Læsetid: 2 min.

Fortsat magt-poker i Berlin

Både Gerhard Schröder og Angela Merkel ser sig som Tysklands næste kansler, udenrigsminister Joschka Fischer går på aftægt
21. september 2005

BERLIN - Spillet om magten i Tyskland fortsætter.

På andet døgn efter søndagens uklare valg ønskede in-gen af partierne at slække på deres politiske krav og bekende sig til en regeringsduelig koalition. I stedet rustede de sig til de kommende forhandlinger.

De konservative stillede sig demonstrativt bag deres kanslerkandidat og partiformand Angela Merkel (CDU), der blev genvalgt til gruppeformand i Forbundsdagen med 98,6 procent af gruppens stemmer.

"Med dette resultat har vi endnu engang understreget, at vi som den største gruppe har krav på at varetage regeringsdannelsen," konstaterede Angela Merkel.

Efter sit genvalg er hun udrustet med et klart mandat til forhandlingerne med de liberale (FDP), socialdemokraterne (SPD) og De Grønne, som begynder i dag.

"Jeg mener, at vi står over for en svær men løsbar opgave. Unionen (CDU-CSU, red.) er klar til at indfri sit statspolitiske ansvar på trods af et kompliceret valgresultat," sagde Angela Merkel.

Også SPD's partiformand Franz Müntefering blev genvalgt som gruppeformand i går. 95,24 procent af gruppens medlemmer stemte på ham.

Resultatet var en smule dårligere end Angela Merkels, men trods alt bedre end hans valg sidste år, der gav ham opbakning fra 94,9 procent af gruppen.

I de kommende dage skal Franz Müntefering føre forhandlingerne om dannelsen af en koalition under socialdemokratisk ledelse med De Grønne, FDP og CDU-CSU.

"Vi vil regere med Gerhard Schröder som kansler," slog Franz Müntefering fast.

Menig Joschka

Hos De Grønne baner et overraskende generationsskifte sig vej. Partiets 57-årige frontfigur, udenrigsminister Joschka Fischer, agter at trække sig tilbage fra første række i tysk politik, hvis det ikke lykkes ham at blive udenrigsminister i en socialdemokratisk koalition.

"Jeg har meddelt gruppen, at jeg vil varetage mit parlamentsmandat, men at jeg i tilfælde af opposition ikke længere står til rådighed - hverken som gruppeformand eller nogen funktion i partiet," sagde han på et pressemøde i går.

Joschka Fischer har under valgkampen afvist, at han ville være udenrigsminister under en kansler Merkel. At han ikke længere vil være med i partiets ledelse kom bag på hans partifæller; under valgkampen skæmtede han med, at opposition også kan have sine gode sider.

"For mig går et tyve-årigt livsafsnit til ende, og et nyt begynder," sagde han om sin kommende tilværelse som menigt medlem af Forbundsdagen.

Joschka Fischer har i en snes år været en af partiets ledende figurer og udover posten som udenrigsminister også være gruppeformand i Forbundsdagen samt miljøminister i delstaten Hessen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu