Læsetid: 2 min.

Forlag har monopol på viden

En håndfuld store internationale forlag har monopol på offentlig-gørelse af forsknings-resultater. Det betyder ublu priser for at få adgang til offentligt finansieret forskning. De norske universitets-biblioteker har sagt stop
26. februar 2007

Elsevier, Blackwell og Sage er måske ikke så kendte forlag på folkebibliotekerne, men på Det Kongelige Bibliotek er navnene på de store internationale forlag, der udgiver forskningstidsskrifter, forbundet med store udgifter og stor irritation.

Gennem opkøb og fusioner har seks-syv helt store forlagsvirksomheder sat sig tungt på udgivelsen af internationale videnskabelige tidsskrifter. Det har betydet voldsomme prisstigninger de sidste 15 år, forklarer Erland Kolding Nielsen, direktør for Det Kongelige Bibliotek, der også fungerer som bibliotek for Københavns Universitet:

"Langt størstedelen af vores forskere er betalt af det offentlige, men for at få adgang til et af forskningens vigtigste værktøjer, tidsskrifterne, så skal vi på universitetsbibliotekerne købe licenser af de store forlag. Og den udgift er helt ude af kontrol," forklarer Erland Kolding Nielsen.

Norge siger nej

Universitetsbibliotekerne i Norge har netop sagt nej til et af de store forlag på grund af "urimelige prisstigninger". Det betyder, at norske forskere og studerende ikke længere har elektronisk adgang til forlaget Blackwells knap 800 tidsskrifter.

"Blackwell Publishing har tidsskrifter indenfor alle vores fagområder, så det her er noget, der vil kunne mærkes for alle vores brugere," siger biblioteksdirektør Helge Salvesen ved Universitetsbiblioteket i Tromsø.

De fire norske universitetsbiblioteker i Tromsø, Trondheim, Oslo og Ber-gen er enige om, at de ikke kan leve med den nuværende tilstand på tidsskriftsområdet.

"Forlagene dikterer jo i praksis priser og betingelser for adgang til tidsskrifter, hvis indhold burde være et offentligt eje, idet det drejer sig om offentligt finansieret forskning," skriver det norske universitetsblad Uniforum.

Nordmændene synes prisstigningerne på syv procent fra Blackwell Publishing er uhørt set i forhold til de generelle prisstigninger og bibliotekernes budgetter.

"Vi kræver ikke så meget, men de er vældig stejle på den anden side af forhandlingsbordet, og vi har ikke mere at give af," fortæller en af de norske bibliotekschefer.

Stop forlagene

Erland Kolding Nielsen synes, den norske reaktion på forlagenes prisstigning er fornuftig:

"Forskerne kommer i sidste ende til at lide endnu mere under, at forlagene konstant sætter prisen på adgangen til viden op. Ved at sige stop kan de norske universiteter måske få en rimelig aftale på plads, men jeg tvivler på, at de danske universitetsbiblioteker ville turde at gøre det samme," siger Erland Kolding Nielsen.

Når omkostningerne til elektroniske tidsskrifter stiger mere end bevillingerne, går det nemlig ud over antallet af bøger og medarbejdere, forklarer biblioteksdirektøren.

"Det kan godt være, at regeringen har opprioriteret forskningen, men de har glemt at tilføre midler til et af forskningens vigtigste redskaber, og det er tidsskrifterne," siger Erland Kolding Nielsen.

Han argumenterer ligesom en lang række forskere for at boykotte de internationale forlag og gøre forskningsresultaterne tilgængelige for offentligheden via såkaldte institutionelle publikationsarkiver.

Det vil sige, at forskningsinstitutionerne og universiteterne selv laver elektroniske arkiver, som alle frit kan søge i.

"Men også her kommer forlagene på tværs, fordi de kræver eksklusiv publikationsret for forskernes artikler, så universiteterne har reelt ingen rettigheder i forbindelse med forskernes artikler. Og universitetsbibliotekerne kan blot betale ved kasse 1 for at give adgang til universiteternes egen forskning," fortæller direktøren for Danmarks nationalbibliotek.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her