Læsetid: 4 min.

En forudsigelig opbremsning

I mandags blev der skubbet på for at få en verdens-aftale om mere frihandel, der var 'håb', når nu alle de rigtig tunge drenge var samlet til verdens økonomiske topmøde i Davos, der begyndte i går. Men paraderne er oppe hos de to, der er mest imod: USA og Frankrig
25. januar 2007

De er der alle sammen til verdensmagtmødet i Davos: Tony Blair og hans formodede efterfølger, Gordon Brown, fra den britiske regering. Bill Gates fra Microsoft. Mahmoud Abbas fra Palæstina. Kronprins Haakon af Norge. Hugh Grant fra kemigiganten Monsanto. Michael Chertoff fra det amerikanske ministerium for den hjemlige sikkerhed. Rupert Murdoch fra medieimperiet News Corporation. Der er EU-kommissærer og handelsministre og bestyrelsesformænd for verdens mest magtfulde koncerner.

Det burde være muligt på elegant vis lige at afklare en hel del åbne beslutninger blandt gæsterne i den snedækkede by mellem de knejsende toppe. Men det lader til, at en spiller ikke er taget i ed: Den magtfulde landbrugslobby i Washington og i Europa, særligt i Paris.

Selvfølgelig er EU's handelskommissær, Peter Mandelson, der også og verdenshandelens leder, Pascal Lamy fra WTO.

Allerede i dagene op til mødets åbning i går rumlede rygterne: EU og USA nærmer sig enighed, så de multilaterale WTO-forhandlinger kan fortsætte. WTO-forhandlingerne gik i stå sidste sommer, især fordi EU og USA nægtede at give flere indrømmelser på landbrugsområdet. EU vil opretholde sine toldmure mod landbrugsvarer udefra, og USA vil opretholde sin landbrugsstøtte - det er de to mest omstridte emner.

Rygterne boblede derudad: 'Kilder' i den britiske regering fortalte om nye forhandlinger, "disse samtaler er langt fra dødvande", lød det håbefuldt over for en britisk avis. En anden britisk avis, Financial Times, der også har meget nære kontakter til EU-kommissionen, havde endda fat i det forslag, der blev diskuteret: Hvis EU sænker sine toldbarrierer med 54 procent, så vil amerikanerne sænke sin direkte støtte til landmændene til 17 milliarder dollar. Det er mere, end der hidtil har været på bordet.

"Vi forsøger at gå til yderkanten af, hvad der er politisk muligt uden at falde ned i en afgrund," sagde en diplomat til Financial Times i mandags.

Tidslommen

Forsøget er godt gået fra WTO's side. Vurderingen hos WTO og hos EU-forhandlerne var, at der var en lille tidslomme i årets første tre måneder, hvor der er politisk spillerum til at få forhandlingerne i gang igen. Det sagde den danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, allerede i efteråret, og hendes kollega gentog det:

"Tidslommen for et gennembrud slutter til påske," siger EU's handelskommissær Peter Mandelson til den tyske avis Handelsblatt.

"Hvis vi ikke får det på plads nu, kommer vi ikke nogen steder før midten af 2009," siger en 'WTO-insider' til den britiske avis Guardian.

Davos-mødet åbnede officielt i morges, og handelsministrene skal ikke tale sammen før på lørdag. Alligevel ser det ud til, at chancen for et WTO-gennembrud allerede er glippet. De argeste modstandere, USA og Frankrig, har nemlig meldt ud, at de ikke er med.

"For at være helt ærligt: Der findes ingen overenskomst mellem nøglespillerne," sagde den amerikanske forhandlingsleder, Susan Schwab, til Handelsblatts morgenavis i går.

Også den franske landbrugsminister var uvillig: "Det er altid Europa, der går det første skridt med de bedste tilbud. Men for at løse situationen, skal USA komme med en markant ændring i deres position," sagde Christine Lagarde til avisen Le Monde dagen før Davos-mødet.

Hun afviser blankt de lækkede tal om udspillet:

"De lyder usandsynlige, og de ville gøre det umuligt at forhandle," sagde hun.

Selvfølgelig vil Bush-regeringen forhandle, men det kræver, at de andre lande også kommer med "søde tilbud", melder Susan Schwab til gengæld ud i Washington Post.

"I 2005 forsøgte USA at gå foran," fortæller hun - men det gik galt. De andre lande hostede ikke op med nok til at tilfredsstille den indflydelsesrige amerikanske landbrugslobby.

"Landbrugslobbyen er blandt de mest magtfulde på Capitol Hill," vurderer også Peter Mandelson.

Tidslommen, er begrænset af to ting: Det franske præsidentvalg og amerikansk indenrigspolitik, hvor landbrugsloven skal reformeres i de kommende måneder.

Ingen af de to dagsordener gad vente på Mandelsons tidslomme. Allerede i oktober meldte den vordende franske præsidentkandidat, Nikolas Sarkozy, klart ud: WTO-aftalen er "forfærdende" for europæiske landmand, sagde han. Og han har næppe i sinde at støde den magtfulde flok af franske storbønder fra sig inden præsidentvalget i april. Heller ikke optakten til den amerikanske Farm Bill ventede på WTO, allerede før jul skitserede Washington Post i en stor artikel spillerne, der er i gang med at slås for og imod de amerikanske landmænds støtte - ikke noget godt tidspunkt for regeringen at gå ind og love støtten væk i WTO.

WTO-handelsrunden, der bærer binavnet Udviklingsrunden, blev fra begyndelsen kritiseret for at vride armen rundt på de fattigste lande. Alligevel vurderer udviklingsorganisationer og økonomer, at en multilateral aftale er langt bedre end de bilaterale aftaler, EU nu er begyndt at arbejde på. De svagere lande står stærkere, når de optræder i en stor gruppe, det viser EU's igangværende forhandlinger med den mindre gruppe af EU's tidligere kolonier særdeles tydeligt. Derfor havde tidslommen en særlig vægt - inden 2009 kan der nemlig indgås mange bilaterale aftaler. Og det kan i sidste ende undergrave WTO's styrke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her