Læsetid: 2 min.

Frankrigs nej-'bloggere' fører

I slaget om at vinde franskmændene for et ja eller nej til EU-forfatningen, fører nej-fløjen - ikke blot i målingerne, men også på nettet, der kendes som blogosfæren
6. maj 2005

BRUXELLES - En blogger skriver, at "intet vil glæde George Bush mere end et fransk ja til EU-forfatningen". En anden lader en 'ja-pil' pege over mod det velkendte computerspilsbudskab:

game over. Ikke blot ligger Frankrigs modstandere af EU-forfatningen foran i meningsmålingerne - de er også ved at vinde slaget i 'blogosfæren', som de vildtvoksende og hastigt ekspanderende fora af frie, netbaserede kommentatorer og meningsmagere er blevet kaldt.

Med under fire uger tilbage af ja- og nejkampagnerne op til Frankrigs folkeafstemningsgyser om EU's forfatningstraktat er det ved at gå op for Europas politiske elite, at slaget meget vel kan blive vundet eller tabt i cyberspace.

Begge parter i debatten benytter sig af internet, men det er nej-kampagnen, som med dens konspiratoriske, uformelle, antiestablishment-websider fører klart på point, hvis man alene skal bedømme ud fra graden af virkemidlernes fantasifuldhed. Det lykkes i høj grad for modstanderne af forfatningstraktaten at udnytte det nye medium til at fremstille sig selv som yngre, smartere og lidenskabeligt engagerede i den sag, de kæmper for end ja-fløjen.

I Europakomissionen, hvor bekymringen for et fransk nej bestandigt vokser, har man bemærket sig denne tendens. Og nu slår EU's Europa-webside tilbage ved at bringe fransksprogede versioner af den populære ugentlige blog, som skrives af kommissionens næstformand, svenskeren Margot Wallström, som har vist særlig flair for at kommunikere med offentligheden ad denne vej.

"Det skal opfattes som en gestus over for de franske vælgere," siger Wallströms talsmand, Mikolaj Dowgielewicz, "i en situation, hvor alle europæeres blik er rettet imod den franske folkeafstemning." Wallström fører blog over alle sine synspunkter fra EU-folkeafstemningen i Frankrig til temaer i svensk politik. Versioner på andre sprog, herunder oversættelser til hollandsk og dansk - både Holland og Danmark stemmer også om EU-forfatningstraktaten - vil også figurere på hendes weblog.

Kommissionens reaktion afspejler blogosfæren stigende betydning. Webmediets store appel ligger ikke mindst i, at det muliggør, at kommentarer kan postes øjeblikkeligt og undertiden give næring til animerede, uredigerede og spontane debatter.

Ja-siden svarer igen

Dowgielewicz forklarer: "Vi så ved det amerikanske valg, hvordan bloggere i høj grad var med til at sætte dagsordenen. Dette er en meget attraktiv måde at formidle et budskab, der ellers kunne få svært ved at blive hørt. Seriøse aviser offentligør ikke formuleringer af denne karakter, og på bloggen er der rigelig plads til de mængder af kommentarer, et indlæg kan afføde. Der er ingen tvivl om, at dette fænomen vil kunne få stor betydning for al fremtidig debat om EU-politik."

Et blik på en af siderne - www.pourmoicestnon.com ('For mig er det nej') - afslører, at den væsentligste anke imod forfatningsteksten er, at den ses som en sejr for anglosaksiske markedsideologer.

"Nej, dette er ikke det Europa, jeg drømmer om," skriver en pensioneret diplomat.

Indlæggene fra de franske bloggeurs afspejler et udbredt ubehag ved de økonomiske vilkår, Frankrig er underkastet, og en frygt for at stadig flere job vil flytte østpå til de nye EU-lande i "et kapløb mod bunden", når det gælder standarder for socialbeskyttelse.

I en nation med 25 millioner internautes (internetbrugere) er det kun få, der betvivler netoffentlighedens betydning og ja-siden opruster sig nu til en modoffensiv.

Som reaktion mod kritikken for at føre en glansløs og uinspireret ja-kampagne, har Jacques Chiracs centrumhøjreparti UMP nu oprettet en ny hjemmeside, der skal være en forkromet ja-webportal.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu