Læsetid: 2 min.

Forlag fortryder udgivelser

Aschehoug har trukket to bøger om Che Guevara og John F. Kennedy tilbage efter kritik i Berlingske Tidende
23. november 2006

Forlaget Aschehoug har besluttet med øjeblikkelig virkning at trække to bøger om henholdsvis Che Guevara og John F. Kennedy tilbage fra boghandelen. Det sker angiveligt efter henvendelse fra Berlingske Tidende, hvis medarbejder Bent Blüdnikow i en anmeldelse i går mente, at Che-bogen er kritikløst glorificerende over for revolutionshelten - og Kennedy-bogen nærmest det modsatte, nemlig alt for ensidigt kritisk over for den tidligere amerikanske præsident.

- Erik Barfoed, er Berlingske Tidende begyndt at redigere Aschehougs udgivelser?

"Nej, det kan du tro, de ikke er. Vi har ikke været i dialog med Berlingeren om tilbagetrækningen, men det er rigtigt, at en henvendelse fra Berlingeren gjorde, at jeg kiggede nærmere på bøgerne."

- Hvad karakter havde henvendelsen?

"Ligesom du ringer til mig nu. Nogle spørgsmål i forbindelse med et interview."

- Læser I ikke bøgerne, før I antager dem til udgivelse?

"Jo, men i dette tilfælde er det gået galt for os. Det vil jeg ikke løbe fra. Bøgerne er ikke blevet behandlet rigtigt. De indgår i en idolserie, og det mener jeg ikke, man kan gøre med to så centrale politiske personligheder."

- Er der fejl i?

"Problemstillingen er, at der kan være forskellige meninger, uanset hvad forfatteren selv mener. Det gøres der ikke opmærksom på i bøgerne. Man er nødt til at have et mere nuanceret billede, lige meget hvad man i øvrigt mener om de to personer."

- Er det ikke i orden, at et forlag udgiver såvel venstre- som højrevendte bøger?

"Jo, men det her er ikke en politisk, men en redaktionel beslutning."

- Bent Blüdnikow skriver, at "Che var en kynisk og blodtørstig morder under den cubanske revolution". Men det var vel i orden, at Castro & co. væltede en diktator som Bastia. Det sker jo som oftest under drab?

"Ligesom Berlingeren ikke redigerer vore bøger, redigerer jeg heller ikke Berlingeren. Problemstillingen her er, at Che såvel som JFK fortjener en mere nuanceret beskrivelse end den, man får i de to bøger. De er jo ikke popstjerner."

- Vil I ændre i andre udgivelser ud fra tilsvarende betragtninger, som jo egentlig er af etisk karakter?

"Det er selvfølgelig meningen, at vi vil gøre det inden, vi sender bøgerne på markedet, og det er altså glippet her. Jeg kan kun beklage."

- I USA har et forlag lige trukket en bog af O. J. Simpson tilbage. Har I planer om at trække andre bøger tilbage?

" Nej!"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her