PARIS - Mere spændende kan det ikke blive. Efter at meningsmålingerne i mange uger først tydede på et rungende fransk nej ved afstemningen om den europæiske forfatning 29. maj, og derefter skiftede til et mere tøvende ja i sidste uge, peger den nyeste måling nu på dødt løb. Meningsmålingsinstituttet IPSOS offentliggjorde i går sin nyeste måling udført for Europe 1 og dagbladet Figaro, og den giver de to sider hver 50 procent opbakning.
Det samme sagde en anden måling fra IFOP i gårsdagens Paris Match. IPSOS' måling viser også, at vælgerne er ved at beslutte sig endeligt, efter at mange har været i tvivl, eller ikke har vidst, hvad de ville stemme. Af de 80 procent som siger, de har tænkt sig at stemme, svarer hele 66 procent, at deres stemme nu "definitivt" ligger fast, mens blot 14 procent angiver, at de kan overtales til at skifte side.
Men et overvældende flertal af franskmændene tror uanset det tætte opløb, at resultatet trods alt ender med et 'oui'. 47 procent af vælgerne forudser et ja, blot 26 procent tror, nej-siden vil vinde.
Depardieu siger oui
Regeringens seneste ja-anstrengelser har inkluderet en perlerække af kendte forfattere, historikere, intellektuelle og skuespillere. I det franske udenrigsministerium optrådte således den verdensberømte filmstjerne Gerard Depardieu mandag. Iklædt en flammende rød T-shirt læste han højt af Victor Hugos fredstale fra 1849 afholdt kort tid før Frankrig og Tyskland gik i krig. Anledningen var en reception for en udvalgt skare, der var samlet for at hylde 55-års dagen for Schuman-deklarationen, der var med til forme dannelsen af de europæiske fællesskaber.
"En dag vil kanoner og bomber blive erstattet af stemmer - og et samlet, ærefuldt senat som vil ligge i Europa," citerede Depardieu, som senere erklærede, at han selv "siger ja" til den europæiske forfatning.
Socialister på banen
Afgåede socialistiske politikere, som er langt mere populære end de borgerlige, der aktuelt sidder på magten, har også stået i kø for at forsvare forfatningen. Eks-EU-kommissionsformand Jacques Delors, tidligere premierminister Lionel Jospin og i går var det den forhenværende udenrigsminister Roland Dumas' tur.
Han spåede at den afdøde, populære præsident Francois Mitterrand ville have sagt ja til forfatningen, men "han ville have kaldt teksten for dens rette navn. Det er en traktat, ikke en forfatning. Nøjagtigt som Rom-eller Maastricht-traktaten, bringer den os lidt nærmere et forenet Europa. En dag kommer der uden tvivl en ægte forfatning, men dette er blot et institutionelt skelet, et honnet kompromis, som tager hensyn både til Europa og til hvert enkelt medlemsland."
Dumas havde også advarende ord til sin partifælle tidligere premierminister Laurent Fabius, som i forgårs på TV-kanalen TF1 advarede om at forfatningen ville betyde "undergangen for det sociale Europa".
"Han er en taktiker - intet andet," sagde Dumas.
Hermed lagde han sig klos op ad Socialistpartiets nuværende leder, Francois Hollande, der også kom med hårde anklager mod Laurent Fabius i går.
"Han spreder blot angst med sine simplistiske argumenter," lød det fra Hollande, da denne talte til en ja-karavane af unge franske ja-sigende socialister uden for Hotel de Ville i Paris i går.
Nye strejker
Ja-sigerne er også tvunget til aktivitet, for i morgen rammer endnu en bølge af protester regeringen, og det kan få barometeret over mod nej igen. Landet er således igen strejkeramt onsdag, denne gang grundet regeringens beslutning om at lade franskmændene arbejde 'gratis' 2. pinsedag. Værdien af den ekstra arbejdsdag, som skabes af både de ansatte og arbejdsgiverne, samles i en særlig fond, som skal komme de fattigste, syge og ældre til gavn. Regeringen kalder det en solidaritetsskat, men forsøget på at iklæde den nye arbejdsdag det populære s-ords klæder har fejlet totalt.
Befolkningen er rasende, og det er tvivlsomt om seancen gentages til næste år. Men politiske iagttagere spår, at regeringen, som i forvejen sætter bund-rekord i popularitet, kan imødese ny fremgang for nej-siden efter strejkerne, fordi disse traditionelt får protest-stemmerne frem. En meningsmåling i avisen Liberation viste i går, at næsten halvdelen af vælgerne - 48 procent - gerne ser premierminister Jean-Pierre Raffarin fyret efter 29. maj.