Forsvarsminister Søren Gade bliver nu bedt om at redegøre for, hvor mange tidligere top-officerer, der har fået lukrative jobs i den danske forsvarsindustri.
Det sker, efter Information i går kunne offentliggøre en liste på 13 officerer, heriblandt adskillige topchefer, som efter deres pensionering er blevet ansat hos de firmaer, de kort forinden har været med til at skaffe milliardordrer.
Flere af Folketingets partier er parat til at indføre regler, der kan mindske risikoen for korruption, sådan blandt andre USA, Storbritannien, Tyskland og Holland har gjort. I første omgang vil Dansk Folkeparti bede forsvarsministeren redegøre for problemets omfang og komme med forslag til hvilke regler man kunne indføre.
Partiets retsordfører Peter Skaarup mener, at Danmark bør indføre samme forholdsregler mod korruption, som 'man har i en række af de lande, vi normalt sammenligner og med'.
"Det vil vi meget gerne overveje. Det er vigtigt, at vi kan være sikre på, at det ikke er muligt at misbruge systemet til personlig vinding. Hvis man selv kan få gavn af en ordre, forsvaret indgår, er der jo en oplagt risiko for, at man ikke er helt objektiv i sit valg af leverandør," siger Peter Skaarup.
Han peger på, at der dermed er risiko for, at forsvaret ikke får sit materiel til den rigtige pris.
Vil stoppe trafikken
USA og flere europæiske lande har indført en karantæneperiode, hvor officerer ikke må være ansat i et firma, de har handlet med. Andre har et totalforbud mod sådanne ansættelser, i nogle tilfælde dog med mulighed for at søge dispensation hos for eksempel forsvarsministeren.
Socialdemokraternes forsvarsordfører Per Kaalund kender godt til problemet med officerer, der hopper om på den anden side af forhandlingsbordet, når de går på pension, og vil gerne være med til at stoppe den trafik.
"Jeg vil gerne være med til at kigge på, om vi kan indføre nogle regler for, hvad man må og ikke må. Det er vigtigt, at forsvarets indkøbspraksis er gennemsigtig," siger han.
Per Kaalund mener dog, at officerers mulighed for at tilgodese en enkelt leverandør er begrænset, eftersom forsvarets store ordrer kommer i offentligt udbud og Danmark i øvrigt er et lille land, hvor det er meget synligt, hvad der foregår.
Også de radikale er interesseret i at danske regler, der kan mindske risikoen for korruption. Forsvarsordfører Morten Helveg mener, at det er en god idé at undersøge, hvordan man gør i andre lande.
"Vi vil ved lejlighed spørge forsvarsministeren, hvilke regler, der gælder i andre lande og tage det op med de partier, der deltager i forsvarsforliget," siger han.
Det har hverken været muligt at få en kommentar fra Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech (V) eller de konservatives Tom Behnke.
Tidligere artikler i serien kan læses på:
http://tema.information.dk/krigsbytte/