Læsetid: 3 min.

Forpestet religionskrig om fortiden

Forfatter til ny og grundig bog om Politiets Efterretningstjeneste mener, at de politiske fløje ser alt for enøjet på Den Kolde Krig
20. januar 2007

"Vi har nærmest fået en religionskrig om Den Kolde Krig. Venstrefløjen mener tilsyneladende, at fordi Danmark er et demokrati, så kunne man under Den Kolde Krig i anti-amerikanismens navn godt tillade sig at være venner med sine fjenders fjender - altså kommunisterne i Sovjet. Højrefløjen på sin side mener, at det stort set var i orden med carte blanche til PET for at bekæmpe kommunisterne. Den nuværende debat giver et alt for sort/hvidt billede af Den Kolde Krig."

Salutten kommer fra Politiken-journalist og forfatter, Hans Davidsen-Nielsen. Efter en uge med ophedet diskussion - om den kommende koldkrigs-centerleder Bent Jensens agent-anklage mod journalist Jørgen Dragsdahl - efterlyser Davidsen-Nielsen nuancer. Dem forsøger han selv at bidrage med i sin bog En højere sags tjeneste - PET under Den Kolde Krig, der udkommer på onsdag. Over 400 sider giver Davidsen-Nielsen læserne et smugkig ind i den ellers så lukkede agentverden.

"Under Den Kolde Krig var mange meget kritisk over for PET, som nogle på venstrefløjen kaldte 'politiets politi'. Helt anderledes er det i dag, hvor der på grund af terrortruslen stort set ingen uenighed er om, at PET er væsentlig at have. Jeg prøver på at skabe en forståelsesramme for det ændrede syn på PET," siger Davidsen-Nielsen.

Vink til PET-kommission

Bogen skulle være udkommet som en slags folkelig pendant til PET-kommissionens udredning om efterretningstjenestens virke under Den Kolde Krig. Men Davidsen-Nielsen vil ikke længere vente på kommissionens udredning, som lader vente på sig, selv om kommissionen har været i sving siden 1999, og indtil videre har kostet mindst 50 mio. kr. Davidsen-Nielsen skriver i sit forord:

"Hvorfor det skal tage kommissionen i de sikrede lokaler på Amagertorv i København så mange år at gøre et arbejde færdigt, som tog den halve tid i Norge og Sverige, har jeg med spredte mellemrum spurgt formanden Leif Aamand om."

Belastende mikrofilm

Bogen giver en nøje beskrivelse af det forløb, der dannede udgangspunkt for PET-kommissionen.

I 1968 besluttede regeringen, at PET ikke længere måtte registrere borgerne udelukkende på grund af deres partimedlemskab. Få måneder senere gav den daværende spionchef Arne Nielsen imidlertid ordre til, at PET fortsat skulle registrere blandt andre ledende medlemmer af Danmarks Kommunistiske Parti og Venstresocialisterne.

Arne Nielsen gav ifølge bogen også ordre til, at de adskillige hyldemeters kartoteker om politisk aktive på venstrefløjen skulle nedfotograferes på mikrofilm. Senere blev filmene angiveligt personligt af Arne Nielsen bragt til den danske ambassade i Washington, hvor de lå i nogle år. En tidligere PET-medarbejder forklarer i bogen om nedfotograferingen:

"Vi vidste godt, at det var ulovligt, men på den måde er en efterretningstjeneste noget specielt. Det er jo ikke en børnehave. Det var års arbejde, som ville gå til spilde, og hvis en efterretningstjeneste altid skulle overholde loven, vil den ikke skabe nogen resultater."

Om Arne Nielsens klare brud med regeringserklæringen fra 1968 og hans motiver står der i bogen:

"En senere PET-chef siger, at man måske kan sætte sig intellektuelt ind i Den Kolde Krigs tid, men på det følelsesmæssige plan kan ingen udenforstående fatte, hvor stærkt ansatte i efterretningstjenesten brændte for kampen mod kommunisterne."

Davidsen-Nielsen mener dog ikke, at man kan drage en direkte parallel fra datidens brud på reglerne til nutidens overvågning af ekstremister.

"Hvis man går rundt i den tro, at PET bare blæser på reglerne, så går man galt i byen. PET behøver ikke bryde reglerne for at gøre sit arbejde. Eksempelvis er det i alt overvejende grad en formssag for dem at få en dommerkendelse til overvågning," siger Davidsen-Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her