Læsetid: 4 min.

Fornyet demokratidiskussion i Rusland

Dommen mod Ruslands rigeste mand Khodorkovskij har sat gang i en ny diskussion om demokrati eller manglen på samme i landet
10. juni 2005

"Situationen hos os er ophedet, de tager demokratiet fra os, demokratiet er truet, siger de. Men sig mig, hvad er det for et demokrati, der er truet? Hvilket? Folkestyre?," lød kritikken af præsident Vladimir Putin forleden for åben skærm på Ruslands største og statsejede tv-kanal Rossija fra en usædvanlig side, nemlig den gamle dissident og nobelprismodtager Aleksandr Solsjenitsyn.

Og Solsjenitsyn fortsatte: "Jeg har sagt det mange gange: Vi har ikke noget, der blot ligner demokrati."

Solsjenitsyn regnes for en af Ruslands få moralske autoriteter. Han sad i 10 år i lejr for at kritisere sovjetsystemet og fortælle sandheden om Stalins Gulag, men har været tilbageholdende med kritik af præsidenten, som kort efter sin tiltræden aflagde et meget omtalt besøg hos ham for at få råd og dåd.

Men nu tager han altså bladet fra munden og fortsætter med en voldsom kritik af de Puitn-tro parlamentsmedlemmer i Dumaen.

Solsjenitsyn sagde, at de opfører sig, som om de er fulde, og "hvis ikke regeringen ændrer kurs, så kan der komme de samme rystelser i landet, som minder om den orange revolution i Ukraine".

Yukos-affæren

Solsjenitsyn, der regnes for meget religiøs og national, har heller ikke meget tilovers for de liberale demokrater, som den dømte oligark Khodorkovskij regnes for en af. Forfatteren har flere gange anklaget Putin for ikke at være skrap nok over for oligarkerne. Og de liberale privatisatorer fra 1990'erne kaldte han forleden idioter, der fordelte alle Ruslands naturressourcer. "Og ud af affaldet, fra ingenting opstod nogle milliardærer, som intet har gjort for Rusland."

Men kritikken hagler også ned over Putins administration fra mange andre sider. Selv en af hans rådgivere kritiserer ham åbent. Den økonomiske rådgiver i Kreml Andrej Illarioneov fyrede forleden følgende bredside af over dommen mod Khodorkovskij:

"Yukos-affæren er ikke forbi. Dette er kun begyndelsen, selv om det har stået på i to år. I den periode har sagen påført vort land enorm skade ... og omfanget af skaden er endnu ikke kendt."

Illarionov hævdede, at den russiske stats politik var ved at forvandle landet til en autoritær stat i lighed med Venezuela, som blot lever af naturressourcerne og har faldende levestandard. Og han mente samtidig, at Yukos-sagen blot var et udtryk for en gennationalisering af olien, og at den var blevet gennemført dybt inkompetent:

"Jeg var chokeret over manglen på kompetence hos de folk, der repræsenterede staten. Jeg føler dyb skam over, at staten repræsenterer sig selv på den måde," sagde Illarionov.

En gruppe af Putins erklærede modstandere med den tidligere skakstormester Garry Kasparov i spidsen udsendte forleden et åbent brev, som opfordrede oppositionen til at gå på gaden for at vælte Putin-regimet. Kasparov, som samtidig offentliggjorde dannelsen af en ny Forenet Civil Front imod Putin, sagde senere i en uddybende samtale med Radio Moskvas Ekko, at Putins fortsatte styre vil føre til degradering af sammenbrud i Rusland. Ifølge Kasparov og en række andre kendte politikere og journalister er Putins styre ikke legitimt, fordi det er indført via valgsvindel og mediekontrol, og må derfor bekæmpes på gaden. Kasparov opfordrede alle oppositionelle til at forenes for at styrte Putin, men ingen af de tre vigtigste oppositionspartier Kommunisterne og de to liberale partier Jabloko og SPS var umiddelbart villige til at følge opfordringen.

Den demokratiske og liberale del af oppositionen har nemlig haft særdeles vanskeligt ved at samle sig om en fælles leder og en fælles politik. Men mange spår, at tidligere ministerpræsident Michail Kasjanov, som Putin fyrede sidste år, kan blive en fælles modkandidat til Putins udvalgte kandidat ved næste valg. Nogle spår endda, at Kasjanov, der forleden skuede op for kritikken af Putin, kan komme til at spille samme rolle i Rusland som den sejrrige Viktor Jusjtjenko i Ukraine.

Magtgal og paranoid

Ifølge en netop udkommet og stærkt kritisk bog om Putin, skrevet af to journalister fra det ligeledes stærkt Putin-kritiske amerikanske dagblad The Washington Post, har Kasjanov god grund til at stille op. Han blev ifølge bogen, der beskriver Putin som en magtgal, grov og paranoid leder, fyret, netop fordi Putin frygtede ham som modstander, og fordi han som den eneste i administrationen protesterede imod retssagen imod Khodorkovskij.

Kritikken af Putin, selv Solsjenitsyns kritik, fik i denne uge støtte fra en helt uventet kant. Ksenija Sobtjak, datter af den afdøde reformvenlige borgmester Anatolij Sobtjak i Sankt Petersborg er studievært i et tv-show, som handler om unge og sex. Det er hun blevet stærkt kritiseret for af bl.a. Dumaen, som har foreslået at forbyde showet. I et radiointerview tog Ksenija Sobtjak til genmæle og sagde, at programmet var et forsøg på at skabe hele og kreative mennesker.

"Efter min mening er det største problem for myndighederne og for landet, at lovene, initiativerne eksisterer isoleret for sig selv, og samfundet isoleret for sig selv. Lovene har absolut intet med realiteterne at gøre," sagde den skandaleombruste tv-vært.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her