod og to undlod.
Men de 80 var ikke to trediedels flertal, nemlig 92. Altså er Kurt Nielsen stadig medlem af Socialdemokratiet og beholder dermed sin plads på partiets liste til kommunalvalget i november.
Selv siger Nielsen til Ritzau: "Jeg synes, det blev lidt for snert. Men nu er det overstået."
Det mener Det fri Aktuelt også. Bladet indleder sin historie om Nielsens feberredning med ordene: "Skandalen i Brøndby er slut."

HVA'BEHA'R! SLUT? NEJ, skandalen er først for alvor ved at tage fart. Hør blot, hvorledes fordærvet i Brøndby er ved at brede til til alle socialdemokratiske forgreninger:
Det hele begyndte denne vinter, da en kreds af socialdemokrater med nære bånd til den børsnoterede fodboldklub Brøndbyernes IF Fodbold A/S tog initiativ til et særligt møde for de af klubbens supporters, der har stemmeret ved kommunalvalget i Brøndby. På mødet opfordrede Kurt Nielsen, som er tidligere chef for klubbens professionelle afdeling, de tilstedeværende til at indmelde sig i Socialdemokratiet.
Med sig havde Nielsen en anonym sponsors tilbud om at betale de indmeldtes kontingent her i valgåret, så de på partiets liste kan skubbe de kandidater op, der vil bruge af kommunens kasse til fordel for klubben. 115 meldte sig ind. Udgift for den anonyme sponsor: 14.000 kr.
Stemmekøbet åbenbaredes for offentligheden. Vild ballade. Løfter om bod og bedring. Men nej. Et par måneder efter sendte Kurt Nielsen til de 115 blokindmeldte et "helt fortroligt" brev. Heri anviste han fodboldvennerne, hvorledes de ved taktisk stemmeafgivning kunne fremme deres passionsfæller ved den socialdemokratiske urafstemning om kandidatlisten. Til overflod begrundede Nielsen bønnen om fortrolighed med: "vi har en hel del fjender i partiet."
Brevet sev alligevel. Ny ballade. Vrede socialdemokrater - herunder Preben Bansemer - fandt, at der et eller andet sted bør trækkes en grænse mellem aktieselskabets og kommunens kasse. De forlangte Kurt Nielsen ekskluderet. Brøndbyøster partiforeningen indstillede dette med stemmerne 7-2. Den eksklusion fusede i mandags.

MEN VÆRRE ENDNU: Med den "fortrolige" stemmeanvisning er der tvivl, om urafstemningen er gået redeligt for sig. Afstemningen er afsluttet, men resultatet ikke offentliggjort. Et ekstraordinært S-repræsentantskabsmøde i Hvidovre-Brøndby kredsen skal på tirsdag tage stilling til en indstilling fra kandidatudvalget om at lade afstemningen gå om, fordi partimedlemmer har stemt under falske forudsætninger.
Og endnu værre: Ifølge Preben Bansemer blev Kurt Nielsen "reddet fra eksklusion, fordi medlemmerne fra fodboldklubben var mødt talstærkt op til generalforsamlingen."
Borgmester Kjeld Rasmussen er også omspændt af fordærvet. Muligvis er han endda dets ophav: Allerede sidste sommer truede han - ifølge partifæller på rådhuset - med, at han ville "sørge for at få meldt så mange supportere ind i Socialdemokratiet", at de, der ikke viste fodboldklubben økonomisk velvilje, røg af listen næste gang.
På eksklusionsgeneralforsamlingen havde bestyrelsen givet Rasmussen taleforbud. Har man hørt borgmesteren udfolde sig, er det ikke uforståeligt. Men vi vil nu gerne høre hans forklaring i denne sag: Ved han f.eks., hvem den anonyme sponsor er?
Når det kommer dertil, at borgmesteren får taleforbud på partimøder om listens problemer, kan man da forresten spørge, om ikke de problemer efterhånden også omfatter spidskandidaten.
Nu kræver den vrede Bansemer, at den socialdemokratiske hovedbestyrelse - og Nyrup som partiformand - griber ind mod fordærvet i Brøndby.
Det krav vil vi godt støtte.

dr (David Rehling)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her