Læsetid: 2 min.

Forskere: Politikere misbruger PISA

Flere forskere advarer politikerne mod at forme folkeskolen på baggrund af den internationale PISA-undersøgelse. 'Sæt jer ned og analyser resultaterne', lød opfordringen på PISA-høring
13. september 2005

Mens statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) med PISA-undersøgelsen i hånden har plæderet for øget faglighed i folkeskolen, og Bertel Haarder (V) har fået flertal for nationale obligatoriske test, var der massiv kritik af den politiske opfølgning på den internationale skoleundersøgelse, da Teknologirådet i går havde inviteret en række eksperter til debat.

Professor i uddannelsessociologi ved Danmarks Pædagogiske Universitet, Erik Jørgen Hansen kaldte PISA-undersøgelsen for "en flodbølge af ufortolkede resultater".

"Undersøgelsen kan bruges til ingenting eller til hvad som helst. Derfor bruges den også som forklaring på initiativer, som politikerne allerede havde tænkt. Men man har ingen hypoteser om, hvorfor man opnår de resultater," sagde han.

Også professor i økonomi ved Syddansk Universitet, Christen Sørensen, beskylder både politikere og presse for at handle hysterisk i forhold til PISA-resultater, der placerer danske 9. klasses elever i midten, når det gælder matematiske færdigheder, mens Danmark halter bagefter i læsning og ligger et godt stykke under middel i naturfag.

"Man har skudt nedad på folkeskolen og på lærerne. Det kan vi se nu, hvor søgningen til seminarierne falder. Hvad skal vi med flere dansktimer, hvis eleverne ikke er motiverede? Tag og sæt jer ned og få det diskuteret," lød opfordringen til Uddannelsesudvalget, der var inviteret til høring.

PISA og Kai Holger

Formålet med debatten, der fandt sted ni måneder efter offentliggørelsen af den seneste PISA-undersøgelse, var blandt andet at diskutere, hvordan PISA forholder sig til de kompetencer, som fremtidens arbejdsmarked vil efterspørge.

Mens Lene Lindenskov, der er lektor på DPU og leder af matematik delen af PISA 2003, opfordrede til at se PISA som en gave og en guide til forbedringer, advarede professor i økonomi ved Handelshøjskolen i Århus, Steen Hildebrandt mod at tilrettelægge uddannelsespolitikken efter undersøgelsen.

"Vi bringer for meget med fra industrisamfundet, hvor man fokuserede på at standardisere, mekanisere og synkronisere. Det var udmærket på Kai Holgers radiofabrik, men disse fabrikker eksisterer ikke længere i Danmark," sagde han.

Steen Hildebrandt pegede på, at man i fremtiden skal satse på flere intelligenser, og at man skal leve af mennesker, der kan noget forskelligt.

"Undervisning er ikke simpelt fabriksarbejde. Det er tydeligt, at hverken politikere eller presse er klædt på til at tolke disse resultater, men at de reagerer inkompetent og panisk," sagde han.

Mere gulerod til skolen

Men kritikken preller af på uddannelsesordfører, Louise Frevert (DF): "PISA er fantastisk, og jeg ryster ikke på hænderne. Det her er jo en strid mellem forskere, og undersøgelsen har sat et helt nødvendigt fokus på en folkeskolen, som trænger til faglige forbedringer," sige hun.

Også Christine Antorini (S) mener, at PISA peger på nogle tendenser.

"Men vi savner en funderet forskning, der kan vise os, hvordan vi kan forbedre skolen," siger hun, mens Venstres medlem af Uddannelsesudvalget, Troels Christensen, erkender, at pisk skal erstattes af mere gulerod og opbakning til lærerne.

"Men Kai Holger er altså gået på pension," fastslog han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her