Læsetid: 2 min.

Forsker: Jyllands-Posten knægter ytringsfriheden

På baggrund af anonyme kilder beskylder Jyllands-Posten religionsforskeren Mikael Rothstein for at politisere fra katederet. Avisen søger bevidst at lukke munden på kritikere, siger forskere
10. marts 2007

Velkommen på forsiden. Lektor i religionshistorie ved Københavns Universitet Mikael Rothstein kunne torsdag se sig selv på Jyllands-Postens forside med beskyldninger om, at han politiserer fra katederet.

Seks-syv studerende skulle angiveligt have klaget over, at Mikael Rothstein har brugt undervisningstiden på at opfordre til at demonstrere for Ungdomshuset. Jyllands-Postens historie bygger alene på anonyme kilder - ingen af de studerende ønsker at stå frem, og de har heller ikke klaget ad de officielle kanaler.

At historien alligevel havnede på Jyllands-Postens forside, fortæller mere om avisen end om Mikael Rothstein, mener Rothsteins kollega, lektor Jørgen Podemann Sørensen.

"Det, som påstås, er ikke sket, og dem, som påstår det, vil ikke stå frem. Det taler for sig selv," siger han.

Ledelsen på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS), hvor religionsfaget har hjemme, bakker Mikael Rothstein op:

"Vi har svært ved at forholde os til anonyme henvendelser. Hvis man er utilfreds, bør man turde stå ved det. Vi blander os så lidt som muligt i, hvad der bliver sagt fra katederet, det er en del af forskernes ytringsfrihed," siger Marie Roesgaard, viceinstitutleder på ToRS.

Bevidst forfølgelse

Ifølge Jørgen Podemann Sørensen og andre religionsforskere, Information har talt med, drejer den aktuelle sag sig netop om forskeres ytringsfrihed.

"Det er nærliggende at se den aktuelle sag i sammenhæng med Jyllands-Postens anklage mod Tim Jensen (religionsforsker ved Syddansk Universitet, red.) og det generelle aktuelle åndelige klima," mener Jørgen Podemann Sørensen.

Han henviser til, at Mikael Rothstein offentligt har udtrykt støtte til Tim Jensen, som Jyllands-Postens chefredaktør, Carsten Juste, har klaget over til det såkaldte praksisudvalg ved Syddansk Universitet på baggrund af Tim Jensens udtalelser i forbindelse med Muhammed-krisen.

"Jeg ser Jyllands-Postens artikel som udtryk for en bevidst tilrettelagt forfølgelse og et forsøg på at formane folk til at holde inde," siger Jørgen Podemann Sørensen.

For ham at se er Jyllands-Posten godt i gang med at knægte den ytringsfrihed, avisen ellers så nidkært taler for.

"Når man som Tim Jensen ikke kan udtale sig på baggrund af faglig viden og forskning uden at risikere at blive bragt i miskredit i den offentlige debat eller indbragt for universiteternes praksisudvalg, så lægger det en dæmper på folks lyst til at blande sig i debatten," vurderer Jørgen Podemann Sørensen.

Verdensfjernt

Jyllands-Postens journalistiske chefredaktør, Jørn Mikkelsen, afviser blankt kritikken:

"Det forekommer mig meget verdensfjernt. Podemann Sørensen ved ikke, hvordan det foregår på en avis. Der er vandtætte skotter mellem den journalistiske produktion og den meningsproduktion, som chefredaktør Carsten Juste står for."

Jørn Mikkelsen anfægter også, at det skulle være et problem, at beskyldningerne mod Mikael Rothstein bygger på anonyme kilder:

"Det er helt ligegyldigt. Der er blevet klaget, fordi nogle er blevet stødt over Rothsteins undervisning. Det står formanden for de studerendes fagråd inde for."

Både institutledelsen og de religionsstuderendes fag-råd, som i første omgang bragte de anonyme klager til torvs, betragter sagen som afsluttet. Mikael Rothstein ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her