Læsetid: 3 min.

Forglemmeligt lette kalorier

Behagelig, underholdende og absolut kalorielet dramakomedie
20. maj 2005

Det er aldrig sjovt at se sig selv overhalet indenom. Heller ikke for den midaldrende Dan Foreman (Dennis Quaid), den dag han modtager meddelelsen om, at han skal degraderes på jobbet. Gennem 20 år har han været leder af salgsafdelingen på et populært sportsmagasin. Men nu er magasinet blevet opkøbt af en multinational koncern, som har en anden salgsafdelingsleder i kikkerten - den kun 26-årige Carter Duryea (Topher Grace). Så nu skal den gamle rotte i faget, Foreman, være højre hånd for en uerfaren leder, der aldersmæssigt kunne være hans søn.

Mellem drama og komedie

Carter Duryea er på sin side en af de fremadstormende unge løver, som fokuserer på én ting her i livet: karrieren. Men bag hans glatte facade og de skyhøje ambitioner rumler andre tanker rundt; heriblandt drømme om den velfungerende kernefamilie, han aldrig selv har haft som barn. Et familieliv, som Carter snart opdager, at Foreman har med sin søde kone og to halvvoksne teenagepiger. Mere eller mindre tilfældigt møder Carter et par gange Foremans ældste datter Alex (Scarlett Johansson). Og i hemmelighed indleder de to et forhold, mens fyringerne fyger om ørene på Foreman og Carter på arbejdet.

Genremæssigt befinder In Good Company sig et sted mellem psykologisk drama og romantisk komedie, og det lykkes den faktisk at skræve over de to genrer uden at sætte sig mellem nogen stole. Med en næstekærlig loyalitet over for sine figurer søger filmen at bringe os ind bag deres facader. Ind bag overfladen af den umiddelbart lidt kedelige kontormand Foreman, der viser sig at være alt fra kærlig ægtemand og sårbar far til humoristisk ven. Og vi kommer ind bag Carters selvpromoverende, egofikserede facon, hvor der (selvfølgelig) gemmer sig en lille, ensom og usikker dreng, som aldrig fik nok opmærksomhed og kærlighed fra sine forældre. Snøft!

Behagelig totaloplevelse

Det er en behagelig fortælling, hvor folk lærer noget af mødet med hinanden og bliver klogere på sig selv og tilværelsen. En fortælling om, at det har stor betydning, hvordan vi opfører os overfor hinanden, og at vores eksistens kan sætte sig spor i andres liv. Ved at stå ærligt ved den vi er, kan vi inspirere andre til at gøre det samme, lyder filmens budskab. Også klipning og fotografering er gennemført behagelig - med et underholdende glimt i øjet, når kameraet retter fokus mod detaljen i magtkampen mellem de to mænd, som f.eks. når de under en tilsyneladende harmløs samtale udfordrer hinandens territorialgrænser ved diskret at flytte rundt på ting på bordet mellem sig.

For at fuldende den behagelige totaloplevelse er Dennis Quaid velafstemt neddæmpet i sit spil som den rolige, jordnære Dan Foreman, mens Topher Grace (fra Steven Soderbergs Traffic) fungerer godt som kontrast med sit rastløse, lidt maniske kropssprog - en søgende sjæl, på en gang fuld af ideer og pløkforvirret. To mænd, der oplagt komplementerer hinanden.

Handlingsmæssigt ender alt med at gå op i en højere enhed i In Good Company, der med rette kunne have heddet In Feelgood Company. Filmen er instrueret af Paul Weitz, der tidligere har stået bag American Pie og About A Boy. Weitz forstår at underholde, men man skal ikke forvente sig mere end lette kalorier. Filmen lægger ud med en satirisk tone og et blik for det psykologiske drama i de små detaljer, og ved første øjekast placerer den sig stilistisk set i samme nabolag som American Beauty.

Kurs mod det bløde

Men snart ændrer In Good Company kurs i retning af det mere bløde møblement og ender med at ploppe ned i gryden fuld af forglemmelig mainstreamsødsuppe. I betragtning af, hvor meget vægt filmen langt hen ad vejen lægger på realisme, er det svært at æde slutningen, som mest ligner en ønskedrøm med sin blinde tro på potentialerne for selverkendelse i menneskets natur. Som en af mine medpublikummer tørt kommenterede på vej ud af biografen: 'Gid det var så vel!'

In Good Company. Instr. og manus: Paul Weitz. Amerikansk. (Dagmar, Palladium og 10 biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her