Læsetid: 2 min.

Fornuft-stop

5. januar 2006

Regeringen er modstander af bompenge eller såkaldt roadpricing som middel til at regulere trafikken. Fordi det vil stride mod skattestoppet med en ny afgift. Et udsagn, som standser enhver argumentation, og som nogenlunde svarer til en mand , der siger: Jeg må desværre blive stående her, for mine snørebånd er bundet sammen. Jamen så bind dem dog op, din tåbe, ville ethvert fornuftigt menneske svare. Desværre, det kan jeg ikke, for jeg har indgået en aftale med mig selv om, at de skal være bundet sammen til evig tid. Hils fra mig derude....Idioti og selvskabte plager er svære at hamle op med.

Ved årsskiftet trådte nye vejafgifter i kraft i Stockholm, og det har skabt fornyet debat om emnet. I lighed med dele af London og andre storbyer koster det nu en afgift at bevæge sig rundt i bil i den svenske hovedstad. Målet er at reducere den kvælende trafik til gavn for stockholmerne og for pendlerne.

I København og andre store danske byer vokser biltrafikken tilsvarende. Alenlange bilkøer morgen og aften er hverdag for mange, der arbejder i København. Det koster milliarder i tabt arbejdstid, og familier får stadig sværere ved at få arbejde og hjemmeliv til at hænge sammen. Både af økonomiske, menneskelige og miljømæssige årsager er der grund til at gøre noget. En af forklaringerne på, at trafikken vokser omkring København, er de stigende huspriser. Flere unge familier bliver nødt til at bosætte sig langt fra arbejdspladsen alene for at have råd til tag over hovedet. I nogle kommuner nord for København har en almindelig lønmodtagerfamilie - som arbejder på kommunens skoler eller som politibetjent ikke en chance for at slå sig ned i nærheden af jobbet.

Hvem har så ansvaret for de stærkt stigende huspriser, der sender ansatte på københavnske virksomheder til Slangerup, Køge, Hundested og Lolland Falster? Ja, en del af prisstigningerne på fast ejendom skyldes faktisk regeringens skattestop. Ringen er sluttet. Det vil sige, at regeringens skattestop har medvirket til at skabe et problem, som regeringens skattestop forhindrer den i at løse på en fornuftig vis. Måske er der i virkligheden slet ikke tale om et skattestop, men om et decideret fornuft-stop.

Så skulle man tro, at det store oppositionsparti, Socialdemokratiet, som ifølge partiets formand er til for almindelige lønmodtagere, der står op klokken seks om morgenen for at køre på arbejde, stod klar til at løsne op for det trafikale kaos og skose regeringen for dens selvskabte lammelse. Men her melder man hus forbi. Partiet er blevet så skatte- og afgiftsforskrækket, at bompenge ligger uden for fantasiens rækkevidde.

VK-regeringen helt har afskrevet skatte- og afgiftspolitikken som middel til at regulere uhensigtsmæssig adfærd. Uanset om den er miljøskadelig , om det er for store trafikmængder eller ulighedsskabende adfærd på boligmarkedet. Skat er ifølge regeringen af det onde. Det er der god tid til at tænke over på Køgebugtmotorvejen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her