Læsetid: 2 min.

Forskere jubler over dansk ja til gen-mad

Mens Greenpeace advarer mod utilsigtede konsekvenser, jubler både forskning og erhvervsliv: Dansk ja til gensplejset majs kan bane vej for en milliardindustri
17. september 2005

I går overgav Socialdemokraterne sig og gav regeringen mandat til at stemme for godkendelsen af genmodificeret - gensplejset - majs i EU.

Partiets kovending, der sikrer dansk flertal for genmodificerede organismer (GMO), glæder såvel forskere som erhvervsliv. Hos Dansk Industri betragter man beslutningen, som et klart signal om, at GMO er en fordel for både miljø og forbrugere.

"For industrien er det et signal om, at vi støtter anvendelsen af nye teknologier - herunder genteknologi. Det harmonerer godt med, at Danmark skal leve af at til-føre produkter ny viden," siger chefkonsulent Henrik Schramm Rasmussen.

Hos firmaet Chr. Hansen, der fremstiller ingredienser til fødevarer, mener forskningsdirektør Peter Olesen også, at det nye ja først og fremmest vil påvirke danskernes holdning til produkter med højt vidensindhold, hvoraf langtfra alle skal baseres på genteknologi.

"Men hvis man kan lave et superprodukt mod fedme ved at anvende genteknologi, bør det ikke være etisk korrekt bare at sige nej. Udviklingen af sunde fødevarer har gode betingelser i Danmark, hvor vi har både struktur, forskning og eksport i orden. Hvis vi virkelig satser, kan vi opbygge en milliardindu-stri," siger han.

Med på vognen

Hos Danmarks Jordbrugsforskning lægger man først og fremmest vægt på de gensplejsede afgrøders positive gevinster for miljøet.

"Denne åbning har store perspektiver i forhold til at nedbringe den forurening, som vores store svineproduktion medfører," siger seniorforsker og ph.d, Henrik Brinch-Pedersen.

Han peger på muligheden for eksempelvis at tilføre hvede et bestemt enzym, som betyder, at grisene kan udnytte plantens fosfor, så den ikke passerer direkte gennem dyret og via gyllen belaster vandmiljøet. Et ja til EU-import af majsen betyder også, at der er lys for enden af tunnellen for dansk forskning.

"Vi er med helt fremme, når det handler om forskning i genmodificerede afgrøder, der kan være med til at sikre en bæredygtig svineproduktion. Men vi skal med på vognen nu, for vi kan se, at det går stærkt i både Kina og USA," siger Henrik Brinch-Jensen.

Det standpunkt bakkes op af lektor og seniorforsker ved Biocentrum på Danmarks Tekniske Universitet Peter Ruhdal Jensen. Han peger på, at GMO-tilladelser har store perspektiver i forhold til at nedbringe brugen af sprøjtegifte, men den bioteknologiske forskning har brug for ressourcer her og nu, understreger han.

"Vi kan ikke leve af lavteknologi, og her er et af de områder, hvor Danmark kan blive førende i kapløbet om at sikre bedre og sundere fødevarer. Nu kan man håbe, at det politiske flertal i Folketinget også vil kaste nogle forsk-ningsmidler af sig," siger Peter Ruhdal Jensen.

$SUBT_ON$Uden kontrol

Hos Greenpeace er man både forundret og bedrøvet over Socialdemokraternes skift. GMO-talsmand, Dan Belusa, peger på, at en accept af import er første skridt til at tillade GMO-dyrkning i EU, og at det indtil nu har vist sig umuligt helt at kontrollere gensplejsede planter ude i naturen.

"Når godkendelsen er givet, vil produktet blive solgt uden mærkning, og myndighederne har ingen mulighed for at kontrollere, hvilken slags GMO der importeres. Det har svarer til at gå på auktion og byde på noget, man ikke vil have, bare for at vise velvelje," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her