Læsetid: 3 min.

Fornyet interesse for konfliktmægling i voldtægtssager

Strafrabat eller præventiv indsats? Rigshospitalets forsøg med mægling i voldtægtssager genåbner muligheden for at bruge konfliktråd i sædelighedsforbrydelser
23. juli 2005

Skal ofre og gerningsmænd i voldtægtssager have mulighed for at møde hinanden i et konfliktråd?

Det har hidtil været et så kontroversielt spørgsmål, at emnet blev taget ud af forhandlingerne om et beslutningsforslag om forbedring af voldtægtsofres retsstilling, der trådte i kraft i juni i år. Her satte især Dansk Folkeparti sig på bagbenene over for muligheden for rent formelt at lade voldtægtsofre møde deres gerningsmænd som et led i deres rehabilitering. Argumentet var bl.a., at voldtægtsofre kun i yderst sjældne tilfælde ville ønske sig en samtale med gerningsmanden

Men på baggrund af Rigshospitalets forsøg med mægling i voldtægtssager, der blev omtalt i Information i går, kan brugen af konfliktråd i voldtægtssager nu få fornyet positiv interesse.

"Vi har traditionelt haft den bekymring, at man stiller offeret i en vanskelig situation, fordi det er ubehageligt at møde sin gerningsmand igen," siger Peter Skaarup, formand for Folketingets retsudvalg og retspolitisk ordfører i Dansk Folkeparti. "Vi har manglet at blive overbevist af ordentlige, danske undersøgelser. Men hvis det nu viser sig, at offeret har gavn af at møde gerningsmanden i en konfliktmægling og bliver hjulpet af det, samtidig med at gerningsmanden også kan hjælpes til ikke at begå et overgreb igen, vil vi være positivt indstillede over for muligheden og gerne kigge nærmere på den," siger Peter Skaarup.

Rabat i strafudmåling

Rigshospitalets mæglingsprojekt viste, at både offer og gerningsmand i en voldtægtssag kan have stor gavn af at få kontakt til hinanden og få talt ud om overgrebet. Ofret får mulighed for at fortælle gerningsmanden om den smerte, han har forvoldt hende, og gerningsmanden får mulighed for at forklare sig og sige undskyld.

Af samme grund anbefaler advokat Steen Bech, der ofte forsvarer tiltalte i voldtægtssager, i evalueringen af Rigshospitalets mæglingsforsøg at formalisere deltagelse i et konfliktråd i sager om seksuelle overgreb.

Han foreslår, at en gerningsmand, der deltager i et konfliktråd, skal have strafrabat.

"Deltagelse skulle betragtes som en formildende omstændighed i strafudmålingen," siger han i evalueringen.

"Hvis det stod skrevet et sted, så kunne der være nogen, som sagde: 'Jamen for fa'en, jeg har jo gjort det her. Jeg slipper jo ikke alligevel. Så vil jeg hellere hoppe på denne her vogn og så vide, at det trods alt giver mig en rabat.' Frem for at køre linen ud og så alligevel blive dømt uden rabat."

En egentlig strafrabat vil Dansk Folkeparti dog ikke være med til.

"Man risikerer at skabe et parallelt retsprincip. Og vores holdning er grundlæggende, at en gerningsmand skal have følelige straffe for den forbrydelse, der mærker andre for livet," siger Peter Skaarup.

Præventivt potentiale

At et mæglermøde efter en forbrydelse af især ofrene opleves som et meget væsentligt skridt på vejen til at blive rehabiliteret, kommer ikke bag på Beth Grothe Nielsen, lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet, der har forsket i kriminalitetsofre og straffesystemet.

"Alle udenlandske offerundersøgelser viser, at det ikke er strafmomentet, der står øverst på et kriminalitetsoffers dagsorden, men at det er behovet for at få en forklaring og en undskyldning," siger hun.

Hun mener derfor, at politikerne taler mod bedre vidende, når de med henvisning til ofres behov kræver strengere straffe frem for bedre muligheder for rehabilitering. Det er mægler Karin Sten Madsen, der står bag Rigshospitalets forsøg med mægling i voldtægtssager, enig i.

"Vi er så fokuserede på straf, at vi glemmer, hvor vigtigt det er at tage hånd om de mellemmenneskelige relationer," siger hun og peger derudover på det kriminalpræventive potentiale, der ligger i at lade offer og gerningsmand mødes.

"Der er et ønske om at forstå, lære og blive klogere, og overser man dét potentiale, svigter man muligheden for at få stoppet fremtidige overgreb."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu