Læsetid: 3 min.

Forslags-byge har sigte mod Statsministeriet

Nærmest inden hun har sat sig til rette i formandsstolen har Helle Thorning fyret en sand byge af forslag afsted. Tilfældige og overivrige - eller gennemtænkte og strategiske
26. april 2005

Ved pressekonferencen for den udenlandske presse i sidste uge nægtede Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt, at hun havde brugt sit første møde med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til at måle hans kontor op med henblik på selv at overtage det.

Hun måtte dog medgive, at hans stol havde set ganske tiltalende ud. Og meget tyder da også på, at forberedelsen er gået i gang.

Siden Helle Thorning-Schmidt for præcis to uger siden blev valgt som socialdemokraternes formand har hun nærmest ikke forsømt en chance til at sende forslag, diskussionsoplæg og mere eller mindre flyvedygtige prøveballoner op. Men hvad der umiddelbart kan se ganske hastigt og flyvsk ud, er nok nærmere en del af en ganske gennemtænkt og ganske velprøvet strategi.

Hvis man præparerer længe nok - og grundigt nok - giver det ligesom sig selv i den sidste ende, er logikken. Men lad os gennemgå emnerne enkeltvis.

Ud over at drikke kaffe af det statsministerielle musselmalede og hilse pænt på hovedmodstanderen benyttede Helle Thorning-Schmidt muligheden til at lancere et nyt integrationsudspil

Integration

SR-regeringsalternativet har siden slutningen af 90'erne været mærket af et åbent, blødende sår. De små plastre, der har været anvendt af først Nyrup og siden Lykketoft for at stoppe blødningen, har nærmest bare gjort skaden værre. Helle Thorning har nu besluttet simpelthen at skære foden af.

"Vi vil fastholde regeringens stramninger på familiesammenføringsområdet," lyder det fra Thorning. Og netop i det lys skal integrationsinitiativet forstås.

Ved at fremlægge et integrationsoplæg med klare målsætninger for hvor mange og hvornår forsøger Helle Thorning at skabe åbning for en form for nationalt kompromis på integrationsområdet - så kan de radikale hoppe med eller lade være - for på den måde at lægge hele udlændinge området dødt inden næste valg.

Her vil en SR regeringen så kunne gennemføre de små lempelser, som afskaffelse af starthjælpen og oprettelse af et uafhængigt klagenævn, som de to partier er enige om, og ellers lade emnet hensygne i 'det nationale kompromis.' Andre justeringer kan kun komme på tale, hvis internationale domstole konkluderer, at den danske lovgivning er i direkte strid med internationale konventioner.

Gevinsten er altså klar. Udlændingeområdet vil ikke blive noget voldsomt tema i næste valgkamp - de overordnede linier er de store partier jo enige om. Så kan de radikale og Dansk Folkeparti slås om marginalerne.

Velfærdsreformer

I slutningen af november fremlægger regeringens velfærdskommisson sine konklusioner til, hvordan den danske velfærdsstat fremtidssikres, men allerede nu har den nye socialdemokratiske formand gjort klart, at hun er mere end rede til at ændre på både efterløn og pensionsalder.

Med de klare udmeldinger har hun signaleret et klart opgør med den 'træde-vande-mentalitet', der har kendetegnet Socialdemokraterne siden det forkætrede efterlønsindgreb i 1999, og ganske som forventet har vælgerne taget det overordentligt roligt. Det er alligevel de færreste i de yngre generationer, der overhovedet havde forestillet sig at gå på efterløn.

Med det snuptag har Helle Thorning taget førertrøjen og efterladt et billede af Fogh som tøvende, tvivlrådig og styret af meningsmålinger. Og af sig selv som den, der godt tør tale om det svære og være på forkant med udviklingen.

Og med Foghs 'velfærdsveto' i hånden (erklæringen om, at regeringen ikke vil gennemføre velfærdsreformer uden Socialdemokraterne red.) kan der strikkes et forlig sammen, der binder partierne efter valget.

Gevinsten er igen til at få øje på. Reformerne af velfærdsydelserne strikkes sammen af et bredt folketingsflertal til endelig vedtagelse efter et valg. Når Helle Thorning så efter planen overtager Statsministeriet efter valget, er hun således befriet for en pludselig reformivrig opposition.

Børnecheck og bolig

At diskussionen om boligbeskatning og børnecheck er dukket op er umiddelbart mindre belejliget, men ikke noget problem. At børnechecken skæres ned eller helt bort for de absolut største indkomster i Danmark kan kun meget få socialdemokrater hidse sig op over.

Derimod vil de gerne have flere pædagoger i daginstitutionerne og billigere takst. At de håndører staten ville få ud af nedskæringer i børnechecken ikke batter af meget der, er der ikke mange, der lægger mærke til.

Men boligbeskatning er derimod noget de mange socialdemokratiske parcelhusejere går op i. Og derfor har Helle Thorning-Schmidt da også - i øvrigt mod sund fornuft - udstedt en garanti til boligejerne om, at boligskatten ikke bliver reguleret med den almindelige løn- og pris-udvikling.

De første 14 dage har Socialdemokraternes nye formand kørt efter en målrettet strategi, der går ud på at præparere både vælgere og andre partier, så de socialdemokratiske akilleshæle er sikrede inden næste valg gennem store brede forlig.

information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her