Læsetid: 2 min.

Fornyet mystik om dansk indsats bag Guantanamo-fange

Frank Lissner, chef for det danske styrkebidrag i Afghanistan, afviser, at danske specialsoldater var med til at fange den højtstående taleban-leder 'mullah K', der endte på Guantanamobasen
9. september 2005

Oberstløjtnant Frank Lissner, tidligere chef for Jægerkorpset og chef for de udsendte danske specialsoldater i Operation Enduring Freedom i Afghanistan, afviser, at danske specialsoldater var med til at fange den højtstående talebanleder med kendenavnet 'mullah K'.

Hidtil har det været antaget, som omtalt i en artikelserie i Information i 2003, at aktionen, som fandt sted den 14. februar 2002 i Paktia-provinsen i det sydøstlige Afghanistan, førte til tilbageholdelsen af Mullah K. Det har Robert Harward, kaptajn i de amerikanske SEAL-styrker og øverstbefalende for den Task Force K-Bar på 1.300 mand, hvori de udsendte 102 danske specialstyrker indgik, efterfølgende oplyst flere gange. Bl.a. i et interview med den amerikanske tænketank RAND Corporation. Interviewet kan stadig læses på www.rand.org.

Nu kaster Frank Lissners udtalelser ny mystik over sagen: På den ene side afviser han, at mullah K var blandt de pågrebne personer under den nats aktion. Det var - ifølge Lissner - derimod nogle uskyldige afghanere, som blev løsladt.

Mullah K blev - stadig ifølge Frank Lissner - først pågrebet "senere" et sted i Pakistan.

På den anden side oplyser Lissner til Information, at der ud over to amerikanske helikopterpiloter og en eller to amerikanske kommunikationssoldater, kun var danske specialsoldater med i den Sikorsky MH-53 helikopter, som blev beordret ud på den pågældende aktion.

$SUBT_ON$Ministeransvar

Med de nye udtalelser fra Frank Lissner, der fremsættes som en konsekvens af den nye åbne pressepolitik for de danske specialstyrker, tegner der sig vidtrækkende perspektiver i denne sag:

Hvis Howard har ret, når han til bl.a. RAND siger, at natteaktionen den 14. februar "førte til tilfangetagelsen af en af Talebans nøglefigurer, Mullah Khairullah Kahirkhava", så følger det af Frank Lissners udtalelser, at det må have været danske soldater, der pågreb ham. Det har næppe været en opgave for helikopterpiloterne eller for kommunikationssoldaterne. Derfor har Danmark også ansvaret ifølge Genèvekonventionen for mullah K, der i hvert fald i efteråret 2003 blev rapporteret tilbageholdt på Guantanamobasen.

Hidtil har den danske forsvarsminister veget uden om dette penible spørgsmål med formuleringer i stil med, at danske soldater har deltaget i efterstræbelsen af mullah K, men at det i sidste ende var amerikanerne, der tog ham til fange - og derfor var det amerikanerne, der måtte bære konventionsansvaret for ham.

De forklaringer fejer Lissners nye oplysninger om bemandingen af helikopteren nu helt af banen - med mindre at styrkechefen har ret, når han oplyser, at det slet ikke var mullah K, der blev fanget den pågældende nat.

Hvis Lissner har ret i det, står til gengæld spørgsmålet tilbage: Hvorfor skulle SEAL-kaptajn Harward flere gange offentlig fortælle, at aktionen med deltagelse af de danske specialsoldater førte til pågribelsen af mullah K?

Det ønsker Frank Aaen (EL) nu forsvarsminister Søren Gades (V) forklaring på: "Vi har hele tiden vidst, at der var forskel på den danske og den amerikanske version om den pågældende aktion. Hvis amerikanerne har ret, så følger det af de nye oplysninger, at det må være Danmark, der har konventionsansvaret for fangen. Direkte overtrædelser af internationale konventioner er så alvorlig en sag, at forsvarsministeren omgående må tage kontakt til amerikanerne for at se hvis udsagn, der er de korrekte," siger Aaen, der straks vil stille et paragraf 20-spørgsmål til Søren Gade.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu