Læsetid: 3 min.

Frankfurts fascinerende hysteri

Verdens største bogmesse ser optimistisk på fremtiden - og agter at blive mere politisk
22. oktober 2005

"Hej Bernd, jeg ringer bare for at sige, at det går fantastisk godt. Jeg spiste morgenmad med Thomas i morges, og han sagde, at forlaget meget kraftig overvejer at udgive bogen."

Det oser af optimisme på gangene i Frankfurts messehaller i disse dage, hvor bogfolk fra hele verden er samlet. 7.223 udstillere fra 101 lande præsenterer 380.000 bøger, 104.231 af dem er nyudgivelser. Ikke blot en ny rekord. For første gang i fire år kan selv den politisk og økonomisk kriseramte værtsnation berette om et stigende bogsalg. Tyskerne vil i 2005 købe omkring to procent flere bøger end sidste år.

I det hele taget kan man fornemme en opbrudsstemning. I mandags kunne Arno Geiger som den første modtage den med 25.000 euro donerede Deutsche Bücherpreis, for sin roman Es geht uns gut.

Bogprisen er en nyskabelse, som skal bringe større opmærksomhed omkring tysk samtidslitteratur og som på sigt skal etablere sig ved siden af den britiske Man Booker Prize eller den franske Prix Goncourt. Den tyske bogpris vil fremover blive uddelt i starten af bogmesseugen i Frankfurt, hvormed den traditionsrige foranstaltning samtidig har fået en ny festlig optakt.

Også fra forlagenes side er der interessant nyt at berette. Især det renommerede forlag Suhrkamp offentliggjorde to nye projekter, som bliver interessante at følge. For det første skal der grundlægges et Verlag der Weltreligionen, hvor Suhrkamp agter at samle sine mere end 500 religionsvidenskabelige titler.

Derudover er det hensigten, at alle nøgletekster inden for kristendom, islam, jødedom, hinduisme, buddhisme, konfuzianisme og taoisme her bliver publiceret inklusiv en videnskabelig indledning samt kommentarer og ekstensive litteraturhenvisninger. Og som om det ikke var nok, så går forlaget i gang med at udgive en 'edition unseld', inspireret af den traditionsrige 'edition suhrkamp' og opkaldt efter forlagets mangeårige leder Siegfried Unseld, som skal fremme og intensivere dialogen mellem naturvidenskaberne og de humanistiske fag. Især områder som genforskning, kvanteteori, bio- og nanoteknologi samt de kognitive videnskaber skal i denne nye serie udsættes for en humanistisk refleksion.

Helt uoverskuelig

"Frankfurt er et hysteri, og med magt fordrer den sin ret," skrev en af Neue Zürcher Zeitungs udsendte i disse dage om det store ståhaj i de otte messehaller i Frankfurts centrum. Og sandt er det. Bogmessen med alle dens stande og forlag, dens svimlende aktivitet og koncentrationen af forfattere fra alle verdenshjørner er ligeså fascinerende, som den efterlader en følelse af afmagt hos den enkelte betragter.

Bogverdenen synes at blive mere og mere uoverskuelig for hvert år der går, samtidig med at bøgerne i stigende grad synes at tjene som instrument for en videre udnyttelse - enten i form af filmmanuskripter og -rettigheder, der i Frankfurt kommer til at få en stadig større betydning i de kommende år, eller lydbøger, hvis salg i Tyskland for tiden vokser med omkring 30 procent - om måneden!

Dertil kommer, at den stadig voksende mængde af nyudgivelser verden over - pt. omkring 1,2 millioner om året - jo i sig selv ikke siger noget om mangfoldigheden. Således bemærkede Dagens Nyheters Per Landin for et par dage siden, at antallet af eksempelvis tyske bøgers oversættelse til svensk i det seneste årti har været støt faldende:

"Denne forsømmelse er ikke blot svensk, men europæisk, ja global. Jeg ved, hvor hårdt det er at modsætte sig den angloamerikanske kulturflod, men man kan ikke alene gøre forlagene ansvarlige for denne udvikling. Deres interesser afspejler blot de eksisterende forhold."

Den politiske bogmesse

Men, men, men. Selvom der i bogverdenen som på andre områder kan påpeges nogle problematiske tendenser, og selvom man kan beklage nutidens manglende fordybelse samt den kendsgerning, der i Frankfurt om noget bliver tydelig, nemlig at bogen er en handelsvare, som skal skabe mest mulig profit, så er verdens største bogmesse stadig rejsen værd.

Dens nye leder, 44-årige Jürgen Boos, udtalte i tirsdags, at bogmessen fremover igen skal være mere politisk - et projekt, som allerede i år synes at være lykkedes ganske godt.

Koreas premierminister Lee Hae-chan, hvis land sammen med dens nordlige nabo i år står i centrum, betegnede bogmessen som en "kulturens silkevej", der er med til at hjælpe til at nedbryde væggen mellem orient og oksident, mellem den østlige og den vestlige kultur. Og i morgen modtager den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk så dette års fredspris, som hæder for hans formidling mellem den tyrkiske og den vestlige kultur.

I et interview med Der Spiegel sagde Pamuk, at han i sin takketale vil forsøge at "definere Europa igennem sin storartede romankunst". Man venter ganske spændt-

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her