Læsetid: 2 min.

Fortsat strid om pågrebne i Afghanistan

Regeringen og oppositionen er fortsat i totterne på hinanden om de 31 personer, som danske soldater pågreb i Afghanistan og overlod til USA
20. december 2006

Sagen om 31 personer, som blev pågrebet af danske soldater i Afghanistan, fortsætter efter et over to timer langt møde, som regeringen og oppositionen holdt i går i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sagde efter mødet, at der ikke var fugls føde på sagen om afghanerne, der blev overgivet til USA. Oppositionen kræver fortsat en nærmere undersøgelse, men har ikke magt til mere end at indkalde til et åbent samråd i forsvarsudvalget.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ser ikke grund til nogen undersøgelse.

Oppositionen er stærkt utilfreds med den redegørelse, som regeringen er kommet med om sagen. Mogens Lykketoft (S) vil have uafhængige folkeretseksperter til at udtale sig om redegørelsen. Anders Fogh børstede sagen af bordet med hjælp fra Dansk Folkeparti.

"Der er ikke nogen dokumentation for, at personer, som danske styrker har tilbageholdt i Afghanistan, skulle være udsat for mishandling. Og regeringen har hele vejen givet korrekte og fyldestgørende oplysninger til Folketinget. Så kort sagt: Der er simpelthen ikke fugls føde på den sag, sagde Fogh. Der er ikke basis for en uvildig undersøgelse, mente han.

"Alt er lagt frem i denne redegørelse. Det er åbent og gennemsigtigt og kan debatteres offentligt. Så der er ikke grundlag for yderligere undersøgelser," sagde Fogh.

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) sagde, at oppositionen stillede en række spørgsmål, som regeringen ikke kom med fyldestgørende svar på. Han mener, at redegørelsen fra regeringen er "stærkt manipulerende og direkte vildledende". Regeringen har ikke sikret sig, at fanger blev behandlet efter Genèvekonventionen, når de blev overgivet af danske soldater til amerikanske, mener Lykketoft.

Ifølge Lykketoft handler den alvorligste vildledning fra regeringen om, hvad den amerikanske præsident, George Bush, har lovet.

" Man påstår, at præsident Bush har lovet at behandle de her fanger humant. Sagen er, at et amerikansk memorandum fra 7. februar 2002 siger, at man vil gøre det i det omfang, man finder passende og i overensstemmelse med militære hensyn. Hvis det er formen, så er det i strid med alle forpligtelser efter Genève-konventionen, som regeringen har sagt, at den ville sørge for at respektere," siger Mogens Lykketoft.

Frank Aaen (EL) sagde, at mødet ikke kom sandheden så meget som en millimeter nærmere. Han bebudede et åbent samråd og en større undersøgelse af sagen, hvis der kommer et andet flertal i Folketinget.

Holger K. Nielsen (SF) sagde, at han sjældent havde hørt så meget sort snak fra en regering i et folketingsudvalg. I redegørelsen fra regeringen savner han dokumenter om den indsnævring af Genève-konventionen, som den amerikanske regering stod for i 2002.

Søren Espersen (DF) var lige så klippefast imod en undersøgelse og for regeringen.

"Uvildige undersøgelser råber man på snart hver anden dag i alle mulige sager. Vi har tillid til regeringen og tillid til, at de ting, der er kommet frem i rapporten - som vi er fuldt tilfredse med - er i orden," sagde Søren Espersen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her