Læsetid: 2 min.

Formatet til forskel

'Trust the Man' drømmer om at være en eksistentialistisk 'comedy of manners', som Woody Allen engang lavede dem, men er reelt en ret kønsløs firstemmig klagesang om knas i parforholdet
22. september 2006

Den succesfulde skuespillerinde Rebecca (Julianne Moore) har mistet lysten til sex, hvilket får hendes p.t. hjemmegående mand Tom (David Duchovny) til at søge andre græsgange. Toms gode ven er Rebeccas yngre bror, Tobey (Billy Crudup), en egocentrisk dovendidrik, som på uforklarlig vis har haft held til at besnære foretagsomme Elaine (Maggie Gyllenhaal), som skriver på en børnebog og forgæves forsøger at overbevise Tobey om, at lykken er lyden af små trippende fødder.

Trust the Man er ifølge instruktør og manusforfatter Bart Freundlich selv inspireret af Woody Allen og David O. Russells komedier. Desværre er han hverken begavet med Russells mod og vildskab eller Allens skalpelskarpe sprogøre og sødmefulde sortsyn. Filmen er ellers velspillet nok og ikke ueffen som visuel kærlighedserklæring til Greenwich Village (hvor Woodys reservat jo er det mere velfriserede øvre Manhattan), og første halvdel har akkurat semi-inspirerede indslag nok til at fungere som let underholdning. Men den vinder ikke ved nærmere bekendtskab.

Lad gå, at filmens små tjat til blandt andet new yorkernes korte lunte og særlige brand af selvoptagethed er, well, mere venlige end vittige. Men Freundlich forregner sig, når han forsøger at overbevise os om, at han - ganske som Allen og Russell - er en sjov såvel som tænksom fætter. Ingen af hans figurer ligefrem duperer med indsigtsfulde iagttagelser, og når han i hver tredje scene lader dem fable om deres dødsangst, ligner det et febrilsk forsøg på at tilføre dem kompleksitet.

Freundlich har lånt så flittigt fra Allens hovedværker, Mig & Annie og Manhattan, at man dårligt ved, om man skal kalde det 'inspiration' eller 'parasitvirksomhed', og hans personlige touch består i vid udstrækning af letkøbt lokumshumor og en bismag af anti-intellektualisme. Hvor Allen lader en dyb kærlighed til kunst og populærkultur gå hånd i hånd med en ligeså dyb respektløshed over for den manhattan'ske intelligentsias tendens til at veksle kulturel dannelse til simpel selvhævdelse, sætter Freundlich på det nærmeste lighedstegn mellem 'belæst' og 'opblæst'.

Han burde ellers om nogen være varsom med at pege fingre af de prætentiøse og de pseudointellektuelle.

-Trust the Man. Instruktion og manuskript: Bart Freundlich. Amerikansk (Metropol og Palads i København samt en række biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her