Læsetid: 3 min.

En forkert dansker

8. februar 1997

Kan man forestille sig en mere ubetænksom handling, end den, som 36-årige Orhan Sahin begik, da han 18. januar besteg SAS-ruteflyet til Istanbul for sammen med sin danske hustru at besøge Tyrkiet i 14 dage?
En handling, der nu har udløst, at han skal sidde over to måneder i det berygtede Metris-fængsel.
I 1978 blev Orhan Sahin som 17-årig fængslet. På grund af hans unge alder benåede systemet ham efter tre måneder, men han blev taget til fange igen umiddelbart efter militærkuppet i september 1980.
Nu begyndte det torturhelvede, der burde havde afholdt Orhan Sahin fra blot at tænke på at løse billet til Tyrkiet. Sahin sad fængslet i de næste godt fire år af sin ungdom.
Orhan Sahin overlevede og undslap. Hvorfor skulle han så tilbage? Hvorfor var det ikke godt nok, at han i 1985 fik politisk asyl i Danmark? Og blev dansk statborger i 1992.
Orhan Sahin havde al mulig grund til at tro, at han havde betalt sin gæld. Og han havde al mulig grund til at tro, at det danske EU-pas ville bringe ham sikkert ind og ud af hans hjemland Tyrkiet, der er Danmarks allierede i NATO.
Men Orhan Sahin havde overset én ting - at han for 15 år siden forsøgte at flygte fra fængslet i Izmir. Flugten mislykkedes og han afsonede de fire års fængsel for ulovlig politisk aktivitet.
Men Tyrkiet glemmer ikke. Efter Orhan Sahins flugt til Danmark i 1985 er han in absentia blevet idømt et års fængsel for flugtforsøget. Det kunne han ikke vide, da han rejste. Derfor sidder Sahin i fængsel. Det er tyrkisk logik - hvor vanvittigt det end måtte forekomme. Den oprindelige straf på et år er gennem amnestier dog blevet reduceret til 73 dage. Han er først fri igen den 17. april, med mindre nogen hjælper ham.

Orhan Sahin var også drevet af en kraft større end fornuften, da han drog af sted. Han savnede sine gamle venner - og det land, der også er hans. "Han ville ned og se, hvor meget det var forandret", som hans hustru forklarer Information. Hun forsøgte at tale ham fra missionen. "Men der er jo sket så meget i Tyrkiet siden dengang, forklarede han. Det ville han så gerne se".
Skurken i historien er den tyrkiske stat. Hvis et land effektuerer en dom, der for 15 år siden er afsagt af et understrykkende militærstyre viser det kun én ting:
At Tyrkiet stadigvæk reelt er en undertrykkende stat.
Og præcis derfor skal den danske protest falde højtlydt og uden omsvøb.
Torsdag sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen da også, at menneskerettighederne i Tyrkiet har udviklet sig til det værre. "Det har vi megen dokumentation for," understregede udenrigsministeren. Desværre forblev han på det abstrakte og mageligt uforpligtende plan.
Alt hvad udenrigsministeren har sagt om Orhan Sahin, er, at "Den danske ambassades advokat vil undersøge sagen. Når resultatet foreligger, tager vi stilling til det videre forløb." Hvis Orhan Sahin er ubetænksom, er Niels Helveg Petersens tøven både pinlig og kynisk. Og det er værre.

Over en mobiltelefon er det lykkedes Information at få kendskab til dokumenter, som fastslår, at Orhan Sahin i dag er fængslet, fordi han for 15 år siden flygtede fra en dom, der var fældet efter paragraffer, der i dag er forældede. Med andre ord - Tyrkiet anerkender indirekte, at han aldrig skulle have været dømt.
Hvis den sag skal afhænge af en tyrkisk advokat, behøver Danmark ingen udenrigsminister. Hvad venter Danmark på? Danmark skal selvfølgelig arbejde på Sahins omgående løsladelse. Den protest skal afleveres med fynd og klem.
Som det fremgår af dagens avis, har Henning Gjellerod (S) tabt tålmodigheden. Han rejser sagen i Europarådet, netop med henvisning til Informations påvisning af, at Tyrkiets hævnagt er juridisk uholdbar fordi den dom Sahin er dømt for at forsøge at flygte fra, ikke længere har hold i tyrkisk straffelov. Det er fint, at Gjellerod rejser sagen, men er det ikke den slags man har udenrigsministre til?
Hvordan den officielle danske tøven skal udlægges? Det synes mest korrekt blot at give ordene til Orhan Sahins danske hustru:
"Vi har snakket om det i familien," siger hun til Information. "Vi kan kun forklare det på én måde. Hvis det var en rigtig dansker, der sad nede i et Tyrkisk fængsel, så ville helvede være løs".

Øjvind

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her