Læsetid: 2 min.

Fransk dans om landbrugspolitikken

Frankrig har tolket de nye EU-regler derhen, at landets store korn-dyrkere høster de samme støttepenge som tidligere. De mindre landbrug får ingen nye fordele
26. oktober 2006

I over en måned har grupper af småbønder i Bretagne på skift gået i sultestrejke. De protesterer i mod den franske regerings overvældende svigefulde effektuering af EU's nye regler for landbrugsstøtte.

De europæiske landmænd modtager nu et 'enkeltbeløb' eller et fast statstilskud fra Bruxelles, i stedet for støtte baseret på, hvor meget de producerer. Det erklærede mål er at trække de store, rige korndyrkeres tryne ud af skatteydernes pengetrug og give mere støtte til mindre, mere traditionelle landbrug, der producerer varer af høj kvalitet. De nærmere detaljer er blevet lagt ud til de enkelte landes regeringer. Kun Frankrig har tolket reglerne derhen, at landets store korndyrkere høster de samme støttepenge som tidligere. De mindre landbrug får ingen nye fordele.

Nicolas Sarkozy, den sandsynlige højre-centrum kandidat ved næste års præsidentvalg, tilbragte en del tid sammen med Tony Blair tidligere i år. Han begyndte at forsvare den fælles landbrugspolitik som vitalt vigtig for Frankrig.

Tony Blair opførte sit sædvanlige show om det uretfærdige i landbrugsstøtten og dens effekt på afrikanske landmænd. Sarkozy var tilsyneladende enig med Blair.

Downing Street fik det indtryk, at Sarkozys politiske ideer - tilsyneladende både radikale og målbevidste - med en af Blairs politiske rådgiveres ord er 'underligt ufærdige'. De konkluderede, at Sarkozy i det mindste var åben for diskussion om den fælles landbrugspolitik, i modsætning til præsident Jacques Chirac.

Sarkozy: Prisgaranti

I sidste uge talte Sarkozy, en bypolitiker, der kæmper for at opnå landmændenes stemmer, ved en konference om 'landlige værdier', der var arrangeret af hans eget parti.

Her sagde han, at hvis han blev valgt, ville han forsøge at vende de seneste 15 års fælles landbrugspolitik på hovedet. Landmændene skulle gå tilbage til de gode, gamle dage med prisgaranti, der indebærer øget støtte for øget produktion.

Der røg Sarkozys påstand om, at han repræsenterer et brud med en passé Chiraq-fortid. Og der røg Blairs overtalelsesevner.

Der er gode argumenter mod det traditionelle britiske synspunkt, at al landbrugsstøtte er af det onde. Støtte ud fra en menneskelig målestok, og til landbrug, der ikke forurener, kan forsvares.

Franske politikere, ikke mindst Jacques Chirac, har forsvaret landbrugsordningen - nogle gange under heftige diskussioner med Blair - netop af disse grunde. Vi franskmænd, siger han, producerer landbrugsvarer af høj kvalitet. Vi bekymrer os om landskabet. Vi bekymrer os om familielandbrugenes overlevelse.

Den franske landbrugspolitik - med en kort, ærværdig pause da Lionel Jospin var premierminister - har gjort nøjagtig det modsatte. Den har sikret, at størstedelen af EU's landbrugsstøtte går til de enorme kornfarme, der forbedrer landets handelsbalance og bidrager voldsomt til centrum-højre partiernes bankbalance.

Samtidig har dyrkningen af den kemisk-fremmede kornproduktion bredt sig fra Nord- og Centralfrankrig til de vestlige områder.

Store dele af La France Profonde - 'det inderste Frankrig' - er nu blevet forvandlet til en forurenet grøn ørken.

En officiel rapport om miljøets tilstand i Frankrig blev offentliggjort sidste uge. Den bekræftede, at halvdelen af alle floder og åer i Frankrig samt en tredjedel af grundvandsreserverne nu er 'betydeligt forurenede' af landbrugets pesticider.

©The Independent & Information
Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her