Læsetid: 2 min.

Fransk alkoholfortrængning

Franskmændene har et alkoholproblem, men i et land, hvor vanen med at indtage mere eller mindre dyre dråber bogstavelig talt kommer ind med modermælken, er det en sej kamp at komme til orde
30. november 2005

Frankrig ser på sig selv som en nation, der godt ved, hvordan man skal drikke, til forskel fra f.eks. skandinaver og englændere. Men en hårdtslående rapport, der blev forelagt regeringen mandag, antyder, at hele landet er i en tilstand af alkoholfortrængning.

Én ud af hver tiende franskmand har et alkoholproblem, altså ifølge rapporten. Og hver dag dør fem mennesker ved alkoholrelaterede ulykker eller sygdomme.

Den halvofficielle undersøgelse trækker tæppet væk under et af Blair-regeringens argumenter for at udvide åbningstiderne på de engelske pubber. Blot fordi man spreder alkoholindtagelsen over en længere periode, som man gør i Frankrig, nedsætter man ikke nødvendigvis antallet af alkoholrelaterede, sociale ulykker.

Alkoholisme i Frankrig har delvis rødder i politik, siger rapportens forfatter, tv-journalist og passiv alkoholiker, Hervé Chabalier. Den indflydelse vinavlere, og vinbranchen som sådan, har på regeringen, betyder, at faren ved at drikke aldrig rigtigt er blevet taget alvorligt, siger Chabalier.

En enkelt undtagelse - en lov, der fra 1991 begrænsede mulighederne for at reklamere for alkoholiske drikke - blev ikke ført ud i livet i sin helhed, og er nu blevet ophævet, siger han beklagende.

Advarselsetiketter

Chabalier, forfatter til en bestseller om sit eget nært-fatale forhold til alkohol mener, at alle flasker, der indeholder alkoholiske drikke, skal bære en advarselsetiket. Samtidig skal der gennemføres en landsdækkende kampagne, der advarer unge mennesker - og specielt unge kvinder - om farerne ved alkohol.

"Rent kulturelt er alkohol altid blevet betragtet som noget positivt, noget selskabeligt, her i landet. Men vi må holde op med at behandle det som en dagligvare på linje med baguetter. Det skal afnormaliseres."

Chancen for at Chabaliers advarsler bliver hørt, ligger et eller andet sted mellem lille og ikke-eksisterende. Den franske vinindustri, der i øjeblikket er i knæ på grund af øget konkurrence fra udlandet, og svigtende forbrug på hjemmemarkedet, afviste mandag rapporten som 'skrækkampagne' og upatriotisk.

To millioner afhængige

Frankrig har ikke en tradition for drukture eller iøjnefaldende, offentlig fuldskab, som man kender det fra England. I stedet findes et mindre tydeligt problem med et konstant, regelmæssigt forbrug af spiritus, ofte fra tidligt på dagen. Denne trend gør problemet mindre synligt, men ikke nødvendigvis mindre akut.

Godt nok er forbruget af vin faldet dramatisk, men i stedet er de unge gået over til øl, hård alkohol og moderne, sodavandsagtige alkodrikke.

Over fem millioner franskmænd, mere end en ud af 10 voksne, har et misbrugsforhold til alkohol, står der i rapporten. Omkring to millioner burde karakteriseres som alkoholafhængige.

Spiritus, specielt spirituskørsel, er den førende årsag til dødsfald blandt unge mennesker i Frankrig. Op imod 3.000 spædbørn fødes hvert år som fysisk eller mentalt handicappede, fordi deres mødre drak kraftigt under graviditeten.

Spiritusrelaterede sygdomme dræber hvert år 23.000 franskmænd. Hvis man hertil lægger ulykker, hvor spiritus har været involveret, stiger tallet til 45.000.

Hervé Chabalier klager også over, at franske læger og sundhedsindustrien, med baggrund i den herskende, nationale attitude, nægter at se alkoholisme som en sygdom, og kun afsætter få midler til alkoholrelaterede sygdomme.

"Du skal vente tre måneder for at få en tid på en af de få alkoholklinikker, der findes," siger han. "Det giver dig rigeligt med tid til at falde i, endnu en gang."

© The Independent

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her