Læsetid: 4 min.

Forsøg på global jihad

Ud over at ramme Mubarak-regeringen økonomisk kan man læse nogle budskaber i bombeangrebet mod Dahab
26. april 2006

TEL AVIV - Sinai-halvøen er blevet til Egyptens bløde punkt, og på mange måder også hele Mellemøstens. Dette synspunkt hører man i efterspillet af mandag aftens blodige bombeangreb på badestedet ved Dahab fra mange analytikere i regionen.

I dette ligger, at Sinaihalvøen af mange årsager er tilgængelig for grupper, der ønsker at rette angreb, ligesom der er det andre steder i Mellemøsten, samtidig med at området af flere forskellige grunde er særlig velegnet til at lade dette være et politisk signal i den aktuelle situation. Det skal ikke forstås som nogen tilsidesættelse af Egypten og præsident Hosni Mubaraks styre som det umiddelbare mål for aktionen, men også en erkendelse af, at den i sig selv rummede en række vigtige signaler, der både går ud i regionen og retter sig mod hele verdenssamfundet.

Frihedsdagen

"Sinai-kysten har alle elementer for at udgøre et mål, og navnlig, når det gælder global jihad," sagde således den israelske analytiker Elkana Har Nof i går til israelsk radio. Han kan som tilknyttet ministerpræsident Ehud Olmerts antiterror-analysegruppe næppe betegnes som uden part i sagen, men har selskab af mange mellemøstlige røster, der holder på at budskabet i aktionen er meget mere end det rent egyptiske.

Dr. Emad Gad, der er seniorforsker ved Al Ahram Centeret for Politiske og Strategiske Studier i Cairo er en af dem, og han hæfter sig navnlig ved, at Osama Bin Laden dagen før angrebet igen rettede angreb mod den vestlige verden og denne gang anklagede den for at "føre zionistisk krig mod islam".

"Det er så godt som udelukket, at al-Qaeda har en direkte rolle i angrebet. Det er sandsynligvis en lokal gruppe, men dens ideologiske afsæt ligger ikke langt fra al- Qaeda. Jeg finder det sandsynligt, at der er en forbindelse, og at den zionistiske fjende, hvilket vil sige både Israel og dets amerikanske allierede, er mål for angrebet," siger han. "Gruppen, som står bag, har helt tydeligt arbejdet efter de samme retningslinjer, og har timet angrebet omhyggeligt."

Han nævner, at området er særdeles populært feriemål for israelere, hvortil kommer at angrebet blev sat ind dagen før Sinai-halvøens Frihedsdag, som markerer, at Israel gav området tilbage til Egypten efter fredsslutningen i 1979.

Tæt på Gaza

"Dette symboliserer jo Israel på tilbagetog, hvilket mange nok kunne ønske mere af i den aktuelle krise omkring Hamas," siger Emad Gad videre. "Der er således også her et meget sandsynligt budskab."

Han er enig i, at Sinaihalv-øen er Egyptens bløde punkt. Ørkenen har ifølge fredsaftalen med Israel været stort set demilitariseret, hvilket i militante muslimske kredse beskrives som resultat af daværende præsident Anwar Sadats afmagt overfor de israelere og amerikanere, han indgik aftalen med. Af samme grund er det vanskeligt for den egyptiske regering at overvåge, hvad der foregår, hvilket den også anfører som forklaring på, at våbensmugling ind i den palæstinensiske Gazastribe har kunnet finde sted i så relativt stort omfang via Sinai.

Hamas melder pas

Hertil kommer, at det flere gange har været nævnt, at al- Qaeda er ved at etablere sig på Gazastriben, og ifølge egyptiske kilder allerede har gjort det på Sinai-halvøen. Tidligere på året skal egyptisk politi have fundet og tilintetgjort en mindre træningslejr for gruppens aktivister, som var skjult mellem bjergene i ørkenens centrale dele. Teorierne om, at al-Qaeda er på vej ind i denne del af Mellemøsten blev ifølge mange iagttagere bekræftet, da en af gruppens ledere, Abu Mussab al Zarqiwi, tog ansvaret for et bombeangreb mod tre turisthoteller på et af regionens andre bløde punkter, den jordanske hovedstad Amman, i december sidste år.

Det bliver også betragtet som belæg for disse sammenhænge, at den palæstinensiske Hamas-ledelse var hurtigt ude med en fordømmelse af angrebet.

"Vi fordømmer angrebet, som har skadet Egyptens nationale sikkerhed," udtalte Ghazi Hamad, som er talsmand for den nye regering, og tilføjede at det var "et kriminelt angreb i strid med alle menneskelige værdier."

Andre Hamas-talsmænd var ude med meldinger om, at gruppens ideologi ikke har mange berøringspunkter med al-Qaeda, ud over at de begge afviser at anerkende Israel. Denne omhyggelige pasmelding står i modsætning til Hamas' afvisning af at fordømme sidste uges bombeangreb i Tel Aviv, og siger ifølge andre iagttagere en del om forskellen.

"Hamas er ligesom andre, lignende organisationer i Mellemøsten, engageret i en national konflikt, hvorimod al-Qaeda og de, som stod bag Dahab, sigter på at inddrage de nationale konflikter i en global jihad," siger den israelske analytiker Joseph Alpher. "Dette er baggrunden for Dahab."

Lignende forsøg på at globalisere en konfliktsituation er set i Sudans Darfur-provins, hvor al-Qaeda efter eget udsagn er aktiv, ligesom der er set tegn på dette i Libanon og som nævnt Jordan. Som andre steder har gerningsmændene benyttet en række logistiske fordele, såsom den enkle adgang til sprængstoffer og våben, der nemt kan føres over Akaba-bugten fra Saudi Arabien, og det forhold, at beduinerne i ørkenen har et særdeles anspændt forhold til styret i Cairo og for passende betaling lader sig hyre til en rolle i denne type planer.

"Således var det også ved de to tidligere bombeangreb, som har fundet sted i Sinai indenfor de sidste 18 måneder," tilføjer Joseph Alpher. "Opskriften var den samme som sidst, men denne gang er det farligere, fordi de politiske omstændigheder har ændret sig."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu