Læsetid: 2 min.

Fransk gys over rygestop

Frankrig er et meget politisk ukorrekt land. Men selv gallerne er blevet indhentet af lægevidenskabernes statistikker. Fra februar 2007 er det slut med rygning på offentlige steder. Året efter følger restauranterne
10. oktober 2006

PARIS - "Underligt er det," funderede min franske 50-årige veninde Chantal, der irriterende og meget parisisk ligner en på 35, "at vi må slå vores børn, drikke os til døde samt skamløst se ned på alle kvinder, der ikke lægger en fejlfri maquillage (make up, red.) og sætter håret op, inden de vover sig ud på gaden; men ryge må vi altså ikke mere."

Læg vel mærke til selvkritikken, der ikke er særligt fremherskende hos gennemsnits-galleren, men min veninde har også opholdt sig i både Brasilien og USA nogle år, så hun har blik for både fransk machismo og politisk korrekthed.

Emnet for vor konversation i går på mit lokale brasserie var uundgåeligt.

Et års inden totalforbud

Alle taler om det - i hvert fald alle mine franske venner, når de ikke lige taler om Ségolène Royals præsidentkandidatur og hendes kaotiske familieforhold (nej, nej, det kommer vi ikke ind på her i denne omgang - beklager). Altså det faktum, at Frankrig - landet, der har produceret "så ikoniske kæderygere som Jean-Paul Sartre og Jean-Paul Belmondo," som et britisk dagblad nostalgisk sukkede i går, har besluttet, at forbyde rygning på offentlige steder fra februar 2007.

Forbudet kommer til at gælde alle offentlige bygninger, kontorer, universiteter og togstationer, mens de legendariske røgfyldte barer, brasserier, restauranter og natklubber fortsat kan få et år mere til at vænne sig til de nye tider - officielt fordi disse etablissementer har brug for mere tid til at forberede sig på situationen.

Den strenge beslutning blev annonceret af premierminister Dominique de Villepin søndag aften i et interview med tv-stationen LCI.

Han sagde, at loven vil blive gennemført "pr. dekret" i denne uge. Der er 12 millioner rygere i Frankrig, og landets sundhedsmyndigheder anslår, at 66.000 dødsfald årligt kan tilskrives den dårlige vane. Hertil skal lægges 5.000 dødsfald fra passiv rygning. På trods af franskmændenes rygevaner har opinionsmålinger overraskende vist en tilslutning til et offentligt forbud.

Politikerne går forrest

Men den tror min lokale Tabac-mand ikke på.

"Manipulation," vrisser han. "Nøjagtigt lige som sidste år med EU-forfatningen. Viste målingerne ikke i lang tid et ja, selv om befolkningen helt sikkert ikke ville vide noget af den gang makværk. Hvordan kan man vide, at statistikerne ikke lyver. Giv mig en folkeafstemning om sagen, og jeg kan fortælle dig, at resultatet ville blive et rungende nej."

Sundhedsminister Xavier Bertrand bakkede imidlertid - folkestemning eller ej - søndag fuldt sin premierminister op og fortalte Le Journal du Dimanche, at der ikke vil blive gjort nogen undtagelser fra forbudet. Således vil parlamentarikerne også blive ramt:

"Nationalforsamlingens Tabac-kiosk går forrest som et godt eksempel og stopper med at sælge cigaretter ved årets udgang," fortalte han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu