Læsetid: 2 min.

Frankrigs fortaler for de fattige er død

I denne uge vedtager det franske parlament uden tvivl den lov om 'ret til en bolig', den 94-årige Abbé Pierre, grundlægger af 'Emmaüs', havde kæmpet for hele sit liv
23. januar 2007

Det var Frankrigs dårlige samvittighed over fattige og hjemløse, der tidligt i går morges, en vinterdag i Europa, lukkede sine øjne op mod den evighed, han altid havde længtes imod:

"At dø, det er at slippe ud af skyggen, jeg har altid ønsket at dø," berettede den katolske Abbé Pierre, født Henri Grouès, for nylig.

Abbé Pierre var den ihærdige forkæmper for hjemløse, i 1949 grundlægger af organisationen Emmaüs, 350 fællesskaber verden over, heraf 110 i Frankrig. Men ikke mindst var han manden bag det uforglemmelige 'godhedens opråb' i isvinteren 1954, der vakte et slumrende Frankrig til at tage sig af sig af frysende og sultne. I den årle morgenstund i går bukkede han under for en lungebetændelse på det parisiske hospital Val de Grâce. Han blev 94 år.

"Frankrig er ramt i hjertet," sagde Præsident Chirac.

Der er ingen tvivl om, at abbeden, i årevis Frankrigs mest elskede person, efterlader det franske folk forældreløst. Også selvom parlamentet i dene måned vedtager en lov om 'ret til bolig', som boligminister Jean-Louis Borloo opkalder efter Abbé Pierre. En lov, der ifølge de organisationer, der har taget arven op fra Abbé Pierre, snarere synes gjort af ord og god vilje end af beton og trappeopgange.

Nægtede ridderkorset

Abbé Pierre, der havde været modstandsmand, var efter krigen en kort tid parlamentsmedlem, men brugte derefter ikke mindst med sikker sans massemedierne i kampen for de fattige i den virkelighed, der dukkede op i årene efter 2. Verdenskrig. På trods af sit skrantende helbred helmede han ikke for at kaste sig ud i spektakulære sultestrejker og langvarige kampagner, når 'det brændte på' for de svageste i samfundet. Ikke mindst da han i starten af firserne støttede komikeren Coluche, da denne opbyggede sine 'hjerterestauranter', der stadig tyve år efter deler mad ud til stadig flere mindrebemidlede i Frankrig. I 1992 nægtede Abbé Pierre spektakulært at tage imod det franske ridderkors i protest mod den daværende regerings boligpolitik.

Den eneste skygge, der svæver over Abbé Pierres liv og levned, synes at være hans forsvar i 1996 for sin gamle ven, Roger Garaudy, der benægtede Holocaust. Et fejltrin abbeden senere udtrykkeligt fortrød.

Abbé Pierre var katolik, men forsvarede både præsters ret til at gifte sig og kvinders ret til præsteembedet. I sine memoirer indrømmede han endog at have brudt sit kyskhedsløfte. Fra onsdag kan man vise den spinkle, altid lungesyge abbed med det evige glimt i øjet den sidste ære i kapellet ved Val-de-Grâce.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her