Læsetid: 5 min.

Forstærkning til Irak kritiseres

Præsident George W. Bush vil indsætte op mod 20.000 ekstra soldater i Irak. For lidt og for sent lyder kritikken. Samtidig vokser den folkelige modstand i USA, efter at de amerikanske styrker talte offer nr. 3.000 umiddelbart før nytår
8. januar 2007

Fra officielle militære kilder lyder det, at USA's præsident George W. Bush allerede onsdag vil anmode den amerikanske kongres om at sende op mod 20.000 flere soldater til Irak. Troppeforøgelsen vil være et af flere elementer i den længe ventede nye strategi for Irak.

Men allerede inden detaljerne i den nye strategi er kendte, står det klart, at George W. Bush får det langt sværere end tidligere i kongressen. Den nyudnævnte demokratiske formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, siger, at Bush ikke skal forvente en ny blankocheck, når han anmoder om yderligere støtte til Irak. En støtte, der hver uge koster USA to mia. dollar (knap 12 mia kr.).

"Det amerikanske folk og Kongressen støtter vore styrker. Vi vil ikke lade dem i stikken. Men hvis præsidenten ønsker at forøge indsatsen, bliver han nød til at forklare sig grundigt, hvilket vil være nyt for ham, da en republikansk domineret Kongres ind til nu blot har udstedt en blankocheck uden at have noget overblik, nogen mål eller stille betingelser," siger Nancy Pelosi.

Det samme udtrykte demokraternes flertalsleder i Senatet, Harry Reid, der vil have en hjemsendelsesplan for de 132.000 amerikanske tropper, der i øjeblikket befinder sig i Irak.

"Vi vil ved høringer spørge ind til alle vigtige spørgsmål i Irak og kræve løsninger. Vi vil vedholdende arbejde for, at denne krig bliver bragt til ophør," sagde Harry Reid i sit partis ugentlige radiotale.

Flere soldater, flere lig

Samtidig stilles der kritisk spørgsmål ved selve planen om at udvide antallet af tropper i Irak. Ikke kun fra politiske modstandere og nylige modstandere af krigen blandt republikanske senatorer og kongresmedlemmer, men også fra militær side.

Den tidligere militære leder af NATO-styrken i Kosovo fra 1997-2000, general Wesley Clark, siger om troppeudvidelsen, at det er "for lidt og for sent," og blot risikerer yderligere at forværre den kaotiske situation i Irak.

"I Kosovo havde vi 40.000 soldater til at kontrollere en befolkning på to millioner. I Irak burde der være 500.000. At tilføre ekstra 20.000 er derfor både for sent og alt for få."

Kritikken af den nuværende strategi lyder også langt ind i selv de mørkeste republikanske kroge, hvor man længe har kritiseret, at USA gør alt det beskidte arbejde, mens den irakiske regering ingen vilje viser. Et punkt, der også kritiseres voldsomt i den nyligt stærkt kritiske rapport fra Baker-Hamilton-kommissionen.

Tidligere Kold Krig-strateg, Oliver North, der var kendt og berygtet for sit engagement i Iran-Contra-skandalen i USA's 'beskidte krig' i Mellemamerika under præsident Ronald Reagan og dennes vicepræsident George Bush senior, og nuværende krigsanalytiker på det stærkt republikanske tv-station Fox News, sammenligner Bushs plan med tidligere præsident Lyndon Johnsons fejlslagne indsats i Vietnam:

"At tilføje 10.000 eller 20.000 soldater vil ikke forbedre irakernes vilje til at kæmpe deres egen kamp - hvilket er en nødvendighed, hvis vi skal vi skal sejre i den her krig. Derimod ville det give mening at indsætte 200.000 amerikanske eller NATO-soldater langs grænserne til Syrien og Iran. Men det er en umulig mission, når man tager vores og de allieredes samlede styrker i betragtning," siger Oliver North, der konkluderer: "At sende flere styrker, er blot at sende flere skydeskiver."

Irakisk slingrekurs

Og at de militære kritikere kan have ret, viser erfaringerne med den seneste troppeforøgelse fra sommeren 2006. I et forsøg på at bekæmpe den sektariske vold i Bagdad, indledte amerikanske styrker den såkaldte Operation Forward Together II, hvor de sammen med irakisk militær skulle rense Bagdad for oprørere kvarter for kvarter. USA sendte ekstra 15.000 mand til Irak, men resultatet har kun været, at de efterfølgende måneder blev de blodigste i to år.

Blandt andet fordi irakiske styrker nægtede at operere i Bagdads østlige del, det fattige Sadr City, da området kontrolleres af den politisk og militært indflydelsesrige Moqtada al-Sadr, der selv menes at råde over en hær på flere end 60.000 mand.

Derfor lyder en af de mange negative konklusioner i Baker-Hamilton kommissionens rapport: "Resultatet af Operation Forward Together II er nedslående. Volden i Bagdad - der allerede var på et meget højt niveau - voksede med mere end 43 procent mellem sommeren og oktober".

Et af Baker-Hamilton-kommissionens medlemmer, den tidligere personalechef i Det Hvide Hus under Bill Clintons administration, Leon E. Panetta, har efter Baker-Hamilton-kommissionens tur til Bagdad forklaret til avisen Miami Herald, at "det mest nedtrykkende i Irak er, at shiit-lederne klart udtrykker, at de ikke ser noget behov for kompromiser eller politiske aftaler for en fred. Frem for at opgive nogen form for magt, foretrækker de en borgerkrig, som de regner med at kunne vinde".

Det konkluderes også i kommissionens rapport, der forholder sig stærkt kritisk til det irakiske styres engagement og muligheder for at skabe fred.

Baker-Hamilton-kommissionen anbefaler en troppeforøgelse, men kun hvis arbejdet for at forbedre de diplomatiske samarbejder i hele den mellemøstlige region styrkes. Herunder USA's rolle i den altoverskyggende politiske konflikt mellem Israel og resten af Mellemøsten.

Derfor udgør troppeforøgelsen en meget lille del af de samlede anbefalinger til USA's præsident. Anbefalinger, der skal læses "sammenhængende og skal implementeres som sådan. Ingen anbefalinger kan ikke adskilles eller implementeres isoleret", som det indledende og vejledende skrives i rapporten.

Dalende opbakning

Det er ikke kun flere og flere politikere og militære rådgivere, der modsætter sig den amerikanske administrations håndtering af krigen i Irak.

Flertallet af amerikanere, der sammenligner Irak med Vietnam, er nu så stort, at tabstallet meget vel kan blive mere afgørende for en fremtidig strategis udformning og vedtagelse, end størrelsen på det budget George W. Bush vil anmode om onsdag.

Som den repulikanske senator Gordon Smith sagde i senatet: "Min tålmodighed er slut, når det kommer til at støtte en politik, der dag efter dag betyder, at vores soldater patruljerer de samme gader, på den samme måde og bliver sprængt af de samme bomber. Det er absurd. Det kan endda være en lovovertrædelse".

Det samlede tabstal for USA er på mere end 3.000. Det samme antal iraker, som der mister livet hver måned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her