Læsetid: 2 min.

Frankrig overvejer at genindføre skoleuniform

At påtvinge fransk skoleungdom en ensartet klædedragt vil på en gang løse problemet med nedringet tøj og tilskuestillelse af religiøse symboler, mener borgerlige politikere
22. juni 2006

PARIS - I den seneste Harry Potter-film optræder der nogle piger fra den franske trolddomsskole Beauxbatons iført sexede skoleuniformer med pileformede hatte i vildt overdreven stewardesse-stil.

Kan noget lignende være på vej til at blive indført på de franske statsskoler? Det kan det måske, hvis det står til undervisningsminister Gilles de Robien og et voksende antal borgerlige politikere, som slår til lyd for, at tiden nu atter er inde til at skrue tiden tilbage til mere ordnede tilstande og påtvinge franske teenagere skoleuniformer.

Parlamentsmedlem Eric Raoult, der tillige er borgmester i en forstad til Paris, beklager sig over, at teenage-piger i hans by, Raincy, har anlagt en farlig og "provokerende nedringet" klædestil.

"Deres bukser sidder så lavt, at man kan se deres piercede navler. Hos nogen stritter sågar det øverste af deres pubeshår frem," siger han. "De ville aldrig komme ind på en natklub i det antræk."

Andre politikere, deriblandt de Robien, harcelerer også over, at der foregår en "usund konkurrence" mellem børn om, hvem der kan klæde sig i det dyreste mode-sportstøj. Han antyder nu, at han vil tillade uniformer "på forsøgsbasis", hvis de enkelte statsskoler i hans kommune anmoder om det.

'Britisk grusomhed'

Skoleuniformen forsvandt fra Frankrig i 1968, og den er blandt franskmænd længe blevet latterliggjort som en ejendommelig form for britisk grusomhed mod børn. Blandt EU-landene er det kun enkelte britiske og irske offentlige skoler, der stadig kræver, at deres elever er iført skoleuniform.

Imidlertid siger et stigende antal franske politikere bakket op af flere forældre, at en skoleuniform kunne løse flere problemer med et snuptag. Den vil sætte en stopper for tilbøjeligheden blandt unge piger til at bære nedringede outfit, den vil stoppe konkurrencen blandt drenge om det dyreste sportstøj, og den vil frem for alt udgøre en mere effektiv slags forsvar i kampen imod religiøse symboler, såsom islamiske hovedtørklæder, i sekulære statsskoler.

François Baroin, minister for Frankrigs oversøiske departementer, siger: "Vi bør ikke dupere os selv her. Der findes allerede en uniform i vore skoler. Den består af tre streger, en puma, eller en fartstribe (symbolerne på Adidas, Puma og Nike-sportsbeklædning)".

Modstandere af ideen, deriblandt lærernes fagforening og Frankrigs største forældreforening, betragter det som absurd at ville påtvinge moderne franske teenagere en ensartet klædestil. Frem til 1968 forventedes franske skolebørn helt op til 18-årsalderen at bære en blouse, som mest af alt lignede en frisørs overall.

At vende tilbage til denne eller enhver anden uniform vil kun yderligere øge den fremmedgørelse, mange børn føler i forhold til skoletilværelsen, hævder kritikerne. Som Anne Kerkhove, leder af forældreorganisationen PEEP (Féderation des Parens d'Élèves de l'Enseignement Public), siger: "Det er en falsk god idé. Man kan ikke løse sociale problemer med en skole-blouse."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her