Læsetid: 3 min.

Fornemmelse for kompromis

Christiania og Ungdoms-husets advokat har brugt tusinder af timer på at løse to af samfundets mest aktuelle knuder. Advokat Knud Fold-schack har gennem årene bidt sig fast i kampen mod et ensrettet Danmark
11. januar 2007

"Hej Knud. Der har vi jo den røde advokat, hvordan går det?" Spørgsmålet kom fra Per Pallesen og var rettet til advokat Knud Foldschack, da de mødtes i lørdags til en teaterpremiere.

Svaret er, at det vist går meget godt. Advokaten er i hvert tilfælde i vælten og er i øjeblikket mest kendt for sit engagement i Ungdomshuset og på Christiania.

Foldschack er godt klar over, at mange ser ham som rød på grund af hans årelange kamp for blandt andet unge i dele af bz-bevægelsen og ikke mindst den hårdnakkede indsats mod Arlas status på markedet. Men han har ikke meget tilovers for farveprædikatet. Hans erfaring er, at partipolitik ofte spiller fallit i de sager, han brænder for.

Retfærdighedstrang

Foldschack er løsningsorienteret og nærer stor kærlighed til retfærdighed.

"Jeg er børnehjemsdreng," fortæller han og omdøber hurtigt sin retfærdighedssans til en retfærdighedstrang. Foldschack er født i 1952 og levede sine første 18 år på børnehjem og kostskoler. Her lå han på sovesale, hvor han oplevede selvmordsforsøg, og mange af dem, han kendte fra den tid, lever ikke mere.

"Min retfærdighedstrang er nok stor. Der er så mange mennesker, der får en dårlig start her i livet, og når jeg ser velstandsboblere gøre sig kloge på, hvordan man skal behandle disse mennesker, så bliver jeg tosset," fortæller han. Det eneste, han fik med fra sin far, var sit navn, et guldur og et tomt aktieselskab.

I dag er han selv far til tre sønner og bor sammen med partneren Lulla Forchammer og seks andre familier på et 260 tønder land stort økologisk landbrug ved Slangerup i Nordsjælland.

Økolog har han været siden den første økologiske gulerod blev lanceret i Danmark. Han var med til at starte Solarfonden, som i flere årtier har delt millionbeløb ud til økologi og menneskerettigheder. Solhvervsfonden er han også engageret i, og han har for nylig været i Peru, for at hjælpe indianere med at starte advokatkontorer. I Equador har fonden hjulpet indianere med at måle jord op, da de ifølge loven kan få ejerskab over den, hvis de har råd til at måle den op.

"Miljøet er vel i virkeligheden tidens største problem, og grundlæggende kan jeg ikke forstå, at vi i Danmark ikke har adfærdsregulerende støtteordninger eller hvorfor økologi ikke er en større del af EU's landbrugspolitik," fortæller han.

Det lille økologiske Øllingegaard Mejeri, hvortil han netop har købt en ny kartonmaskine, optager en del af hans tid. Det var også i den forbindelse, han for år tilbage kæmpede ihærdigt for netop de små mejeriers overlevelse i forhold til giganten Arla.

Samfundsskadelig person

'Ungdomshusets øko-advokat' eller 'det alternative Danmarks advokat'. Titlerne er mange, som hans forskellige kasketter er det. Roser skorter det heller ikke på. Dog går han ikke fri af kritik for sit store engagement. Efter de voldsomme uroligheder på Nørrebro midt i december sidste år skrev Jyllands-Posten i en leder, under overskriften 'Morderisk hærgen', at han var en samfundsskadelig person. Men for Knud Foldschack handler det ikke om at være for eller imod de unge mennesker. Han kæmper i egne øjne mod vold. Han engagerer sig voldsomt og identificerer sig altid med de ting, han beskæftiger sig med. Grænsende til det maniske, som han selv siger. Line Barfod, der er advokat i Foldschacks advokatfirma og MF for Enhedslisten, siger om sin kollega:

"Det er hans store force at tænke i løsninger. Han kan godt lave juridisk sagsbehandling, men det er ikke det, han er mest optaget af. Forhandlingen er hans store interesse."

Ifølge Jesper Nygård, der sammen med ham har rådgivet Christiania i det lange forhandlingsforløb med Slots- og Ejendomsstyrelsen, er en mail til Knud ikke det samme som en besked til Knud.

"Når det går for sig i Ungdomshuset, så ringer han til mig og spørger, hvad der har stået på internettet. Så får han sådan en læse-op-service," fortæller han.

Højteknologisk er Foldschack ikke. Han kan derimod opføre svanens død i en akt på bedste advokatmaner, men på en meget troværdig måde fortæller Jesper Nygård - til daglig administrerende direktør i boligselskabet KAB.

Der er dog uden tvivl respekt for advokat og rådgiver Foldschacks engagement og motiv: "Han er med garanti stærkt irriterende for dem på den anden side, og der er ikke én bordkant, hvor vi har været i forbindelse med Christiania forhandlingerne, hvor man ikke kan se Knuds tandmærker. Men jeg oplever, at der står ekstremt stor respekt om hans person alle steder."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her