Læsetid: 3 min.

Et forpestet EU-Rusland-møde

EU og Rusland indleder i dag et topmøde præget af konflikter og mistillid
18. maj 2007

EU's og Ruslands halvårlige topmøde, som begynder i dag ved den centralrussiske by Samara, var lige ved at blive aflyst på grund af en række uoverensstemmelser, som kunne føre til et sammenbrud på mødet.

Aflysningen blev dog forhindret forleden, da den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, fløj til Moskva i et sidste forsøg på at bløde op: EU og Kreml enedes på forhånd om at være uenige og fortsætte dialogen, men ingen forventer større resultater af topmødet.

Steinmeier var i Moskva samme dag, som den amerikanske udenrigsminister, Condolezza Rice, var der i et lignende ærinde.

Hun ankom til Kreml, fordi den amerikanske regering åbenbart er blevet bekymret over den senere tids eskalering af den aggressive retorik imellem USA og Rusland. Selv om de to ikke blev enige om en løsning af selve konflikterne - først og fremmest USA's raketskjold i Tjekkiet og Polen og den USA-støttede plan om at løsrive Kosovo fra Serbien - så blev de enige om at dæmpe retorikken, som nåede koldkrigshøjder under præsident Vladimir Putins voldsomme kritik i München af USA's udenrigspolitik og forsøg på at "påtvinge verden sin politik".

Og USA og Rusland blev enige om at afvise enhver snak om en ny kold krig. Så på EU-Rusland-topmødet i dag og i morgen vil der blive gjort forsøg på at dæmpe aggressionerne, men det vil næppe kunne skjule, at forholdet mellem parterne er i en dyb krise.

Konflikterne er mange og i de fleste tilfælde forbundet med de nye østeuropæiske medlemmer af EU.

Hovedstridspunktet er Polen, som i et svar på Ruslands importforbud af polsk kød, har nedlagt veto mod nye forhandlinger af en partnerskabsaftale mellem EU og Rusland. Aftalen er vigtig for begge parter, fordi den vil kunne sikre ensartede forhold på en række områder, bl.a. overholdelse af menneskerettigheder, og samtidig være med til at sikre stabile energileverancer fra Rusland til Øst- og Vesteuropa.

Baltisk-russisk ballade

Vigtigheden af det sidste blev for ganske nyligt understreget, at Moskva sikrede sig transit-muligheden af olie og gas fra Kasakhstan og Aserbajdsjan på trods af en række europæiske landes, bl.a. Polens, bestræbelser på at forhindre det.

Polen får støtte fra de baltiske lande, som har et meget anstrengt forhold til Moskva.

Estland og Rusland har helt nedfrosset forbindelserne på grund af esternes flytning af et sovjetisk mindesmærke for ofrene under Anden Verdenskrig i Tallin, hvilket Moskva reagerede rasende på.

Litauen er inde i et skænderi med Moskva over en olierørledning, som russerne lukkede for, da polske firmaer overtog en del af det litauiske raffinaderi, som tidligere var en del af det nu nedlagte russiske olieselskab Yukos.

Og letterne har et traditionelt meget dårligt forhold til Rusland, som beskylder Letland for at diskriminere det store russiske mindretal i landet.

Pause i forhandlingerne

I Moskva tager de ledende politikere dog situationen helt usædvanligt roligt. Den udbredte opfattelse synes at være, at Rusland nu er kommet ind i en helt ny magtsituation og kan læne sig trygt tilbage i stolen på grund af den monopol-lignende rolle som energileverandør til Europa.

En af Ruslands førende politiske kommentatorer, Sergej Karaganov, foreslog endda forleden, at man helt skulle udskyde forhandlingerne om en ny partnerskabsaftale med EU: "Pausen bør så benyttes til at få europæerne til at forene sig med tanken om Ruslands fornyede styrke, og til at vi kan blive enige om, hvad det er, vi ønsker af Europa og så slutte med alle de restaureringer og kontrarevolutioner, for i stedet at gå videre med en ny bølge af moderniseringer af vore lande", sagde Karaganov til netavisen Newsru.com.

Andre kommentatorer mener, at et sammenbrud i forholdet mellem EU og Rusland ligefrem kan være en fordel for Rusland, som ofte har haft held til at splitte EU-landene og i stedet lave bilaterale aftaler med de enkelte lande.

Det har været en hjørnesten i Putins udenrigspolitik at lave tætte aftaler med sine personlige gode venner som Blair, Schröder og Chirac.

Men de er nu uden for indflydelse og for tiden erstattet af den mere pragmatiske og Moskva-kritiske Angela Merkel, som styrer EU for tiden.

Forholdene omkring topmødet i dag og i morgen understreger dog samtidig, at russerne trods alt alligevel er usikre og frygter den internationale opinion. Den russiske opposition under ledelse af den tidligere skakverdensmester Garri Kasparov har bebudet en ny demonstration, De Ueniges March, i Samara under topmødet. Demonstrationen blev i første omgang forbudt af de lokale myndigheder, men efter pres fra EU blev den tilladt. Til gengæld er en række af organisatorerne blevet tilbage holdt af politiet tilsyneladende i et forsøg på at mindske omfanget af demonstrationen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her